Zet jouw voedselbos op de kaart

Nieuws | Thema: Voedselbossen

februari 20, 2020

Zet jouw voedselbos op de kaart

Het aantal hectares voedselbos blijft groeien. Maar hoeveel zijn er nu precies in Nederland en België? SijtseJan Roeters heeft een tool ontwikkeld om alle voedselbossen in kaart te brengen.

Op de voedselbossenkaart wil SijtseJan het groeiende netwerk van voedselbossen en kwekers inzichtelijk maken. Zijn doel is om de beweging vooruit te helpen en te laten zie hoeveel projecten er zijn in heel Nederland, bekijk de kaart onderaan dit artikel.

SijtseJan (35) is de laatste jaren heel actief bezig met voedselbossen. Als landschapsontwerper houdt hij zich veel bezig met allerlei veranderingen in het landelijk gebied, maar twee dagen in de week loopt hij rond op zijn eigen voedselboskwekerij Kwekerij de Transitie (Rossum, Overijssel). Hier kweekt hij plantgoed op voor voedselbossen. Daarnaast is hij medeoprichter van het voedselbosnetwerk Zuidoost-Nederland.

Waarom ben je met deze voedselboskaart begonnen?
“Je ziet steeds vaker voedselbossen opkomen in Nederland. Zelf had ik heel erg de behoefte om deze voedselbossen beter te leren kennen en hiermee de beweging vooruit te helpen. Ik ben toen begonnen, ik geloof namelijk heel erg in de permacultuur-gedachte van wie overvloed zaait, zal overvloed oogsten. Dus ik dacht: ‘laat ik maar beginnen met zaaien’.”

Hoe wil je alle projecten in kaart brengen?
“Het is de bedoeling dat mensen zelf hun voedselbosproject aanmelden, dat kan door een mail te sturen naar voedselboskaart@gmail.com. Dan krijg je een link naar het invoerportaal. Op deze manier houden we de kaart met z’n allen up-to-date.”

In het verleden zijn er vaker kaarten gemaakt, wat maakt deze kaart anders?
“Vaak zijn er kaarten gemaakt als onderdeel van een subsidie en zijn niet meer bijgewerkt toen de subsidie stopte. Laten we daarom niet allemaal weer een eigen kaart maken, maar laten we het vooral samen doen.”

De kaart van SijtseJan is openbaar en kan door verschillende organisaties en netwerken worden geïntegreerd in hun website.

Tags:

Neem contact op

Laatste nieuws

  • Nieuws
    17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht
  • Nieuws
    12 april 2024 Terug bij de startlocatie van Plan Boom
  • Nieuws
    05 april 2024 Maak nú scherpe keuzes voor de toekomst van Brabant: reactie BMF op Perspectiefnota 2025
  • Nieuws
    26 maart 2024 Gedreven Brabanders duiken in de omgevingswet met training ‘Vergroen je buurt met de omgevingswet’
  • Nieuws
    25 maart 2024 Verbinding en inzichten bij coalitiedag Boer&Buur met natuur

Meer nieuws