Voedselverspilling tegengaan met Watrestje

mei 26, 2023

Voedselvoorspilling tegengaan met Watrestje

Watrestje is een Brabantse werkgroep die zich inzet voor het tegengaan van voedselverspilling. Voedselverspilling is immers erg slecht voor klimaat, natuur en milieu. We hebben als Brabantse Milieufederatie (BMF) de werkgroep de afgelopen twee jaar op verschillende manier ondersteund en zijn erg blij met de aandacht die de werkgroep voor dit onderwerp weet los te maken.

Elke Nederlander gooit thuis per jaar 33,4 kilo eetbaar voedsel weg. Voedselverspilling betekent dat er voor niets energie, water, bestrijdingsmiddelen en meststoffen zijn gebruikt, dat er land is gebruikt dat ook voor iets anders gebruikt had kunnen worden en dat er bij het transport onnodig CO2 is uitgestoten. Uit verschillende onderzoeken bleek dat het tegengaan van voedselverspilling één van de belangrijkste dingen is die je kunt doen om klimaatverandering tegen te gaan.

Restjesrecepten en tips om voedselverspilling tegen te gaan

Watrestje probeert op een vrolijke manier aandacht te vragen voor voedselverspilling. Zo overhandigde de werkgroep op 20 april haar eerste kookboekje: ‘Koken met restjes’, aan Ernest de Groot, klimaatburgemeester van Uden.

Ook deelt de werkgroep regelmatig restjesrecepten en tips om voedselverspilling tegen te gaan via sociale media. De werkgroep heeft inmiddels een groot aantal volgers op Facebook en Instagram, en brengt ook via lezingen en standjes voedselverspilling onder de aandacht.

De werkgroep gaat nu zelfstandig verder, al blijven we als BMF het project natuurlijk op de voet volgen. Wil je meer weten, de werkgroep als vrijwilliger ondersteunen, of heb je een gelegenheid waar Watrestje zich kan presenteren? Neem dan contact op via info@watrestje.nl.

Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl

ONTVANG UPDATES

 • Nieuws
  17 mei 2024 BMF reageert op coalitieakkoord: wij blijven werken aan een mooi en duurzaam Brabant
 • Nieuws
  03 mei 2024 Oprichting voedselbos ‘De Noteneters’ met steun van het BMF activiteitenfonds
 • Nieuws
  17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht
 • Nieuws
  12 april 2024 Terug bij de startlocatie van Plan Boom
 • Nieuws
  05 april 2024 Maak nú scherpe keuzes voor de toekomst van Brabant: reactie BMF op Perspectiefnota 2025

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE
Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!