VN: Natuur gaat wereldwijd in ongekend snel tempo achteruit

mei 8, 2019

VN: Natuur gaat wereldwijd in ongekend snel tempo achteruit

 

Afgelopen maandag presenteerde de VN in Parijs het IPBES-rapport over de razendsnelle teruggang van de biodiversiteit in de wereld. Een team van wetenschappers van het biodiversiteitspanel van de VN waarschuwt daarin dat de leefbaarheid van de planeet in gevaar is. Het beschermen van de resterende natuur is bitter noodzakelijk om te kunnen overleven. Sinds de Conferentie van Rio de Janeiro is de situatie alleen maar verslechterd.

 

Een goed functionerende natuur is noodzakelijk om problemen als klimaatverandering, luchtvervuiling en watervervuiling tegen te gaan en soorten te behouden. De planten- en diersoorten verdwijnen momenteel honderden malen sneller dan in de laatste 10 miljoen jaren. Een achtste is bedreigd. Achteruitgang van de biodiversiteit heeft ook zeer ingrijpende gevolgen voor de mens, zo maakt het rapport nog eens duidelijk.

Samenhangend beleid noodzakelijk
De Brabantse Milieufederatie hoopt dat deze hernieuwde aandacht voor biodiversiteit ook op Brabants niveau het beleid rond soorten- en gebiedsbescherming zal versterken. De BMF pleit al jaren voor meer bescherming van biodiversiteit en maakt zich ook op Brabants niveau grote zorgen over de achteruitgang van soorten en hun leefgebieden. Achteruitgang kan volgens de BMF alleen worden voorkomen als dit niet los gezien wordt van ander beleid.

Consument kan iets doen
Ook als consument heb je hier invloed op. Je ecologische voetafdruk bepaalt voor een groot deel hoeveel ruimte er overblijft voor andere soorten. Het rapport is daarmee ook een nieuwe oproep om je stem te laten horen!

Tags: