Duurzame kleding, waar begin ik?

Blog | Thema: Persoonlijke tips

januari 29, 2020

Duurzame kleding, waar begin ik?

Door: Mayke Westerink. Geactualiseerd op 5 juli 2023.

Uitpuilende kledingkasten vol blousejes, truien en broeken. Je weet dat het anders kan en eigenlijk anders moet. De kledingindustrie is een van de meest vervuilende sectoren wereldwijd, toch kan het lastig zijn om je kledingkast en je koopgedrag aan te passen. Wij delen graag onze tips & tricks om te beginnen met duurzaam en bewust te shoppen.

Er zitten veel facetten aan de kledingindustrie die het proces vervuilend maken. Van grondstoffen waar veel water voor nodig is tot de verbranding van niet-verkochte kleding en vervuilende microplastics. Je kan dit (deels) tegengaan door niet meer bij fast fashion-ketens te kopen. Fast fashion, ofwel snelle mode, is mode met een hele snelle omlooptijd. Om de paar weken (of vaker) hangen er nieuwe collecties in de winkels. Trends gaan voorbij, het productieproces komt onder druk te staan, er is meer afval, uitstoot en watergebruik én de kwaliteit gaat achteruit. Hierdoor gaat ook de levensduur van een kledingstuk achteruit.

Hoe kun je jouw eigen shoppatronen aanpassen? Hoe kun je de grote ketens negeren en er toch leuk uit blijven zien?

1. Koop tweedehands kleding

Er zijn tegenwoordig veel vintage- en kringloopwinkels waar je lekker kan neuzen tussen de volle rekken. Tweedehands is vaak goedkoop, dus dat scheelt ook in je portemonnee. Kijk hier waar bij jou in de buurt een kringloopwinkel te vinden is! Via apps zoals Vinted kun je op een veilige manier kleding kopen en verkopen. Het is een manier om unieke items te vinden die je kledingkast net wat kleurrijker en creatiever maakt.

Een andere manier om tweedehands kleding te bemachtigen is door kleding te ruilen. Dat kan bijvoorbeeld bij een kledingbieb, Kledingruilatelier Awesome in Eindhoven of door kledingruilfeestjes te bezoeken of organiseren. Heb jij een paar items die je niet meer draagt, dan kun je deze uitwisselen met je omgeving.

2. Koop bij duurzame en eerlijke merken

Gelukkig zijn er merken die niet meegaan in de snelle mode, maar juist tijdloze collecties verkopen. Het gaat bijvoorbeeld om kleding gemaakt van biologische stoffen, verf en met een eerlijk productieproces. Take it slow store en Project Cece zijn Nederlandse websites waar verschillende duurzame merken te vinden zijn.

Duurzame kledingwinkels zijn gelukkig niet alleen online te vinden, ook in Brabant heb je een aantal winkels waar ze ecologisch verantwoorde kleding verkopen. Duurzame keurmerken kunnen je helpen bij het vinden van echt duurzame kleding.

Het ZeroWasteProject heeft een overzicht gemaakt van duurzame kledingmerken en zowel fysieke als online winkels. In Den Bosch, Breda en Eindhoven kun je bijvoorbeeld Mudjeans spijkerbroeken huren.

Ben je benieuwd hoe duurzaam jouw favoriete merk is? Kijk op Good on You.

3. Koop geen polyester

Veel kleding is tegenwoordig gemaakt van polyester. De stof is moeilijk te recyclen en tijdens het wassen komen er microplastics vrij die vervolgens in het riool en uiteindelijk in een rivier of zee belanden. Ga daarom voor stoffen zoals duurzaam katoen of wol. Heb je toch kledingstukken (deels) van polyester, dan is het wellicht een idee om de Guppyfriend Washing Bag aan te schaffen. Dit is een waszak die de microplastics opvangt, zodat ze niet in de wasmachine terecht komen. Deze waszak is ook in Brabant te koop!

Terugblik webinar Close the Loop

Fast Fashion: Kwantiteit boven kwaliteit, spotgoedkoop en binnen een half jaar is het alweer uit de mode. Om het maken van kleding zo snel en goedkoop mogelijk te houden wordt niets en niemand bespaard. En dat heeft impact op onze aarde én op mensen! Gelukkig laten steeds meer ondernemers zien dat het ook anders kan. We lieten ze aan het woord in onze webinar Close the Loop.

4. Denk goed na voor je een kledingstuk koopt

Dit is eigenlijk de meest simpele manier om duurzaam te shoppen: koop minder kleding. Investeer in tijdloze kledingstukken en denk goed na voor je een kledingstuk koopt. Heb je het echt nodig? Past het bij je? Kun je het jaren dragen? Past het bij je andere kleding? Heb je niks wat hier op lijkt? Is het duurzaam geproduceerd? Als je op deze vragen ja kunt beantwoorden, is het een match. Anders hang je het kledingstuk weer terug.

Doordat je beter nadenkt voordat je een kledingstuk koopt, zul je er meer waarde aan hechten en er beter voor zorgen.

5. Onderhoud je kleren goed

Dat brengt ons bij het volgende punt: de verzorging van kleding. Milieu Centraal geeft handige tips om goed voor je kleding te zorgen. Zorg dat je op een lage temperatuur wast. Veel kleding hoeft niet vaak gewassen te worden. Je kunt de bacteriën doden door je kledingstukken in een gesloten zak in de vriezer te leggen. Ook helpt het om kleding te ‘stomen’ in de badkamer wanneer je doucht.

Door minder te wassen blijft de kwaliteit langer goed en gaat het kledingstuk dus langer mee.

Is je kledingstuk stuk? Repareer het dan. Daarmee geef je kleding een tweede leven. Als je kledingstuk echt afgedragen is, geef het dan af bij een winkel of textielinzamelpunt. Zo kunnen er weer nieuwe, hoogwaardige kledingstukken of spullen van gemaakt worden. Bij het restafval gooien is zonde: dan wordt het verbrand.

6. Koop een tijd geen kleding

Om te wennen aan deze nieuwe manier van omgaan met kleding kun je een deal sluiten met jezelf of met je omgeving. Ben je gewend om maandelijks nieuwe shirtjes te kopen? Spreek dan af: één maand geen nieuwe kleding. Probeer dit steeds verder te rekken. Je zal merken dat je genoeg kleding hebt en vervolgens zal het makkelijker zijn om de vorige stappen toe te passen en stappen te nemen naar een duurzame kledingkast.

Meer weten over duurzame mode?

Laatste nieuws

 • Nieuws
  16 juli 2024 Terugblik bezoek aan boer Eric: biologisch melkveehouder en landschapsbeheerder in de Maasheggen
 • Nieuws
  15 juli 2024 34 nieuwe natuurgidsen in Noordoost-Brabant met steun van het BMF-activiteitenfonds
 • Nieuws
  08 juli 2024 Handleiding Natuurvriendelijk Isoleren: zo houd je rekening met kwetsbare dieren
 • Nieuws
  04 juli 2024 Op de koffie in een klimaatbestendige tuin in den Dungen
 • Nieuws
  01 juli 2024 Terugblik waterwandeling Bossche Broek Zuid: veel interesse in natuurherstelmaatregelen

Meer nieuws