Verslag symposium natuurinclusieve landbouw

mei 9, 2018

Verslag symposium natuurinclusieve landbouw

Op 3 april vond op het Provinciehuis in Den Bosch het symposium ‘natuurinclusieve landbouw in Brabant’ plaats, georganiseerd door het netwerk Goed Boeren en de Brabantse Milieufederatie. Het doel van de bijeenkomst was te verkennen wat natuurinclusieve landbouw inhoudt, wat daarvoor nodig is, en wat de mogelijkheden hiervoor in Brabant zijn.

Wat zoal aan bod kwam:

  • Het huidige landbouwsysteem, waarin alles erop is ingericht om zo efficiënt en goedkoop mogelijk voedsel te produceren, hebben we met zijn allen gecreëerd en daar zijn we gezamenlijk verantwoordelijk voor;
  • Dit systeem is echter niet volhoudbaar. Door de ecologische schade die het veroorzaakt, door toenemende concurrentie van goedkope, grootschalige  buitenlandse productie van  kwaliteitsproducten, vanwege de beperkt beschikbare groeiruimte en door de toenemende vraag vanuit de markt en maatschappij naar producten die geproduceerd zijn zonder schade aan het landschap, natuur, milieu en dierenwelzijn;
  • Natuurinclusieve landbouw is een ontwikkelrichting die wél toekomst heeft;
  • Het verdienmodel is erg belangrijk en nog een uitdaging. Maar koplopers hebben laten zien dat het kan. Zij onderscheiden zich doordat ze luisteren naar de ‘buren’, de omgeving: vragen wat ze echt willen en aangeven dat je het alleen kan leveren als je daar een goede prijs voor krijgt.

Meer weten? Lees dan het volledig verslag.

Ruim 230 mensen hadden zich voor het symposium aangemeld en de reacties nadien waren enthousiast. Als vervolgstap organiseert de BMF samen met de gemeente Boxtel op 24 mei a.s. een informele bijeenkomst voor gemeenteambtenaren, waarin zij met elkaar van gedachten wisselen over hoe ze natuurinclusieve landbouw kunnen stimuleren.

Tags: