“Bij de scouting leerde ik dat we goed voor de natuur moeten zorgen”

augustus 29, 2019

“Bij de scouting leerde ik dat we goed voor de natuur moeten zorgen”

De BMF heeft er een nieuw gezicht bij. Femke Dingemans is sinds kort de nieuwe directeur van de Brabantse Milieufederatie. Samen met het team, de achterban en alle supporters wil ze strijden voor een mooi en duurzaam Brabant.

Femke Dingemans is begonnen als directeur van de BMF. Zij volgt daarmee interim-directeur Joris Hogenboom op. Femke is goed bekend met het Brabantse bestuur en het netwerk van de BMF, maar ze heeft bovenal een groen hart.

Samen met haar man, hond en kippen woont ze in Moergestel. We spraken Femke over haar ambities en liefde voor de natuur.

Waar komt jouw liefde voor natuur en milieu vandaan?

“Als kind kwam ik al graag in het bos. Bij de scouting leerde ik dat we als mensen verantwoordelijk zijn om goed voor de natuur te zorgen. Ik ben opgegroeid op de Brabantse Wal en van jongs af aan een fervent fietser. Samen met mijn man heb ik later prachtige fietstochten gemaakt in Europa, maar ik kom ook graag in de Loonse en Drunense Duinen en de Oisterwijkse bossen.”

Je studeerde rechten, was vrijwilliger bij de Dierenbescherming en de afgelopen jaren ook actief in de politiek. Wat is jouw drijfveer?

“Ik wil me inzetten voor een rechtvaardige samenleving en duurzame bescherming van de natuur. In 2010 besloot ik me daarom als vrijwillig bestuurslid aan te melden bij de Dierenbescherming. Vanuit die rol kreeg ik een kijkje in de keuken van een goede doelen organisatie die steunt op veel vrijwilligers. Samen werkten we aan een gezamenlijk doel en het gaf me veel voldoening om daar onderdeel van uit te maken. Ik leerde daar ook dat je vaak politieke invloed nodig hebt om veranderingen te realiseren; dat maakte dat ik mij aansloot bij een politieke partij.”

Je bent nu sinds kort directeur. Waarom wilde je je juist leidinggeven aan de BMF?

“Ik vind de BMF een mooie organisatie met een prachtige missie: ‘Samen voor een mooi en duurzaam Brabant’. Door de intensieve samenwerking met de achterban, partners in het werkveld en de overheid, kan de BMF vanuit een unieke positie invloed uitoefenen op het bereiken van onze doelen. Ik zie het als een eer en grote verantwoordelijkheid om daar leiding aan te mogen geven.”

Wat vind je het mooiste onderdeel van jouw werk?

“De BMF houdt zich met zoveel verschillende thema’s bezig, dat vraagt ook veel van de directeur. We zitten aan allerlei overlegtafels, maar boeken als organisatie ook veel concrete resultaten. Die afwisseling vind ik het mooiste aan mijn werk.”

De BMF heeft meer dan 100 aangesloten groepen. Wat voor directeur wil je voor hen zijn?

“Het is heel waardevol dat de BMF namens zoveel betrokken Brabantse organisaties en supporters mag werken. Maar daar hoort ook een grote verantwoordelijkheid bij, om alle aangesloten groepen op de hoogte te houden, met hen af te stemmen over belangrijke onderwerpen en waar het kan inhoudelijk samen te werken. Want de BMF heeft een kleine werkorganisatie; dat betekent keuzes maken waar we mensen en middelen op inzetten. Ik zie het als mijn taak om duidelijkheid te bieden over de koers van de BMF en te helpen om de impact van de BMF in Brabant zo groot mogelijk te laten zijn.”

Als je in het weekend even geen directeur bent, maar gewoon Femke. Wat doe je dan het liefst?

“Ik vind het heerlijk om in de tuin te werken, te fietsen en te wandelen met de hond. Maar in het weekend ben ik ook gewoon BMF-directeur hoor!”

Tags:

Neem contact op

Profiel Femke Dingemans

Femke Dingemans

Directeur-bestuurder