Tuintalent, de app van Velt die je leert tuinieren zonder pesticiden

januari 15, 2018

Tuintalent, de app van Velt die je leert tuinieren zonder pesticiden

2017 was het jaar van de controversen over glyfosaat. Eerst wel, dan niet waarschijnlijk kankerverwekkend. Eerst lag er een vergunning voor vijftien jaar op tafel, dat werd dan toch maar vijf jaar. Het bracht heel wat mensen aan het twijfelen over de aanpak in hun tuin. Heel wat mensen nemen het zekere voor het onzekere en verbannen de pesticidebussen naar het klein, gevaarlijk afval. Maar hoe pak je je oprit, terras, tuintje, gazon en moestuin dan aan?

Geen nood: Tuintalent to the rescue! Want Velt, de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, heeft al bijna 45 jaar ervaring met pesticidevrij tuinieren. En of je nu enkel een oprit of terras hebt, of een grote tuin, ze weten voor iedereen wel de juiste tip te bedenken.

App
Die tips zijn nu in een app gegoten. Je kiest voor jouw tuintype en krijgt dan uitdagingen voorgeschoteld. Je kunt er telkens voor kiezen om die meteen uit te voeren of even te parkeren tot het juiste moment, seizoen of weer. Zodra je de uitdaging voltooid hebt, sprokkel je punten bij elkaar. En die punten maken je van een groentje tot een plant(t)rekker en ten slotte een eco-expert.

Bert Carremans uit Hasselt ontwierp de app voor Velt. ‘Een paar jaar geleden volgde ik bij Velt een basiscursus moestuinieren en daar zag ik de noodzaak van pesticidevrij tuinieren’, vertelt hij. ‘Ik heb zelf jonge kinderen en ben ervan overtuigd dat we voor hun toekomst nu de omslag moeten maken. En hoe kun je beter jonge mensen bereiken dan via een app?’

Pesticide-alternatieven
Velt trekt de kar van de campagne 2020pesticidevrij, die tegen 2020 alle pesticiden uit de winkelrekken wil. ‘We willen vooral tonen hoe het anders kan’, legt campagnecoördinator Barbara Creemers uit. ‘Over die alternatieven weten we bij Velt alles, want we schreven er al heel wat boeken over. Die informatie in een app verwerken, was een super leuke uitdaging. Want we willen de burgers overtuigen van de échte alternatieven en die komen niet uit een of ander flesje uit een tuincentrum, maar wel uit een andere kijk op onze tuinen, plannen en (on)kruiden.’

Tuintalent is een gratis app van Velt en is beschikbaar voor Android en iOs. Je vindt hier een teaser.