BMF en Velt ondersteunen komend jaar 3 Samentuinen

maart 26, 2015

BMF en Velt ondersteunen komend jaar 3 Samentuinen

De Brabantse Milieufederatie en Velt (Vereniging Ecologisch Leven en Tuinieren) werken op steeds meer gebieden als partners intensief samen, onder andere voor het project Samentuinen. De BMF en Velt gaan het komend jaar drie Samentuinen in Brabant ondersteunen met kennis en een kleine financiële bijdrage. 

Afgelopen week heeft in samenwerking met Velt de selectie plaatsgevonden. Van de 12 aanmeldingen kunnen Velt en BMF er drie actief verder gaan ondersteunen door de subsidie van de Provincie, Brabants Prins Bernard Cultuurfonds en Nationale Postcode Loterij.

Wat is een samentuin?
Een samentuin is een grotere moestuin waarin de deelnemers gezamenlijk werken en overvloedig gezamenlijk oogsten. Het is dus anders dan een volkstuin waarbij iedereen zijn eigen stukje land heeft in tegenstelling tot een samentuin waarin alles gemeenschappelijk is. Sommigen zijn goed in het zaaien, anderen vooral in het oogsten en verwerken, weer anderen zijn handig met grote klussen. Je kunt daarin van de ander leren. Het blijkt dat iedereen doet waar hij of zij zin in heeft en waar hij of zij goed in is. Een samentuin is ook erg handig als je op vakantie gaat: het werk gaat gewoon door en de tuin ligt er nog steeds top bij als je terugkomt, net als toen je vertrok.

De volgende drie initiatieven zijn geselecteerd:

  1. Buitengewone Samentuin in BerlicumSamentuinen
    Op het terrein van Cello, een instelling voor mensen met een geestelijke beperking, is een samentuin in oprichting, waarbij er mooie relaties worden gelegd naar de bewoners van Cello.
  2. Samentuin Achter de Kerk in Haaren
    Een vijftal initiatiefnemers gaat een samentuin opstarten naast de Lambertuskerk in Haaren. Daarbij wordt ook gekeken naar een verbinding met het nieuw te bouwen verzorgings- en verpleeghuis Haarensteijn.
  3. D’n Ekker Leer en Beleef Moestuin Oisterwijk.
    Op een terrein van een boer is een samentuin in oprichting met relaties naar de buurt en de school.

Deze drie samentuinen zullen komend jaar door een professionele kracht van Velt worden ondersteund op procesmatige aspecten (wat moet je allemaal afspreken en regelen in een samentuin) alsook tuintechnisch (bijvoorbeeld: vruchtwisselingschema’s, wat doe je in plaats van spitten, etc.)

Ook zullen de vorderingen per samentuin regelmatig door de BMF worden gepubliceerd met een kort verslag en foto’s op de facebookpagina Duurzaam Voedsel Brabant.