Duurzaam ouderschap, hoe pak je dat aan?

Blog | Thema: Persoonlijke tips

Duurzaam ouderschap, hoe pak je dat aan?

Brabanders worden steeds duurzamer. Zo is Brabant de provincie met de meeste groene energie (1) en we gooien zo min mogelijk eten weg (2). Goed bezig! Jonge ouders vinden het ook belangrijk om hun kinderen duurzaam op te voeden. Toch geven ook veel Brabanders aan dat ze het soms moeilijk vinden om te bedenken hoe ze duurzamer kunnen leven (3). Hoe neem je duurzaam en milieubewust leven nu mee bij het grootbrengen van je kleine? Bij de BMF lopen momenteel drie jonge ouders rond, ze delen graag hun tips voor duurzaam ouderschap!

Door: Joep van Overbeek en Hanne van de Ven

1- Luiers: Wasbaar of de duurzamere wegwerp-variant

Wasbare luiers

Het eerste waar alle drie de jonge BMF-ouders het over eens zijn: geen normale wegwerpluiers! Voordat een kindje zindelijk wordt, draagt het gemiddeld 5.400 wegwerpluiers. Dat komt neer op 300 kilo afval per jaar! (4)

Logisch dus, dat steeds meer ouders kiezen voor de duurzame variant: wasbare luiers zijn de laatste jaren steeds moderner en makkelijker geworden. Als je kindje gepoept heeft, gooi je zo het binnenste deel van de luier weg en de rest van de luiers was je in een aparte was. Het is dus niet vies voor de rest van je kleren en supermakkelijk! Bovendien heb je wasbare luiers in superleuke patronen en prints en bespaar je er voor één kindje al 500 euro mee! (5)

Je hebt in Nederland meerdere wasbare luier-specialisten, die je ook haarfijn uit kunnen leggen hoe het werkt en wat bij je past. Kijk bijvoorbeeld eens bij De Billenboetiek, the Green Butt of Kaatje Katoen. Wil je het eerst eens een weekje uitproberen? Veel aanbieders hebben ook huur- of proefpakketten!

Daarnaast zijn wasbare luiers heel goed te gebruiken voor meerdere kindjes. Handig als er nog een broertje of zusje aan komt, maar dat betekent ook dat er veel tweedehands wasbare luiers te koop zijn. Hiervoor bestaan o.a. speciale Facebookgroepen, maar kijk ook eens op tweedehands platforms als Marktplaats of Vinted.

Wasbare luiers zijn duurzaam en vrolijk!

Ecologische wegwerpluiers

Voel je je toch niet zo prettig bij wasbare luiers? Overweeg dan om ecologische wegwerpluiers te kopen. Deze zijn gemaakt van natuurlijke materialen en zijn makkelijker afbreekbaar dan normale wegwerpluiers. Ook bevatten ze minder tot geen chemische middelen. Veel populaire merken hebben tegenwoordig duurzamere varianten (Pampers Harmonie of Kruidvat Pure & Soft), maar je hebt er ook speciale merken voor als Cheeky Panda of Eco Boom.

Gebruik je (af en toe) wegwerpluiers? In veel Brabantse gemeenten kun je de luiers apart inzamelen bij luier-inzamelpunten of kinderdagverblijven. Op die manier worden de luiers gerecycled (6).

2- Kleding en spullen: vinted is je beste vriend!

Stiekem is kleertjes kopen voor je kleine natuurlijk heel leuk om te doen, maar ook dat kun je duurzamer (en bovendien goedkoper!) inrichten. Veel baby- en kinderkleren worden maar een paar maanden gedragen voor ze niet meer passen. Maar eigenlijk zouden ze daarna nog prima gedragen kunnen worden!

