Vele activiteiten in Brabant tijdens de Nacht van de Nacht

september 17, 2015

Vele activiteiten in Brabant tijdens de Nacht van de Nacht

nvdnTijdens de Nacht van de Nacht op 24 oktober staan nu al meer dan 132 bijzondere activiteiten in het donker gepland. Op de website www.nachtvandenacht.nl komen er dagelijks nieuwe activiteiten bij. Zo wordt er in Brabant onder andere een boottocht in de Biesbosch, een wandeling over de Loonse en Drunense Duinen, een kijkavond bij een sterrenwacht en een bomenconcert georganiseerd.

Ambassadeur Daan Roosegaarde opent een bijzonder concert van het  Nederlands Philharmonisch Orkest dat ter ere van de Nacht van de Nacht in een duister Concertgebouw speelt in Amsterdam. Sterrenkundige Govert Schilling geeft  als ambassadeur een masterclass sterrenkunde tijdens een diner in het donker op landgoed de Reehorst in Driebergen (Utrecht). Ambassadeur Vincent Bijlo werkt mee aan unieke rondleidingen in een donker Fort Vechten. En op de Waddenzee vindt er een zeiltocht in het donker plaats. Enkele activiteiten zijn nu al volgeboekt zoals de nachtwandeling door de Oostvaardersplassen (het decor van de film de Nieuwe Wildernis).

Veel grote bedrijven doven verlichting en steunen de Nacht
De Natuur en Milieufederaties organiseren de campagne dit jaar voor de elfde keer. Tijdens de Nacht van de Nacht doven ook honderden bedrijven en gemeenten de reclameverlichting en aanlichting van gebouwen. Bedrijven en gemeenten kunnen zich aanmelden op de website www.nachtvandenacht.nl/licht-uit-bij. Nu al hebben Ikea, Rabobank, Interpolis, Achmea, FBTO, Zilveren Kruis, Albron en Siemens aangegeven aanlichting of reclameverlichting te doven. Ook de Brabantse gemeenten Oisterwijk, Oss en Raamsdonksveer doen mee.

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Door spaarzamer en slimmer te verlichten kan veel geld en energie bespaard worden. Ook heeft voldoende duisternis een positief effect op de gezondheid en het afweersysteem van mens en dier. Sinds de komst van elektrisch licht zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen. Melatonine, een hormoon dat in het donker wordt aangemaakt versterkt ons afweersysteem.

In Brabant zijn nu al meer dan 13 activiteiten aangemeld die tijdens de Nacht van de Nacht plaatsvinden. Zo wordt er in Brabant onder andere een boottocht in de Biesbosch, een wandeling over de Loonse en Drunense Duinen, een kijkavond bij een sterrenwacht en een bomenconcert georganiseerd. Alle activiteiten staan op www.nachtvandenacht.nl/activiteiten