Wandeling voor Drinkbare Rivieren

juni 18, 2018

Wandeling voor Drinkbare Rivieren

bron: drinkablerivers.org

Li An Phoa is op 15 mei begonnen de rivier de Maas af te lopen – vanaf de bron in Langres (Frankrijk) via België naar Nederland, tot aan de monding bij de Noordzee. De geplande aankomst is op 15 juli in Rotterdam. Het doel van de wandeling van Li An is het vragen van aandacht voor het belang van schoon en drinkbaar rivierwater: hoe mooi zou het zijn als we weer uit de rivier zouden kunnen drinken?

Dertien jaar geleden heeft Li An in een maand tijd een drinkbare rivier, de Rupert River in Canada, met een kano afgelegd. Dat heeft haar geleerd dat Drinkbare Rivieren realiteit kunnen zijn! Slechts drie jaar later was het water niet meer drinkbaar als gevolg van economische ontwikkelingen. Dit bevestigt de kwetsbaarheid van het systeem en de noodzaak om in actie te komen.

Li An: “Ik verlang naar een wereld waar rivieren drinkbaar zijn. Een paar generaties geleden waren de meeste rivieren drinkbaar. Nu bijna geen één. De huidige vervuiling en vernieling weerspiegelt hoe we leven en wat de kwaliteit van onze gezondheid is. Met onze zorg zijn Drinkbare Rivieren weer mogelijk.
Mijn eerste stap in deze richting is het bewandelen van de rivier de Maas en een diversiteit aan mensen te betrekken. We zullen waterbewustzijn verhogen en waterkwaliteit monitoren middels civiele wetenschap met kinderen als een nulmeting en pilotstudie voor andere rivieren en stroomgebieden.”

Li An wil zoveel mogelijk verschillende groepen bij dit streven betrekken tijdens haar wandeling. De geplande datum waarop ze in Nederland aankomt (Maastricht) is 21 juni. Op 28 juni doet ze Venlo aan en 4 juli arriveert ze vervolgens in Noord-Brabant, te weten in Oeffelt.

Er zijn verschillende manieren waarop een ieder haar wandeling kan ondersteunen:

  • Door ‘Maasengel’ te worden: Voor elke 50 kilometer Maas zoekt Li An iemand die de nodige support regelt voor Drinkable Rivers, Li An en anderen die mogelijk aansluiten bij de wandeling. Dat kan bijvoorbeeld door het aanbieden van een maaltijd, het regelen van slaapplekken etc.;
  • Door de ‘lifeline’ (een verklaring waarin je tot uitdrukking brengt dat je en hoe je een bijdrage zult leveren aan zorgdragen voor Drinkbare Rivieren) te tekenen;
  • Door met Li An mee te lopen. Hoe ver ze is, is hier te vinden;
  • Door met een aantal kinderen wateronderzoek te doen in de Maas of in door de Maas gevoede wateren. De onlangs gelanceerde website en app ‘waterdiertjes’ leent zich daar uitstekend voor. Benodigd: schepnet, transparante beker/glas/kom, loep en waterdiertjes-zoekkaart;
  • Door haar wandeling via Instagram en Facebook onder de aandacht te brengen. Onderaan de website staat ook een overzicht van de meest recente foto’s op Instagram en posts op Facebook.