Studentenonderzoek zelfvoorzienendheid in Brabant

januari 7, 2015

Studentenonderzoek zelfvoorzienendheid in Brabant

Studenten van Wageningen University, samengesteld uit diverse disciplines en nationaliteiten, hebben op verzoek van de BMF een onderzoek gedaan naar de zelfvoorzienendheid in Brabant. Door te kijken naar de productie versus wat de Brabander zelf opeet, hebben ze de ’theoretische zelfvoorzienendheid’ berekend.

Voor sommige producten, zoals melk, vlees, eieren en aardappelen is deze erg hoog (soms meer dan 1000%), maar voor graan en veevoer is deze laag.

Volgens de studenten kan Noord-Brabant zelfvoorzienend worden in zijn voedselconsumptie. Voor de meeste
voedselproducten geldt dat de productie in Noord-Brabant hoger is dan de consumptie. Meer inzet van land voor de productie van graanproducten en fruit is nodig om de mate van zelfvoorziening te verhogen. Meer zelfvoorzienend worden vraagt meer aandacht voor lokale producten. Stadslandbouw kan de mate van zelfvoorziening ook verhogen, net als het verminderen van de benodigde hoeveelheid veevoer.

Bekijk de belangrijkste punten van het onderzoek en het volledige rapport.  De presentatie kun je opvragen door een mail te sturen naar bmf@brabantsemilieufederatie.nl

 

Tags: