Opgeruimd het nieuwe jaar in!

Opgeruimd het nieuwe jaar in!

Veel mensen hebben aan het begin van een nieuw kalenderjaar goede voornemens, zoals meer sporten, stoppen met roken of meer tijd besteden aan het gezin. Voor wie opgeruimd het nieuwe jaar in wil, heeft BMF-directeur Femke Dingemans enkele tips om het nieuwe jaar duurzaam en circulair te beginnen. En voor wie daar niet meteen aan het begin van dit jaar aan toe komt, geen nood! Je kunt het hele jaar door met deze tips aan de slag.   

januari 19, 2024

Door: Femke Dingemans

Tip 1: Schoon je computer op

Vroeger kreeg ik nog regelmatig een melding van mijn mailprogramma dat de maximale opslagcapaciteit bijna bereikt was. Dat was dan een mooie aanleiding om weer een kritisch te kijken naar welke mails ik echt wilde bewaren en welke eigenlijk weggegooid konden worden. Nu al mijn data ‘in the cloud’ wordt bewaard, lijkt de opslagcapaciteit van mijn mailbox oneindig te zijn. Maar al die data moet ergens worden bewaard. Dat gebeurt in grote datacenters.

Veel mensen verzetten zich tegen de komst van deze datacenters. Het zijn immers vaak lelijke dozen in het landschap, die ook nog eens veel energie vragen. Wind- en zonneparken zijn nodig om die datacenters duurzaam van stroom te kunnen voorzien. Terwijl we al die duurzaam opgewerkte stroom ook voor andere doeleinden kunnen gebruiken.

Door je computer regelmatig op te schonen, voorkom je dat mailtjes (en hun bijlagen), foto’s, video en andere bestanden onnodig bewaard blijven. Je kunt via de instellingen van je computer eenvoudig zien hoeveel opslagruimte je gebruikt. Daar vind je ook handige hulpmiddelen om automatisch bestanden te archiveren en periodiek te verwijderen van je computer én uit the cloud.

Dus, iedereen die onnodige landschapsvervuiling en energieverbruik door datacenters wil voorkomen: het regelmatig opschonen van je computer is een goede start!

Tip 2: Maak restjes eten op

Nu de feestmaand weer achter de rug is, is het een goed moment om eens kritisch in de koelkast én de diepvriezer te kijken, want daar liggen vast nog etenswaren rustig te wachten tot ze niet meer goed zijn. Misschien is er nog iets blijven liggen uit een kerstpakket of heb je per ongeluk te veel ingekocht voor de feestdagen?

Het is een misverstand dat diep ingevroren etenswaren oneindig lang houdbaar zijn. En achter de deur van de diepvriezer liggen ze natuurlijk niet direct in het zicht. Het is natuurlijk zonde om dat eten op enig moment weg te moeten gooien. Werp dus vooral eens een blik op de spullen in je vriezer!

Per persoon gooien we in Nederland ieder jaar thuis gemiddeld zo’n 33 kilo eten weg. Dat is bijna 10 procent van alles wat we in een jaar eten. Een behoorlijke hoeveelheid, helemaal als je bedenkt dat al het verspilde eten bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen. Daarbij had je een flink bedrag, zo’n 140 euro per persoon, kunnen besparen.

Watrestje: verminder voedselverspilling

De vrijwilligers van Watrestje zetten zich in om voedselverspilling aan het einde van de keten te verminderen. We zijn als consument immers verantwoordelijk voor het grootste deel van al het voedsel dat verspild wordt. Op de website www.watrestje.nu vind je daarom ook allerlei tips en recepten om verspilling tegen te gaan en restjes te gebruiken in plaats van weg te gooien. Ook vind je er achtergrondinformatie over voedselverspilling.

Heb je nog ingrediënten in de koelkast of vriezer liggen die op moeten? Google het woord ‘recept’, gevolgd door de ingrediënten die je wil gebruiken en er verschijnen vanzelf allerlei suggesties voor recepten. Het heeft mij in de loop der jaren al heerlijk verrassende recepten opgeleverd, en veel minder afval!

