‘Het maakt me niet uit wie het doet, als er maar zonnedaken komen!’

november 1, 2021

’Het maakt me niet uit wie het doet, als er maar zonnedaken komen!’

Foto van Scott Webb via Unsplash

Brabant krijgt er elk jaar meer energie-initiatieven bij. Om die initiatieven verder te helpen is er Zonnecoaches Brabant, een onafhankelijk netwerk om collectieve zonprojecten op te schalen. Sinds kort zijn er twee nieuwe coaches bijgekomen in ons Brabant.

Jos Nij Bijvank is coördinator van Zonnecoaches en zet zich vol overgave in voor zonprojecten. “We helpen Brabantse energie-initiatieven met ondersteuning bij een postcoderoos- (PCR), de nieuwe postcoderoos Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) of Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE)- project”, vertelt Jos vol overgave.

De afgelopen 2 zijn er zo’n 20 projecten verder geholpen. Jos: “We houden het enthousiasme er in en helpen initiatieven om vooral de juiste dingen op het juiste moment te doen.”

“We ondersteunen (startende) initiatieven door inzicht te geven wat er op hen afkomt of te helpen met de minder leuke taken, zoals de administratieve lasten. Met name energiecoöperaties die nog nooit een PCR- of SDE-aanvraag hebben gedaan, zijn hier erg bij geholpen.”

Zonnecoaches in Brabant

V.l.n.r.: zonnecoach John Kwaks en coördinator Jos Nij Bijvank

In totaal zijn er nu acht zonnecoaches in Brabant. Zij hebben veel ervaring en kennis, ook beschikken ze over rekenmodellen om snel inzicht te hebben in een project. “Het blijft nog steeds veel werk om een zonneproject op te zetten, maar dan is het tenminste goed te doen”, zegt Jos lachend.

Naast Jos is ook John Kwaks actief als zonnecoach. Hij heeft ruime ervaring met projectmanagement vanuit zijn rol als voormalig directeur van Spinderwind en als projectleider bij het opzetten van postcoderoosprojecten onder de vlag van de Tilburgse coöperatie Energiefabriek 013.

Zo’n postcoderoosproject was destijds nieuw, niemand in Tilburg had daar ervaring mee. John begeleidde het project ‘from scratch’ en zag dit als een uitdagende ontdekkingstocht. Hij snapt de regeling nu door en door (ook de nieuwe postcoderoosregeling) en heeft zijn opgedane kennis ingezet om nog veel meer projecten op te starten.

Over zijn werk als zonnecoach zegt John Kwaks: “We vertellen energiecoöperaties: ‘Hier ga je tegenaan lopen bij de nieuwe postcoderoosregeling’ en ‘denk hier alvast over na’. We kunnen initiatieven zo een flink stuk op weg helpen en verrassingen voorkomen. Door overzicht te bieden weten initiatiefnemers waar zij aan beginnen.”

Lees verder over de voordelen van zonnecoaches > Onafhankelijke adviseurs
> Ruime expertise (technisch, financieel, projectmanagement etc.)
> Efficiëntie, zodat je niet onnodig tijd verspilt
> Actuele kennis als netwerk (zoals subsidies voor MKB-bedrijven waardoor zij advies kunnen krijgen van een zonnecoach of de nieuwe postcoderoos)
> Bewezen aanpak en formats
> Zonnecoaches helpen zowel startende zonproject op gang of geven nieuw elan aan projecten die blijven hangen

Meer zonnedaken

Hoewel de projecten die Zonnecoaches ondersteunen verschillen – van bedrijfsdak tot VVE – gaat Jos er vol voor. Jos: “Het maakt me niet uit wie het doet, als er maar meer zonnedaken komen!”

