Winnaars bekend prijsvraag Natuur In Eigen Hand

Nieuws | Thema: Natuur & Landschap

maart 23, 2020

Winnaars bekend prijsvraag Natuur In Eigen Hand

De Brabantse Milieufederatie feliciteert onze achterbangroepen Altenatuur en NatuurWerkgroep Gemeente Rucphen met hun prijs die zij hebben gewonnen bij de prijsvraag Natuur In Eigen Hand 2020!

In totaal ontvingen drie initiatieven elk € 5.000,- via de prijsvraag. Voor deze derde editie van de prijsvraag waren in totaal 35 plannen ingediend.

Strokenteelt

Natuurbeschermingsvereniging Altenatuur heeft een plan ontwikkeld om in de Struikwaard en de polder Den Duyl (Land van Heusden en Altena) smalle stroken van verschillende gewassen aan te leggen, zodat er altijd ergens voedsel én dekking is voor insecten en vogels. Deze vorm van strokenteelt laat zien dat het mogelijk is om opbrengst uit landbouw te halen en gelijktijdig de biodiversiteit te verbeteren. Na de oogst blijft een smalle strook graan staan, bedoeld als voedsel voor akkervogels (met name patrijzen, zie foto).

Fit Bos

Het project Forest Fitness van NatuurWerkgroep Gemeente Rucphen zorgt voor een “fit bos”, waarbij schimmels, wormen, aaltjes en kevers zorgen voor een levende en vooral gezonde bosbodem. Oud productiebos, voornamelijk bestaand uit naaldbomen, wordt langzaam vervangen door een divers en natuur loofbos.

Fijne plekken voor dier, plant en mens

De andere winnaar is de Vlijmense basisschool De Wilgen met het project De Vlaamsche Hoeve. Basisschoolleerlingen gaan op een nu ongebruikt plantsoen in Vlijmen vlinderstruiken planten en een bijenhotel bouwen. Ook komt er een moestuin welke, naast dat het voor nieuwe natuur zorgt, ook mensen bij elkaar kan brengen.

Natuur In Eigen Hand

De prijsvraag Natuur in Eigen Hand is een gezamenlijk initiatief van IVN Brabant, Groen Ontwikkelfonds Brabant, provincie Noord-Brabant en het coördinatiepunt landschapsbeheer van Brabants Landschap. Met de prijsvraag stimuleren zij inwoners van Brabant om plannen te maken voor de aanleg van nieuwe natuur in hun eigen leefomgeving. Voorwaarde is dat de ideeën origineel zijn, mensen in beweging brengen én meer zijn dan een plan voor de eigen achtertuin.

Tags: