Zet jouw voedselbos op de kaart

Nieuws | Thema: Voedselbossen

februari 20, 2020

Zet jouw voedselbos op de kaart

Het aantal hectares voedselbos blijft groeien. Maar hoeveel zijn er nu precies in Nederland en België? SijtseJan Roeters heeft een tool ontwikkeld om alle voedselbossen in kaart te brengen.

Op de voedselbossenkaart wil SijtseJan het groeiende netwerk van voedselbossen en kwekers inzichtelijk maken. Zijn doel is om de beweging vooruit te helpen en te laten zie hoeveel projecten er zijn in heel Nederland, bekijk de kaart onderaan dit artikel.

SijtseJan (35) is de laatste jaren heel actief bezig met voedselbossen. Als landschapsontwerper houdt hij zich veel bezig met allerlei veranderingen in het landelijk gebied, maar twee dagen in de week loopt hij rond op zijn eigen voedselboskwekerij Kwekerij de Transitie (Rossum, Overijssel). Hier kweekt hij plantgoed op voor voedselbossen. Daarnaast is hij medeoprichter van het voedselbosnetwerk Zuidoost-Nederland.

Waarom ben je met deze voedselboskaart begonnen?
“Je ziet steeds vaker voedselbossen opkomen in Nederland. Zelf had ik heel erg de behoefte om deze voedselbossen beter te leren kennen en hiermee de beweging vooruit te helpen. Ik ben toen begonnen, ik geloof namelijk heel erg in de permacultuur-gedachte van wie overvloed zaait, zal overvloed oogsten. Dus ik dacht: ‘laat ik maar beginnen met zaaien’.”

Hoe wil je alle projecten in kaart brengen?
“Het is de bedoeling dat mensen zelf hun voedselbosproject aanmelden, dat kan door een mail te sturen naar voedselboskaart@gmail.com. Dan krijg je een link naar het invoerportaal. Op deze manier houden we de kaart met z’n allen up-to-date.”

In het verleden zijn er vaker kaarten gemaakt, wat maakt deze kaart anders?
“Vaak zijn er kaarten gemaakt als onderdeel van een subsidie en zijn niet meer bijgewerkt toen de subsidie stopte. Laten we daarom niet allemaal weer een eigen kaart maken, maar laten we het vooral samen doen.”

De kaart van SijtseJan is openbaar en kan door verschillende organisaties en netwerken worden geïntegreerd in hun website.

Tags:

Neem contact op

Profiel Jesper Bekkers

Jesper Bekkers

Communicatie