Groene omgevingsplannen: ‘We moeten onszelf aan tafel zetten’

Nieuws | Thema: Juridische zaken

september 15, 2020

Groene Omgevingsplannen: ‘We moeten onszelf aan tafel zetten’

Foto: Janneke de Vos

TILBURG – De Omgevingswet gaat er nu echt komen. Nu is dan ook hét moment om alle (gemeentelijke) omgevingsplannen zo groen en duurzaam mogelijk te maken. Maar hoe doe je dat? Daarover ging de informatieavond ‘Groene & duurzame omgevingsplannen’ van de Brabantse Milieufederatie.

Een groot aantal betrokken Brabanders kwam op dinsdagavond 8 september samen in Stadstheater De Boemel in Tilburg. Wat vroeger een gebied was voor onderhoud aan treinmateriaal, heeft nu een andere bestemming gekregen. Het is tegenwoordig dé creatieve haven van Tilburg. Een logische plek dus om te praten over ruimtelijke ordening en de nieuwe Omgevingswet.

Tijdens de avond gaf Hetty Gerringa uitleg over de ontwikkelingen van de nieuwe Omgevingswet die per 2022 wordt ingevoerd en het proces. In de Omgevingswet worden de huidige wetgeving en regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water gebundeld in één wet. Dit geeft uitdagingen, maar ook kansen voor lokale natuur- en milieuorganisaties.

‘We moeten onszelf aan tafel zetten’

In deze video wordt ingegaan op de Omgevingswet en het Omgevingsplan. Klik op de afbeelding om de video te bekijken.

Maar hoe maken we gemeentelijke omgevingsplannen nu zo groen en duurzaam mogelijk ten aanzien van Natuur en landschap, Milieu en leefomgeving, Water, (Duurzame) landbouw, Duurzame energie, Mobiliteit, Klimaat, Energietransitie, en Watertransitie? En hoe kan je als bewoners participeren in je eigen omgeving of gemeente.

“We moeten onszelf aan tafel zetten, want ook lokale groepen hebben een stem.” vertelt Hetty Gerringa strijdbaar. “Het is moeilijk, maar er is een kans.” Als beleidsmedewerker bij de BMF houdt Hetty zich al jaren bezig met juridische zaken en ruimtelijke ordening. Als de vraag uit het publiek komt ‘Maar hoe doe je dat dan?’, zegt Hetty resoluut: “Door gebiedskennis in te brengen bij de gemeente.”

Kennis en goede ideeën

Het gaat daarbij om het leggen van contacten met andere lokale organisaties, tijdig deel te nemen aan de Omgevingstafel in je gemeente en je kennis en wensen in te brengen voor een ambitieuze omgevingsvisie en een goed omgevingsplan. De gemeente is verplicht om participatie toe te passen en moet verantwoorden hoe ze de omgeving heeft betrokken bij visie, plan, projectbesluit en vergunning.

“Kom met kennis en goede ideeën voor de verbetering van de fysieke leefomgeving. Je hoeft als burger daarvoor niet in de wet te duiken” vertelt Hetty.

De interactie tussen de BMF en de deelnemers staat centraal tijdens de informatieavond. “Wij zijn heel blij met de input van alle bezoekers,” vertelt Misha Mouwen, adjunct-directeur van de BMF, na afloop. “Met dit soort bijeenkomsten vergroten we ook ónze eigen kennis. En we hebben succesvol verkend hoe we als BMF onze aangesloten organisaties kunnen ondersteunen en versterken om de gemeentelijke omgevingsplannen groen en duurzaam te maken. Daar gaan we mee aan de slag.”

Wil je meer informatie over de Omgevingswet?

DOWNLOAD PRESENTATIE

 

Neem contact op

Profiel Hetty Gerringa

Hetty Gerringa

Juridische zaken

Het laatste nieuws

ONTVANG UPDATES

  • Nieuws
    17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht
  • Nieuws
    12 april 2024 Terug bij de startlocatie van Plan Boom
  • Nieuws
    05 april 2024 Maak nú scherpe keuzes voor de toekomst van Brabant: reactie BMF op Perspectiefnota 2025
  • Nieuws
    26 maart 2024 Gedreven Brabanders duiken in de omgevingswet met training ‘Vergroen je buurt met de omgevingswet’
  • Nieuws
    25 maart 2024 Verbinding en inzichten bij coalitiedag Boer&Buur met natuur

Meer nieuws