Terugblik op geslaagde ‘Goed Boeren’ conferentie

maart 9, 2016

Terugblik op geslaagde ‘Goed Boeren’ conferentie

foto_koeOm te laten zien wat er allemaal mogelijk is in de vernieuwing van de Brabantse landbouw heeft het netwerk Goed Boeren samen met de Brabantse Milieufederatie op vrijdag 26 februari een conferentie georganiseerd van, voor en door boeren.

Nol Verdaasdonk (directeur van de BMF) opende de conferentie waarbij hij aangaf dat de BMF graag gezamenlijk met de leden van het Goed Boeren netwerk wil optrekken in het herstellen van de verbinding van de landbouw met haar omgeving en de maatschappij. Oud-staatssecretaris Pieter van Geel benadrukte vervolgens in zijn presentatie dat ook boeren hun eigen strategie van bedrijfsontwikkeling moeten bepalen. “De verlichting moet aan blijven”. Hij benoemde enkele trends die zich de afgelopen decennia hebben voorgedaan zoals ‘grow first en clean up later’, de positie van arbeid, de vermenselijking van het dier en het feit dat mensen steeds minder bereid zijn om door anderen veroorzaakte risico’s op zich te nemen.

Na de presentaties en een uitgebreide lunch was er de mogelijkheid verschillende workshops te volgen. In de workshop over vernieuwende financieringsvormen werd gepleit voor meer uitwisseling, ook buiten de eigen sector, zoals bijvoorbeeld met lokale energiecoöperaties. Janine Keller den Dunnen vertelde in de workshop ‘akkerbouw’ over het belang van een vitale grond en bodem: “De grond moet je zo gebruiken dat generaties na jou nog steeds over een gezonde bodem kunnen beschikken”. In de workshop met het thema ‘samenwerking met natuur’ werd geopperd ‘natuur-melk’ beter te vermarkten: zo wordt de melk van Plantloonse Jersey-koeien apart verwerkt en te koop aangeboden als ‘Jerseyhoeve’- ijs bij Lidl en als biologische Jersey-kaas bij Albert Heijn XL. Uit de workshop over agroforestry kwam naar voren dat er meer aandacht mag komen voor de combinatie akkerbouw en bomen. Benieuwd naar wat er verder aan bod kwam? Lees dan het volledige verslag van de Goed Boeren conferentie.