Komend jaar gaan de zonnecoaches zich meer richten op gemeenten en hun lokale ondernemers. Jos en John willen ondernemers prikkelen om aan de slag te gaan met zonnepanelen op hun bedrijfsdak. Het maakt dan niet uit of de zonnepanelen voor hun zelf (Via Salderings- of SDE-regeling) gerealiseerd worden of dat het dak beschikbaar gesteld wordt voor een collectief zonproject.

Zo hebben de Zonnecoaches (op initiatief van zonnecoach Willem Buiter) een zonnescan ontwikkeld om snel in beeld te brengen of een zonnedak interessant is en via welke regeling dit het best gerealiseerd kan worden (lees: financieel het aantrekkelijkst is).

Project Duinboeren

Een mooi voorbeeld is het project Duinboeren. Daarbij gingen vier energiecoöperaties > Coöperatie HoT (Huis en Omgeving in Transitie uit Helvoirt, Haaren, Esch en Biezenmortel)
> Energiek Heusden
> ECU (Energiecoöperatie Udenhout)
> ECLoZ (Energie Collectief in de gemeente Loon op Zand)
rondom de Loonse en Drunense Duinen met boeren in gesprek over hoe zij op een financieel aantrekkelijke wijze zonnepanelen op hun bedrijfsdak kunnen installeren. De energiecoöperaties kregen hierbij ondersteuning van coach John.

John ging aan de slag met de ontwikkelde zonnescan. De energiecoöperaties konden daarmee aan 16 boeren laten zien wat voor hen de meest kansrijke optie is. Een Salderings-, SDE- of SCE-regeling? Het zelf opzetten van een project als boer of het zonproject door een lokale energiecoöperatie laten uitvoeren? Het eigen verbruik, de conditie van het dak, de zonoriëntatie en de aansluitingsmogelijkheden, alles werd daarbij in kaart gebracht.

Gigantisch postcoderoos-project

Toen enkele boeren interesse toonden om verder te gaan werd de rol van John als zonnecoach specifieker. “Kun je inzage geven wat een zonnedak doet voor de businesscase?”, vroeg een boer.

Om die vraag goed te kunnen beantwoorden is de zonnescan in detail uitgewerkt. De materie is complex en de resultaten breng je niet eenvoudig over in een mailtje, daar is een duidelijke presentatie voor nodig in heldere taal. John helpt de energiecoöperaties om de materie goed over te brengen en daarbij vooral eerlijk en transparant te zijn.

John: “Transparantie is ontzettend belangrijk, want je gaat als energiecoöperatie en als boer wel 15 jaar met elkaar in zee. Daarom adviseer ik om altijd eerlijk te zijn over zowel de voordelen als de nadelen, bijvoorbeeld dat er mooie verdiensten mee te behalen zijn maar dat er wel vreemden op je erf komen om de installatie te controleren.”

Inmiddels is duidelijk dat minimaal vier ‘Duinboeren’ door willen met een collectief zonproject. Deze projecten zullen onder één noemer vallen, waardoor er een gigantisch postcoderoos-project wordt gemaakt. Van Kaatsheuvel tot Vught en van Waalwijk tot Tilburg. Zowel de boeren als de energiecoöperaties zijn intrinsiek gemotiveerd om dit project verder te brengen.

Wil je ook ondersteuning bij de opzet en inrichting van een (collectief) zonneproject? Kijk voor meer informatie op www.zonnecoachesbrabant.nl

Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl

Laatste nieuws

  • Nieuws
    09 september 2024 Vervolgproject Buurtvoedselbossen
  • Nieuws
    05 september 2024 BMF reageert op schrappen NPLG: “In Brabant laten we ons niet uit het veld slaan”
  • Nieuws
    05 september 2024 Nog veel werk te verzetten voor een circulaire samenleving
  • Nieuws
    05 september 2024 Koepelplan Voedselbossen Brabant krijgt vervolg
  • Nieuws
    27 augustus 2024 BMF neemt deel aan Natuurverbinders om groene vrijwilliger te ondersteunen

Meer nieuws