Duurzame opleidingen in Brabant

Duurzame opleidingen in Brabant: hoe kies je?

Je bent bijna klaar met je middelbare school, of hebt genoten van een tussenjaar. Binnenkort breekt er een nieuwe fase in je leven aan: je gaat een vervolgopleiding doen, en misschien wel op kamers! Er zijn in Brabant maar liefst 33 onderwijsinstellingen met wel 595 opleidingen op MBO-, HBO- en WO-niveau (1). Waarschijnlijk heb je al wel een idee van wat je ongeveer wilt gaan doen. Maar misschien twijfel je nog tussen verschillende opties, de locatie of welke richting je wil gaan doen. Hoe kies je een duurzame opleiding als je wilt gaan studeren in Brabant? Hier helpt Misha Mouwen, adjunct-directeur en transitieadviseur water en klimaat, je graag bij. Met als conclusie: iedere opleiding is duurzaam (te maken) als jij dat wilt!

maart 21, 2024

Door: Misha Mouwen 

We staan in Nederland en in Brabant voor grote uitdagingen: het gaat op veel plekken niet goed met de bodem, het water en de lucht. Daar hebben wij en de natuur last van. Samen moeten we de schouders onder het aanpakken van die uitdagingen zetten! Daar hebben we jou als professional straks hard voor nodig. Zodat we ons energieverbruik verminderen én verduurzamen, grondstoffen slimmer gaan (her)gebruiken, ons eetpatroon in balans brengen met de omgeving en natuurinclusief gaan bouwen. Duurzaam is de toekomst! Maar hoe neem je dat mee in je keuze voor een studie?

Kies een duurzame groene opleiding

Je kunt op www.studiekeuze123.nl en www.kiesMBO.nl zoeken op opleidingen. Met zoektermen als ‘milieu’, ‘groen’ en ‘duurzaamheid’ vind je opleidingen waar je leert over de fysieke leefomgeving en hoe die duurzaam in te richten en te gebruiken. Neem bijvoorbeeld de HBO-opleidingen Milieukunde, Toegepaste Biologie of Management van de Leefomgeving aan de HAS Den Bosch, of de MBO-opleidingen duurzame leefomgeving, toegepaste biologie of tuin en landschapsinrichting van Yuverta. Of denk aan de opleiding Milieu inspecteur (Yuverta) of adviseur leefomgeving (Curio).

Enkele andere groene MBO-opleidingen, zoals Bos- en natuurbeheer en Water- en groenbeheer worden (nog) niet in Brabant aangeboden. Ook is er in Brabant (nog) geen MBO- of HBO-opleiding waarin duurzame landbouw centraal staat (zoals de opleiding biologische landbouw aan het Aeres MBO Warmonderhof in Dronten). Wel lijkt er bij de reguliere agrarische opleidingen, bijvoorbeeld aan de HAS of Yuverta, meer aandacht te komen voor duurzame landbouwsystemen.

Duurzame technische opleidingen

Heb je interesse in techniek? Dan ben je hard nodig om Brabant duurzaam te maken! De komende jaren zijn een hoop mensen nodig om zonnepanelen en warmtepompen te installeren en energieprojecten zoals windparken te realiseren.

Je kunt dan bijvoorbeeld terecht bij de MBO- of HBO-opleiding Electrotechniek (Willem I College en Avans). Hier word je breed opgeleid, dus daarmee leg je een prima basis om expert duurzame energie te worden. Of bekijk eens de opleiding Electrical Engineering (TU Eindhoven).

Sociale opleidingen

Tenslotte kun je je ook via sociale opleidingen voorbereiden op een duurzame carrière. Zoals door een HBO- of WO-opleiding bestuurskunde, recht of economie te volgen en je daarbinnen te specialiseren in natuurbeschermingsrecht of duurzame verdienmodellen.

Maak zelf je opleiding duurzamer

Welke opleiding je ook kiest, je kunt altijd zelf aan de slag om deze duurzamer te maken:

  • Ga het gesprek aan met je medestudenten en docenten over duurzaamheid
  • Sluit je aan bij een vereniging die zich met duurzaamheid bezighoudt (bijvoorbeeld een studie- of studentenvereniging, of de Green Office van je school).
  • Kies voor stageplekken of een afstudeeropdracht bij bedrijven of organisaties die bijdragen aan een duurzame samenleving (ook bij de BMF kun je soms stage lopen! 😉).
  • Zet je samen met andere duurzame studenten in om je school duurzamer te maken, bijvoorbeeld door de school aan te sporen om te investeren in energiezuinige gebouwen, duurzame catering aan te bieden, groene energie en spullen in te kopen en klimaatbewust vervoer te stimuleren.

Maak je eigen studietijd duurzamer

Tenslotte kun je ook je studietijd zelf duurzamer maken: je kunt elke dag duurzame keuzes maken, die vaak je leven als student ook nog goedkopen maken! Dus eet bewust (minder of geen vlees) en reis bewust. Koop alleen wat je echt nodig hebt, en bezoek die leuke tweedehandswinkel bij jou in de buurt voor je kleding en andere spullen. En overweeg om naast je studie duurzaam (vrijwilligers)werk te gaan doen. Dat is leuk en ook nog eens super goed voor je CV!

Bronnen

  1. https://www.studentum.nl/zoeken/opleidingsinstituut/noord-brabant/d87447

ONTVANG UPDATES

  • Nieuws
    17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht
  • Nieuws
    12 april 2024 Terug bij de startlocatie van Plan Boom
  • Nieuws
    05 april 2024 Maak nú scherpe keuzes voor de toekomst van Brabant: reactie BMF op Perspectiefnota 2025
  • Nieuws
    26 maart 2024 Gedreven Brabanders duiken in de omgevingswet met training ‘Vergroen je buurt met de omgevingswet’
  • Nieuws
    25 maart 2024 Verbinding en inzichten bij coalitiedag Boer&Buur met natuur

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE
Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!