Vrijwilligers gezocht voor uniek afvalonderzoek langs de Maas en Waal

januari 8, 2018

Vrijwilligers gezocht voor uniek afvalonderzoek langs de Maas en Waal

Voor het eerst in Nederland wordt er een grootschalig onderzoek gestart naar rivierafval langs de Maas en Waal met citizen science (burgerwetenschap). Je kunt je nu opgeven om mee te doen aan dit unieke rivierafvalonderzoek. Hiermee kun jij het verschil gaan maken in de aanpak van de plastic soep. Want met informatie over de hoeveelheden en herkomst van het afval, kunnen we aan de slag met het oplossen van de meest gevonden afvalitems langs rivieren door het afvalprobleem aan te pakken bij de bron en met dit ook de Noordzee afvalvrij te maken.

Enthousiaste vrijwilligers
Er worden enthousiaste vrijwilligers gezocht die als onderzoeker een bijdrage willen leveren aan kennis over zwerfafval op de oevers van Nederlandse rivieren. Misschien ben je al actief als Maasjutter of Waaljutter? Je werkt nauwkeurig zodat de metingen betrouwbaar zijn, basiskennis van Excel is hierbij gewenst bij het invoeren van de resultaten. Je bent jaarlijks beschikbaar op 3-4 dagen (1x training, 2x meting in het voor- en najaar, 1x evaluatie).

Training
Je neemt deel aan één van de drie trainingen die in januari op drie verschillende plekken gegeven worden (er is een reiskostenvergoeding voor de training op basis van 2e klas OV of standaard kilometer vergoeding). Hier krijg je kennis en vaardigheden aangereikt om de metingen zelfstandig te kunnen uitvoeren. Tijd: circa 1 dagdeel.

Voor het volgen van de training heb je de keuze uit:
– 13 januari 10.00-15.00 uur: Maascentrum de Wissen, Dilsen-Stokkem (Belgisch Limburg)
– 20 januari 10.00-15.00 uur: Het Doehuis, Patrijzenveld 117, Cuijk
– 27 januari 10.00-15.00 uur: Gasterij De Lachende Vis, Empelsedijk 21, ’s-Hertogenbosch

Meting
Je krijgt één of meerdere afgebakende tracés aan de Maas of Waal toebedeeld. Er wordt hierbij zoveel mogelijk rekening gehouden met ieders wensen. Op het tracé ga je volgens een gestandaardiseerd protocol het afval tellen en indelen in categorieën. De metingen vinden plaats in februari en september. Het exacte moment kun je zelf bepalen. Het werken in tweetallen vereenvoudigt en verbetert de inventarisatie. Tijd: halve dagdeel.

– Eerste meting: uitvoeren tussen 1 februari-4 maart
– Tweede meting: uitvoeren tussen 1 september-7 oktober

Aansluitend voer je thuis de gegevens via de website in en verstuur je deze voor de verwerking en analyse. Tijd: 1 tot 2 uur.

Evaluatie
De Universiteit Leiden doet een onafhankelijk onderzoek naar de ervaringen van de vrijwilligers. De resultaten uit dit onderzoek worden gebruikt om het project beter af te stemmen op de behoeftes van de vrijwilligers. De vrijwilligers ontvangen van de Universiteit een vragenlijst. De resultaten worden vertrouwelijk behandeld en hebben geen invloed op jouw deelname.

Aanmelden
Meld je hier aan als rivierafvalonderzoeker en geef aan met welke training je wilt meedoen.
Voor vragen of voor meer informatie kijk hier of stuur een e-mail naar: schonerivieren@ivn.nl.

Het onderzoek loopt 5 jaar, de metingen herhalen zich jaarlijks in het voorjaar (februari) en in het najaar (september). Het zou geweldig zijn als je meerdere jaren blijft meedoen aan dit belangrijke onderzoek!

Dit unieke onderzoek is onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee.