Duurzame kleding, waar begin ik?

Blog | Thema: Persoonlijke tips

januari 29, 2020

Duurzame kleding, waar begin ik?

Door: Mayke Westerink 

Uitpuilende kledingkasten vol blousejes, truien en broeken. Je weet dat het anders kan en eigenlijk anders moet. De kledingindustrie is een van de meest vervuilende sectoren wereldwijd, toch kan het lastig zijn om je kledingkast en je koopgedrag aan te passen. Wij delen graag onze tips & tricks om te beginnen met duurzaam en bewust te shoppen.

Er zitten veel facetten aan de kledingindustrie die het proces vervuilend maken. Van grondstoffen waar veel water voor nodig is tot de verbranding van niet-verkochte kleding. Je kan dit stoppen door niet meer bij fast fashion-ketens te kopen. Fast fashion, ofwel snelle mode, gaat om mode met een hele snelle omlooptijd waarbij er om de paar weken (of vaker) nieuwe collecties in de winkels hangen. Trends gaan sneller voorbij, het productieproces komt onder druk te staan, er is meer afval, uitstoot en watergebruik én de kwaliteit gaat achteruit. Hierdoor gaat ook de levensduur van een kledingstuk achteruit.

Hoe kun je jouw eigen patronen doorbreken? Hoe kun je de grote ketens negeren en er toch leuk uit blijven zien?

1. Koop tweedehands kleding

Er zijn tegenwoordig veel vintage- en kringloopwinkels waar je lekker kan neuzen tussen de volle rekken. Tweedehands is vaak goedkoop, dus dat scheelt ook in je portemonnee. Kijk hier waar bij jou in de buurt een kringloopwinkel te vinden is! Via apps als United Wardrobe en Vinted kun je op een veilige manier kleding kopen en verkopen. Het is een manier om unieke items te vinden die je kledingkast net wat kleurrijker en creatiever maakt.

Een andere manier om tweedehands kleding te bemachtigen is door kledingruilfeestjes te organiseren. Zo kun je bijpraten met je vrienden en tegelijkertijd kleding ruilen. Heb jij een paar items die je niet meer draagt, dan kun je deze uitwisselen met je omgeving. Het is sowieso een goed idee om de kleding die je niet meer draagt te recyclen, te verkopen of te doneren. Je houdt je kledingkast hiermee overzichtelijk en het wordt makkelijker om in de ochtend je outfit samen te stellen.

2. Koop bij duurzame en eerlijke merken

Gelukkig zijn er merken die niet meegaan in de snelle mode, maar juist tijdloze collecties verkopen. Het gaat om kleding gemaakt van biologische stoffen, verf en met een eerlijk productieproces. Take it slow store en Project Cece zijn Nederlandse websites waar verschillende duurzame merken te vinden zijn.

Duurzame kledingwinkels zijn gelukkig niet alleen online te vinden, ook in Brabant heb je een aantal winkels waar ze ecologisch verantwoorde kleding verkopen. Let hierbij altijd op de keurmerken. Op de Nieuwe Emmasingel in Eindhoven vind je bijvoorbeeld Vielgut en Hutspot. Twee zaakjes die voornamelijk duurzame merken verkopen. Indebuurt Breda schreef al eerder over vijf duurzame winkels in Breda.

Ben je benieuwd hoe duurzaam jouw favoriete merk is? Kijk op Rank a Brand of Good on You.

3. Koop geen polyester

Veel kleding is tegenwoordig gemaakt van polyester. De stof is moeilijk te recyclen en tijdens het wassen komen er microplastics vrij die vervolgens in het riool en uiteindelijk in een rivier of zee belanden. Ga daarom voor stoffen zoals duurzaam katoen of wol. Heb je toch kledingstukken (deels) van polyester, dan is het wellicht een idee om de Guppyfriend Washing Bag aan te schaffen. Dit is een waszak die de microplastics opvangt, zodat ze niet in de wasmachine terecht komen. Deze waszak is ook in Brabant te koop!

4. Denk goed na voor je een kledingstuk koopt

Dit is eigenlijk de meest simpele manier om duurzaam te shoppen: koop minder kleding. Investeer in tijdloze kledingstukken en denk goed na voor je een kledingstuk koopt. Heb je het echt nodig? Past het bij je? Ga je het minimaal dertig keer dragen? Past het bij je andere kleding? Heb je niks wat hier op lijkt? Is het duurzaam geproduceerd? Als je op al deze vragen ja kunt beantwoorden, is het een match. Anders hang je het kledingstuk weer terug. Blijf je er na een maand nog aan denken, dan is het een idee om terug te hollen naar de winkel.

Doordat je beter nadenkt voordat je een kledingstuk koopt zul je er meer waarde aan hechten en er beter voor zorgen.

5. Was minder vaak en op lage temperatuur

Dat brengt ons bij het volgende punt: de verzorging van kleding. Zorg dat je op een lage temperatuur wast. Veel kleding hoeft niet vaak gewassen te worden. Je kunt de bacteriën doden door je kledingstukken in een gesloten zak in de vriezer te leggen. Ook helpt het om kleding te ‘stomen’ in de badkamer wanneer je doucht.
Door minder te wassen blijft de kwaliteit langer goed en gaat het kledingstuk dus langer mee.

6. Koop een tijd geen kleding

Om te wennen aan deze nieuwe manier van omgaan met kleding kun je een deal sluiten met jezelf of met je omgeving. Ben je gewend om maandelijks nieuwe shirtjes te kopen? Spreek dan af: één maand geen nieuwe kleding. Probeer dit steeds verder te rekken. Je zal merken dat je genoeg kleding hebt en vervolgens zal het makkelijker zijn om de vorige stappen toe te passen en stappen te nemen naar een duurzame kledingkast.

Tags:

Neem contact op

Profiel Jesper Bekkers

Jesper Bekkers

Communicatie