Kringloopwinkels hebben vaak hele grote kinderafdelingen, maar ook op online platformen vind je erg veel aanbod van kinderkleertjes. Omdat het maar kort wordt gedragen, is het vaak nog in nieuwstaat en in de mode! Bij de BMF hebben de jonge ouders de smaak te pakken. Online tweedehands kleding platform Vinted is onze nieuwe beste vriend. Op zowel dit platform als Marktplaats kan je vaak meerdere kledingstukken tegelijk kopen in één maat, zodat je niet elk kledingstuk apart hoeft te laten versturen. Dat schiet ook lekker op als je niet zo van shoppen houdt. Daarnaast doen de BMF-collega’s ook wel eens mee met een kledingruil via bijvoorbeeld KrijgdeKleertjes of Hulaaloop.

Hetzelfde geldt trouwens voor ook voor speelgoed en uitzet! Loopfietsjes, puzzels, boekjes, maar ook een kinderwagen: je vindt het allemaal in perfecte staat tweedehands. Is het ook wat minder vervelend als er een keer een vlek niet meer uit een shirtje gaat of een pagina uit een boekje wordt gescheurd!

Jurkje gemaakt van oud overhemd, gemaakt door Awesome kledingruilatelier. Je vindt meer circulaire aanbieders in ons Servicepunt Circulair.

3- Babyhapjes: zelfgemaakt, met het seizoen en bio

Als je kleine een maand of 4 is kun je beginnen met proefhapjes en met 6 maanden wordt aangeraden (7) om vaste voeding te gaan geven. Leuk om daar zelf mee aan de slag te gaan! Als je zelf de babyhapjes maakt, heb je zelf veel controle over wat je kleine eet. Zo kun je zorgen dat je alleen biologische groenten en fruit gebruikt, zodat je zeker weet dat er geen chemische middelen in zitten. Ook bespaar je flink wat afval als je het zelf maakt. Potjes kunnen natuurlijk ook erg makkelijk zijn, zorg er dan vooral voor dat je de biologische variant neemt!

Daarnaast is het duurzamer en goedkoper om met het seizoen mee te koken (8): paprika, courgette en sperzieboontjes in de zomer, boerenkool, wortel en pompoen in de winter. Zo verminder je je impact en zorg je gelijk dat je kleine gevarieerd eet. Helemaal mooi als die groenten uit eigen moestuin komen natuurlijk!

De jonge ouders bij de BMF geven hun kleintjes merendeels vegetarisch te eten. Dat kan prima door de juiste groente en fruit te kiezen. Het Voedingscentrum geeft er ook advies over (9). Daarnaast kan een dagje zonder vlees zo nu en dan natuurlijk sowieso geen kwaad.

4- Leven en spelen in de natuur

Lekker spelen in het bos.

Vind je het net als wij belangrijk dat je kleine de natuur leert waarderen en kennen? Ga naar buiten! In plaats van naar een binnen-klimparadijs of de film te gaan, laarzen aan en het bos in! Onderzoek toont aan dat in de natuur zijn goed is voor de ontwikkeling van kinderen (10) en goed is voor de gezondheid (11).

Bij je lokale bibliotheek hebben ze vaak veel leuke boekjes met activiteiten en ideeën voor buiten. Ook vind je er speciale boeken waarmee je jonge kinderen bomen, dieren en planten leren kennen. Een lidmaatschap is vaak gratis voor jonge kinderen. Daarnaast hebben meerdere natuurorganisaties speciale lidmaatschappen voor kinderen. Bijvoorbeeld OERRR van Natuurmonumenten. Je ontvangt dan van hen een aantal keer per jaar ideeën om samen met je kleine in de natuur op pad te gaan. Ook organiseren IVN-afdelingen educatieve activiteiten voor (ouders met) kinderen in de natuur. Wij leren er ook regelmatig nog iets van bij! 😉

Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl

ONTVANG UPDATES

  • Nieuws
    17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht
  • Nieuws
    12 april 2024 Terug bij de startlocatie van Plan Boom
  • Nieuws
    05 april 2024 Maak nú scherpe keuzes voor de toekomst van Brabant: reactie BMF op Perspectiefnota 2025
  • Nieuws
    26 maart 2024 Gedreven Brabanders duiken in de omgevingswet met training ‘Vergroen je buurt met de omgevingswet’
  • Nieuws
    25 maart 2024 Verbinding en inzichten bij coalitiedag Boer&Buur met natuur

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE
Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!