18 november | Bescherming zandpaden

Project | Thema: Natuur & Landschap

Online | Bescherming zandpaden (18 november 2021)

Update: Deze bijeenkomst heeft al plaatsgevonden.

Wat is het belang van zandpaden? Welke bedreigingen zijn er voor de toekomst? Welke beschermingsregimes zijn er? En wat kan je zelf doen om onze karakteristieke zandpaden te beschermen? Ga nu zelf aan de slag en behoud het zandpad voor de toekomst. Meld je nu aan voor onze vervolgtraining ‘Bescherming Zandpaden’.

De Brabantse Milieufederatie organiseert een training over het beschermen van zandpaden. Steeds meer Brabantse zandpaden worden door gemeenten verhard, weggeploegd of ze wijken voor bebouwing. En dat terwijl zandpaden belangrijke ecologische, landschappelijke en cultuurhistorische waarden hebben. Ze maken deel uit van het natuurlijk leefgebied van planten en dieren. Zo nemen patrijzen er zandbaden, liggen reptielen er in de zon en kan bijvoorbeeld de loopkever een zandpad veel makkelijker oversteken dan een verharde weg.

Je leert tijdens de avond

  • Het belang van zandpaden voor flora en fauna.
  • Welke maatregelen gemeenten en provincie kunnen nemen om zandpaden te beschermen.
  • Hoe je zelf als groene vrijwilliger of lokale natuur- en milieuorganisatie zandpaden kan beschermen.
  • Hoe je kan participeren in de vorming van de nieuwe omgevingsvisies en -plannen van gemeenten.

Het is een praktijkgerichte training voor iedereen die aan de slag wil met de bescherming van zandpaden.

Praktische informatie

Aanmelden voor deze bijeenkomst is verplicht, je ontvangt dan vooraf nog een herinnering met het programma en de link om deel te nemen.

Datum: 18 november 2021
Tijd: 19.30 – 21.00 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
Locatie: Online via ZOOM

AANMELDEN

Handreiking zandpaden

Ter voorbereiding van de training ontvang je als bijlage een concept-handreiking om zandpaden te beschermen. Tijdens de training zullen we vragen naar feedback op het document en het stappenplan.

De handreiking bevat tips voor het benaderen van de gemeente, het in beeld brengen van zandpaden op digitale kaarten, een inventarisatie van de huidige beschermingsregimes van zandpaden, en een inventarisatie van de ecologische, cultuurhistorische en recreatieve waarden van zandpaden.

Neem contact op

JE HOEFT NIETS TE MISSEN
Ontvang updates met nieuws, cursussen, workshops, lezingen en nog veel meer!