Tip 3: Ruim ongedragen kleding op

Het begin van een nieuw kalenderjaar is ook een goed moment om te inventariseren welke kleding je de afgelopen vier seizoenen niet hebt gedragen. De kans is dan namelijk groot dat dit komend jaar ook niet gaat gebeuren. De gemiddelde Nederlander heeft zo’n 173 kledingstukken in de kast hangen. Van al deze kleding blijven ongeveer 50 items onaangeraakt, gooien we er jaarlijks 40 weg en kopen we er ook weer 46 nieuwe bij. Dat kan duurzamer!

Je kunt via allerlei platformen zoals marktplaats en Vinted je kleding verkopen, of zelf tweedehands kleding aanschaffen. Maar weggeven kan natuurlijk ook. Kleding die nog goed is, kan door kringloopbedrijven weer worden verkocht. Bijvoorbeeld door Het Goed.

Na controle van de miljoenen kilo’s textiel en huisraad die zij jaarlijks inzamelen, krijgt 87% van de spullen een nieuw leven via hun eigen kringloopwarenhuizen. Het assortiment wordt dagelijks aangevuld met 30.000 unieke producten. Kringloopbedrijven zijn daarmee de enige winkels waar de klant ook tevens leverancier is!

Twijfel je of je van bepaalde kleding afscheid wil nemen, dan kun je die kleding ook in een doos doen en er het jaartal ‘2023’ op schrijven. Als je de kleding het hele jaar toch niet draagt en begin 2025 opnieuw die doos opent, is de kans groter dat je alsnog afscheid van die kleding kunt nemen.

Mijn kledingbox van 2023

Tip 4: Doneer tweedehands spullen

Klaske Kruk, Circulair Hero 2021, leerde me dat de meeste negatieve impact die je als mens op je leefomgeving hebt, komt door de spullen die je hebt. Meer dan bijvoorbeeld het eten van vlees, wonen en vliegen.

Al die spullen voor ons interieur, huishoudelijke apparaten, gereedschappen, elektronica etc. zijn ooit gemaakt en worden op enig moment weer vernietigd. Het maken en vernietigen van al die spullen leidt onder andere tot de uitstoot van broeikasgassen en soms ook tot plasticvervuiling. Alle reden om minder te kopen, en spullen niet weg te gooien, maar op zoek te gaan een nieuwe bestemming of toepassing.

Er komen steeds meer kringloopwinkels en spullenbanken in Nederland bij. Daarnaast stimuleert de Rijksoverheid de ontwikkeling van circulaire ambachtscentra; dat zijn locaties of netwerken waarbij partijen samenwerken aan het verminderen van afvalstromen en het realiseren van hoogwaardig product- en materiaalhergebruik. Om dat te doen, worden de functies van een milieustraat, kringloopwinkel en reparatiewerkplaats gecombineerd. Zo blijven spullen en materialen langer in gebruik en wordt onnodig storten en verbranden voorkomen. Daar draag ik in dit nieuwe jaar graag mijn steentje aan bij!

Zo, dat geeft een opgeruimd gevoel aan het begin van het nieuwe jaar!
De BMF wenst iedereen een voorspoedig en duurzaam 2024!

Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl

ONTVANG UPDATES

  • Nieuws
    17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht
  • Nieuws
    12 april 2024 Terug bij de startlocatie van Plan Boom
  • Nieuws
    05 april 2024 Maak nú scherpe keuzes voor de toekomst van Brabant: reactie BMF op Perspectiefnota 2025
  • Nieuws
    26 maart 2024 Gedreven Brabanders duiken in de omgevingswet met training ‘Vergroen je buurt met de omgevingswet’
  • Nieuws
    25 maart 2024 Verbinding en inzichten bij coalitiedag Boer&Buur met natuur

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE
Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!