Woning in Brabant gekozen tot ‘Duurzaamste Huis van Nederland’

december 3, 2018

Woning in Brabant gekozen tot ‘Duurzaamste Huis van Nederland’

In de categorie ‘Vrijstaande woning tussen 1945–2000’ is de woning van de familie Zwartendijk uit Heeze door een deskundige jury gekozen tot het ‘Duurzaamste huis van Nederland’. Naast het huis uit de gemeente Heeze-Leende zijn nog drie woningen in andere categorieën gekozen. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in Apenheul in Apeldoorn. De verkiezing van het ‘Duurzaamste Huis van Nederland’ werd georganiseerd door de Nationale Duurzame Huizen Route om zo woningeigenaren de verdiende waardering te geven voor hun duurzame prestaties.

De feestelijke uitreiking vond plaats in het duurzame congrescentrum De St@art in Apeldoorn. Voor de meer dan 150 genodigden was deze avond een unieke gelegenheid om medehuiseigenaren met duurzame ambities te ontmoeten. In het bijzonder lag de aandacht op de vier winnaars van de juryprijs en de publieksprijswinnaar.

De jury bestond uit vijf deskundigen met een verscheidenheid aan expertise; Ad Straub (TU Delft), Leen van Dijke (Stroomversnelling), Fenneken Anneveld-van Wesel (Architecte), Frans van Dijk (GWBO) en Jan Tjemme van Wieringen (MilieuCentraal). De jury was blij verrast toen bleek dat een totaal van 110 woningen was aangemeld. Het leverde een geweldig aantal sprekende en enthousiasmerende verhalen op, waarvan er veertig werden genomineerd. Gezien de variatie aan woningen, genomen maatregelen en verhalen was het een uitdaging om een winnaar aan te wijzen. Toch was de jury unaniem in haar besluit en koos winnaars in vier verschillende categorieën.

Nul-op-de-Meter woning
In de categorie ‘Vrijstaande woning tussen 1945-2000’ is de woning van Carlo en Marlies Zwartendijk uit Heeze gekozen. De jury vindt het bewonderenswaardig hoe de familie Zwartendijk een bestaande woning heeft gezocht om die volledig te verduurzamen. Er is een dikke laag buitengevelisolatie aangebracht en de vloeren en het dak zijn vervangen. Ook zijn er een warmtepomp en zonnepanelen geïnstalleerd. Het resulteerde in een Nul-op-de-Meter woning met een laag energieverbruik.

Carlo en Marlies ontvingen van jurylid Frans van Dijk een speciaal voor de gelegenheid ontworpen kunstwerk samen met een waardecheque van € 1.000,-. Anne-Marie Spierings, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, feliciteerde de winnaars van harte met de behaalde prijs.

Aandacht voor duurzaam wonen
De Verkiezing van het ‘Duurzaamste Huis van Nederland’ is een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route. De Provincie Noord-Brabant is één van de vijf provincies die de verkiezing mogelijk maakt. ‘Door middel van de verkiezing is duurzaamheid bij een groot publiek onder de aandacht gebracht,’ vertelt organisator Eva Petra Simon. ‘Als organisatie willen wij iedereen bedanken die heeft meegedaan en zich zo heeft ingezet om duurzaam wonen onder de aandacht te brengen. Dat is winst voor iedereen.’

Meer informatie is te vinden op www.duurzamehuizenroute.nl/verkiezing.