Duurzame kleding, waar begin ik?

Door: Mayke Westerink. Geactualiseerd op 5 juli 2023.
Uitpuilende kledingkasten vol blousejes, truien en broeken. Je weet dat het anders kan en eigenlijk anders moet. De kledingindustrie is een van de meest vervuilende sectoren wereldwijd, toch kan het lastig zijn om je kledingkast en je koopgedrag aan te passen. Wij delen graag onze tips & tricks om te beginnen met duurzaam en bewust te shoppen.
Er zitten veel facetten aan de kledingindustrie die het proces vervuilend maken. Van grondstoffen waar veel water voor nodig is tot de verbranding van niet-verkochte kleding en vervuilende microplastics. Je kan dit (deels) tegengaan door niet meer bij fast fashion-ketens te kopen. Fast fashion, ofwel snelle mode, is mode met een hele snelle omlooptijd. Om de paar weken (of vaker) hangen er nieuwe collecties in de winkels. Trends gaan voorbij, het productieproces komt onder druk te staan, er is meer afval, uitstoot en watergebruik én de kwaliteit gaat achteruit. Hierdoor gaat ook de levensduur van een kledingstuk achteruit.
Hoe kun je jouw eigen shoppatronen aanpassen? Hoe kun je de grote ketens negeren en er toch leuk uit blijven zien?
1. Koop tweedehands kleding
Er zijn tegenwoordig veel vintage- en kringloopwinkels waar je lekker kan neuzen tussen de volle rekken. Tweedehands is vaak goedkoop, dus dat scheelt ook in je portemonnee. Kijk hier waar bij jou in de buurt een kringloopwinkel te vinden is! Via apps zoals Vinted kun je op een veilige manier kleding kopen en verkopen. Het is een manier om unieke items te vinden die je kledingkast net wat kleurrijker en creatiever maakt.
Een andere manier om tweedehands kleding te bemachtigen is door kleding te ruilen. Dat kan bijvoorbeeld bij een kledingbieb, Kledingruilatelier Awesome in Eindhoven of door kledingruilfeestjes te bezoeken of organiseren. Heb jij een paar items die je niet meer draagt, dan kun je deze uitwisselen met je omgeving.

2. Koop bij duurzame en eerlijke merken
Gelukkig zijn er merken die niet meegaan in de snelle mode, maar juist tijdloze collecties verkopen. Het gaat bijvoorbeeld om kleding gemaakt van biologische stoffen, verf en met een eerlijk productieproces. Take it slow store en Project Cece zijn Nederlandse websites waar verschillende duurzame merken te vinden zijn.
Duurzame kledingwinkels zijn gelukkig niet alleen online te vinden, ook in Brabant heb je een aantal winkels waar ze ecologisch verantwoorde kleding verkopen. Duurzame keurmerken kunnen je helpen bij het vinden van echt duurzame kleding.
Het ZeroWasteProject heeft een overzicht gemaakt van duurzame kledingmerken en zowel fysieke als online winkels. In Den Bosch, Breda en Eindhoven kun je bijvoorbeeld Mudjeans spijkerbroeken huren.
Ben je benieuwd hoe duurzaam jouw favoriete merk is? Kijk op Good on You.
3. Koop geen polyester
Veel kleding is tegenwoordig gemaakt van polyester. De stof is moeilijk te recyclen en tijdens het wassen komen er microplastics vrij die vervolgens in het riool en uiteindelijk in een rivier of zee belanden. Ga daarom voor stoffen zoals duurzaam katoen of wol. Heb je toch kledingstukken (deels) van polyester, dan is het wellicht een idee om de Guppyfriend Washing Bag aan te schaffen. Dit is een waszak die de microplastics opvangt, zodat ze niet in de wasmachine terecht komen. Deze waszak is ook in Brabant te koop!