Cursus agroforestry- en voedselbossen in Drimmelen

Nieuws | Thema: Voedselbossen

januari 8, 2020

Cursus agroforestry- en voedselbossen in Drimmelen


De Brabantse Milieufederatie, de gemeente Drimmelen en het lokale netwerk organiseren voor agrariërs en andere geïnteresseerden een lezingenreeks en een praktijkdag over de introductie van bomen in de agrarische bedrijfsvoering; agroforestry en voedselbossen. Er zijn maximaal 25 plekken beschikbaar.

AANMELDEN CURSUS

Programma

Op 27 januari gaat het over agroforestry door Piet Rombouts en zal Cedric Bouché een overzicht geven wat er allemaal al gaande is op dit gebied in en om Drimmelen. Op 18 februari zal Wouter van Eck een presentatie houden over voedselbossen. De praktijkdag vindt plaats op vrijdag 20 maart met een bezoek aan de agroforestry boerderij van Wilco de Zeeuw op Slabroek in Uden en een bezoek aan het voedselbos van Sjef van Dongen in het naburige dorp Zeeland.

Bomen worden momenteel steeds vaker gezien als een antwoord op het veranderende klimaat en op de daarmee samenhangende water- en bodemproblematiek. Er wordt momenteel al ervaring opgedaan met verschillende combinaties van bomen en teelten. Dat gebeurt ook in verschillende gradaties; van enkele rijen bomen in een perceel, naast bijvoorbeeld grasland of granen, tot percelen met nagenoeg 100 procent bomen in een voedselbos.

Agroforestry (ook welk bomenlandbouw genoemd) is een systeem wat niet onbekend is in het Brabantse land; kijk naar de populierenweiden van de Meierij en naar de boomgaarden bij boerderijen waar schapen en koeien onder grazen. Agroforestry wordt in de hele wereld nog in vele vormen toegepast. Voedselbossen zijn nieuwer. Beide bedrijfssystemen worden ook gezien als heel perspectiefvol voor de toekomst van de Nederlandse landbouw. Beide vormen van landbouw staan ook genoemd in de nieuwe landbouwvisie van minister Carola Schouten.

Praktische informatie

Avond 1:
Datum: Maandag 27 januari, 19.30 uur tot 21.30 uur
Locatie: Oud Drimmelen 4, 4924 EK Drimmelen

Avond 2:
Datum: Dinsdag 18 februari, 19.30 uur tot 21.30 uur
Locatie: Oud Drimmelen 4, 4924 EK Drimmelen

Praktijkdag:
Datum: Vrijdag 20 maart, 10.30 uur tot 15.00 uur
Locatie en adresgegevens volgen op een later moment

Aanmelden

De eigen bijdrage voor deze cursus bedraagt € 100,- incl. BTW. Er zijn maximaal 25 plekken beschikbaar. Bij minimaal 20 aanmeldingen gaan we van start.

AANMELDEN CURSUS

Tags:

Neem contact op

Laatste nieuws

 • Nieuws
  17 mei 2024 BMF reageert op coalitieakkoord: wij blijven werken aan een mooi en duurzaam Brabant
 • Nieuws
  03 mei 2024 Oprichting voedselbos ‘De Noteneters’ met steun van het BMF activiteitenfonds
 • Nieuws
  17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht
 • Nieuws
  12 april 2024 Terug bij de startlocatie van Plan Boom
 • Nieuws
  05 april 2024 Maak nú scherpe keuzes voor de toekomst van Brabant: reactie BMF op Perspectiefnota 2025

Meer nieuws