Succesvolle bijentelling krijgt vervolg

maart 28, 2019

Succesvolle bijentelling krijgt vervolg

De eerste Nationale Bijentelling van 2018 krijgt dit jaar een vervolg. Nederland Zoemt roept het publiek op om in het weekend van 13 en 14 april weer een half uurtje bijen te tellen in de achtertuin of het park. Het tellen van bijen is niet alleen leuk om te doen, het is ook ontzettend belangrijk. Met de gegevens kunnen wetenschappers nog beter werken aan het beschermen van bijen.

Bedreigde bijen
Bedreigd In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor de voedselvoorziening. 80% van onze eetbare gewassen wordt bestoven door bijen en andere insecten. Onderzoekers gebruiken de resultaten van de bijentelling om meer te weten te komen over waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland. Mensen die mee willen tellen, kunnen zich alvast aanmelden op https://www.nederlandzoemt.nl/bijentelling.

Hulp bij herkenning
Vorig jaar, tijdens de eerste bijentelling, deden ruim 4.000 mensen mee en werden 40.000 bijen geteld. Om de tellers te helpen bij het herkennen van bijen is er net als vorig jaar een bijengids beschikbaar. Daarin staan de bijensoorten die in april in de tuin kunnen voorkomen en tips om ze te herkennen. Ook worden er door het hele land activiteiten georganiseerd met bijenexperts. Op Nederland Zoemt staat een overzicht van de 20 soorten wilde bijen die je in je tuin kunt aantreffen. Tevens is het bijengidsje te downloaden alsook een handleiding om zaadbommen en een bijenhotel te maken.

Hoe werkt het?
Tel op 13 of 14 april een half uur de bijen in jouw tuin of op je balkon. Doe dit op een zonnig -of in ieder geval droog- moment. Loop hiervoor rustig een rondje door je tuin heen en noteer alle soorten en aantallen die je ziet. Hier kun je het telformulier voor downloaden. Uitgeteld? Meld je aan en voer jouw resultaten op de webpagina van Nederland Zoemt in.

Nederland Zoemt Nederland Zoemt is een project van LandschappenNL, Naturalis, IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu, mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, met als doel het structureel vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland. De Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl. De Natuur en Milieufederaties ondersteunen NederlandZoemt door hun netwerk in de provincies in te zetten.