Bescherming zandpaden: ‘Meer dan paden van zand, klei of gras’

Nieuws | Thema: Natuur & Landschap

september 22, 2020

Bescherming zandpaden: ‘Meer dan paden van zand, klei of gras’

Hetty Gerringa spreekt het publiek toe tijdens de training ‘Bescherming zandpaden’

TILBURG – Steeds meer zandpaden worden door gemeenten verhard, weg geploegd of ze wijken voor bebouwing. Sinds 2004 is al 50% van de paden in Brabant verdwenen. Hoe kan je opkomen voor het zandpad? Daarover ging de training ‘Bescherming zandpaden’ van de Brabantse Milieufederatie.

Door Steffi van Dongen

Met meer dan 30 graden was dinsdag 15 september de warmste Prinsjesdag ooit gemeten. Ondanks de hitte kwam een groot aantal belangstellenden naar Stadstheater De Boemel in Tilburg om te praten over de bescherming van zandpaden. Harry Benschop van Wandelnet was te gast om te vertellen wat je als wandelaar kan doen voor zandpaden. Hetty Gerringa nam het juridische deel voor haar rekening.

Wandelen is echt Harry zijn passie, het is niet alleen de ene stap na de andere stap zetten. Hij omschrijft het als een ‘beleving’, want wanneer je in een gebied loopt, kijk je om je heen, en vraag je je af: ‘Hoe is dit landschap ontstaan?’ Steeds meer mensen stellen die vraag. Harry heeft de laatste maanden nog nooit zo veel mensen zien wandelen en genieten van de natuur. En die beleving heb je alleen als zandpaden in hun oorspronkelijke staat worden gehouden. “Wandelen over een fietspad, dat werkt niet”, zegt hij grappend.

‘Meer dan zand, klei of gras’


Zandpaden zorgen voor ecologische verbindingen tussen natuurgebieden. Ze maken deel uit van het natuurlijk leefgebied van wat leeft en bloeit. Naast de ecologische waarden, hebben zandpaden ook landschappelijk en cultuurhistorische waarden. Ze zorgen voor ontsluiting van het boerenland en agrarische percelen, en je kan aan de hand van zandpaden de geschiedenis van Brabant vertellen. Daarnaast zijn ze van belang voor het recreatieve gebruik, denk aan de wandelaar, fietser, mountainbiker, ruiter en menner.

Een zandpad is dan meer dan een pad van zand, klei of gras.

Input geven

Om zandpaden te beschermen is het nodig om je stem te laten horen, net zoals bij het maken van groene en duurzame omgevingsplannen. “We moeten onszelf aan tafel zetten,” vertelde Hetty al eerder. Daarnaast moet je als lokale natuur- en milieuorganisatie met een heel goed plan komen. Behandel hierin de waarden van zandpaden en de bescherming voor het behoud en gebruik van deze paden. Om vervolgens met de gemeente een plan voor een wandelnetwerk op te zetten. Hetty: “Zo geef je input voor de gemeentelijke omgevingsvisie en omgevingsplan en vraag je tegelijkertijd aandacht voor het belang van zandpaden.”

“Samen moeten we de zandpaden behouden en zorgen dat de natuur het kan verdragen. En daar hebben we meer paden voor nodig,” zegt Harry hoopvol.

Wil je meer weten over de bescherming van zandpaden?

DOWNLOAD HANDREIKING

BEKIJK PRESENTATIE

Neem contact op

Profiel Hetty Gerringa

Hetty Gerringa

Juridische zaken

Het laatste nieuws

ONTVANG UPDATES

 • Nieuws
  17 mei 2024 BMF reageert op coalitieakkoord: wij blijven werken aan een mooi en duurzaam Brabant
 • Nieuws
  03 mei 2024 Oprichting voedselbos ‘De Noteneters’ met steun van het BMF activiteitenfonds
 • Nieuws
  17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht
 • Nieuws
  12 april 2024 Terug bij de startlocatie van Plan Boom
 • Nieuws
  05 april 2024 Maak nú scherpe keuzes voor de toekomst van Brabant: reactie BMF op Perspectiefnota 2025

Meer nieuws