Zonneweide in het Noord-Limburgse Griendtsveen is de eerste Energietuin van Nederland

oktober 3, 2023

Zonneweide in het Noord-Limburgse Griendtsveen is de eerste Energietuin van Nederland

Wethouder Thijs Kuipers huldigt samen met Naomi van basisschool de Driehoek de Energietuin officieel in.

Vandaag heeft zonneweide ’t Veen in Griendtsveen officieel het predicaat Energietuin gekregen. Daarmee is het de eerste operationele Energietuin van Nederland. Het Noord-Limburgse energieproject op een voormalig sportterrein had altijd al de ambitie om de opwek van duurzame energie te combineren met andere functies zoals natuur, recreatie en educatie. Met de creatie van drie groene oases en de aftrap van een educatieve route is de locatie er nu helemaal klaar voor.

Wethouder Thijs Kuipers huldigde de locatie officieel in als Energietuin. Daarnaast deden elf leerlingen van basisschool de Driehoek als allereerste mee met de educatieve speurtocht. Deze begint in de Energietuin en loopt vervolgens door het hele dorp Griendtsveen. Met afwisselende opdrachten leren kinderen over zonne-energie en natuur. Daarnaast wordt op verschillende plekken in het dorp stilgestaan bij de rijke geschiedenis van de gemeenschap, waar in de 19e eeuw nog turf werd gewonnen.

Meer dan alleen energie opwekken

Energietuin ’t Veen is het initiatief van een groep betrokken vrijwilligers van energiecoöperatie Reindonk Energie en de Wiek 2.0. Het voormalige sportterrein getransformeerd tot een plek die letterlijk en figuurlijk energie geeft. De bijna 4.000 zonnepanelen kunnen heel Griendtsveen ruimschoots in de energiebehoefte voorzien. Vermeldenswaardig is dat de zonneweide voor de volle 100% in lokaal eigendom is.

En er gebeurt nog veel meer. Met bloemrijke graslandmengsels, aanplant van gemengde hagen en boompjes is er een fijne plek voor insecten, vogels en andere dieren gemaakt. Ook is er een groene dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op het terrein en worden er maaltijden bereid met groenten uit de tuin.

Opening Energietuin 't Veen
Geert Claessens van Reindonk Energie vertelt de bezoekers over de inrichting van de Energietuin.

Onderdeel van een groter geheel

Naast de Energietuin in Griendtsveen werken de Natuur en Milieufederaties ook in andere provincies, zoals in Drenthe, Overijssel en Gelderland, aan een Energietuin waar zonne-energie, educatie, recreatie en natuur samenkomen en elkaar versterken.  Nu Brabant nog!

Lees meer over het project op www.energietuinen.nl. We kunnen dit doen door een extra schenking van de Nationale Postcode Loterij.

Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl

ONTVANG UPDATES

 • Nieuws
  16 juli 2024 Terugblik bezoek aan boer Eric: biologisch melkveehouder en landschapsbeheerder in de Maasheggen
 • Nieuws
  15 juli 2024 34 nieuwe natuurgidsen in Noordoost-Brabant met steun van het BMF-activiteitenfonds
 • Nieuws
  08 juli 2024 Handleiding Natuurvriendelijk Isoleren: zo houd je rekening met kwetsbare dieren
 • Nieuws
  04 juli 2024 Op de koffie in een klimaatbestendige tuin in den Dungen
 • Nieuws
  01 juli 2024 Terugblik waterwandeling Bossche Broek Zuid: veel interesse in natuurherstelmaatregelen

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE
Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!