Aanplanten Fruittuin Voedselbos met steun BMF Activiteitenfonds

december 6, 2018

Aanplanten Fruittuin Voedselbos met steun BMF Activiteitenfonds

Begin 2018 is een bijdrage uit het BMF activiteitenfonds toegekend aan het vrijwilligersproject “Aanplanten Fruittuin Voedselbos” op de Snoertseplak. De Snoertseplak is een ontdekboerderij waar je ziet, voelt en proeft hoe jouw voedsel tot stand komt en is gelegen op ruim 11 hectare platteland in Liessel (gemeente Deurne). De Snoertseplak is ook een agrarische ideeënfabriek waar innovatieve landbouw- en veeteeltmethoden worden uitgeprobeerd. Marcella Wagenaar, bestuurslid van de Stichting Snoertseplak, heeft een verslag over het aanplanten gemaakt.

Organisch werken
In het voorjaar van 2018 is een groep mensen aardbeien gaan planten. Eerst werd de grond voorbewerkt door het los te woelen met cultivator. Er was al in de winter wat oude stalmest door de grond gewerkt om de grond luchtiger te maken. De structuur van de grond bleek echter nog steeds erg slecht door het voormalige intensieve gebruik van de grond.

Het was ook nog erg koud om buiten te werken. Na het planten is bij ieder aardbeiplantje wat biologische organische mest gestrooid om de groei op gang te helpen. Daarna is stro tussen de paden gestrooid om de grond onkruidvrij te helpen houden, de planten te helpen voorkomen uit te drogen en de aardbeivruchten te voorkomen op de grond te gaan hangen zodat ze schoon blijven.

De aardbeiplantjes die via aardbeiplantje.nl waren besteld waren tijdens het planten nog héél klein. Bijna niet te begrijpen dat die uitgegroeid zijn tot de prachtige bossige planten die het nu geworden zijn!

Instructies
Diezelfde week zijn de yacon-knollen geleverd die volgens instructies van de kweker in kleine potjes met een heel klein beetje potgrond gedaan zijn met niet te veel vocht. Ze zijn eerst in de kas gezet om ze verder te laten ontkiemen want deze kunnen pas na de ijsheiligen in mei buiten geplant worden. Ze kunnen absoluut geen vorst verdragen. De plant “bevriest” al bij +1 graad Celsius.

De zoete aardappel-stekken (zoete Bataat-slips) werden pas eind mei vanuit Portugal aangeleverd. Deze planten werden geplant toen de eerste bloedhete dagen begonnen aan te breken. Dat was niet erg want dit gewas heeft veel zon en warmte nodig en ook heel veel warmte om te ontkiemen. De stekken (waar geen wortel of knol of wat dan ook aan zat, heel bizar!) zijn volgens instructies van de kweker half liggend in de goed met rijke compost bemeste grond gelegd (zoete aardappel heeft grond met veel voedingsstoffen nodig). Daarna flink gesproeid en de grond grondig doordrenkt (ook weer volgens instructie van de kweker) en bedekt met doorzichtig landbouwplastic om het broeien te bevorderen, wat nodig is voor het ontkiemen van de plant.

Ongeloof
Niemand geloofde dat dit ging gebeuren! 😉 Inderdaad heb ik (Marcella Wagenaar) nog nooit iets op zo’n manier, volgens zo onbegrijpelijke instructies, moeten opkweken, eerlijk gezegd geloofde ik het zelf maar half dat daar iets van terecht kon komen, maar jawel hoor! Na een paar dagen regelmatig controleren en af en toe bijsproeien begonnen de stekken op iedere “knoop” wortels te vormen, alsof ze uit het niets kwamen. Het oude blad aan de stekken stierf er helemaal af, maar ze gingen wel onweerstaanbaar overal wortels ontwikkelen. Een heel speciaal gewas.

Verlepte stekken
Toen ik de slips ging ophalen bij kweker Wiel van de Bool in Neer was er tegelijk ook iemand anders die Bataat-slips op kwam halen die mij ongelovig en bezorgd naar de half verlepte stekken zag kijken en me geruststelde met de mededeling: “Ja, wij doen dit ook pas voor het tweede jaar. Wij geloofden vorig jaar ook niet dat het iets kon worden met die half dode dingen. Die zagen er zelfs nog erger uit dan deze! Het blad was helemaal verlept en er al half af, het gaat er zelfs nog helemaal vanaf maar daarna gaat ie aan alle kanten wortels maken!”. Als ik hem dat niet had horen uitleggen, had ik de moed er niet in gehouden!

Marcella Wagenaar, bestuurslid Stichting Snoertseplak

Tags:

Neem contact op