BMF in panel van Jongeren Klimaattop in Roosendaal

Nieuws | Thema: Duurzame energie

december 3, 2019

BMF in panel van Jongeren Klimaattop in Roosendaal


Brabantse scholieren zien de grote urgentie van het klimaatprobleem. Dat bleek uit de Klimaattop Jongeren die 13 november werd georganiseerd op het Jan Tinbergen College in Roosendaal. Sander Löwik van de BMF nam deel aan het expertpanel.

Hoe kijken Brabantse scholieren aan tegen de klimaatverandering en welke boodschap hebben ze voor de lokale politiek? Die vraag stond centraal bij de Klimaattop Jongeren die 13 november 2019 werd georganiseerd op het Jan Tinbergen College in Roosendaal.

Op basis van stellingen en voorbeelden werden zo’n 50 leerlingen uit 3 Mavo, 5 Havo en 5 en 6 VWO uitgedaagd om mee te denken over de klimaatcrisis. Een expertpanel – waar Sandor Löwik van de Brabantse MiIieufederatie aan deelnam – gaf bij stellingen argumenten vóór of tegen. Aan het einde werd een slotverklaring opgesteld door Spoken Word. Deze verklaring is aangeboden aan de lokale politiek en zal volgens Roosendaalse wethouder Klaar Koenraad mee worden genomen in de Regionale Energie Strategie.

Sturende rol van overheid

In het algemeen wordt de urgentie van het klimaatprobleem bij de jongeren breed erkend en de overgrote meerderheid is ook bereid om het eigen gedrag aan te passen. Daarbij begint verandering bij jezelf, maar ook de overheid moet een belangrijke sturende rol hebben. Het expertpanel was het daarmee eens en stelde unaniem voor om een CO2 belasting in te voeren. Op een enkele scholier na die weinig zin had om zijn levensstijl aan te passen, gaf de overgrote meerderheid aan dat we beter geld kunnen investeren in het voorkómen van klimaatverandering (bijvoorbeeld met windmolens) dan in het genezen ervan (bijvoorbeeld door hogere dijken).

Jongeren geven hoop

Na de stellingen werd in kleine groepen dieper ingegaan op enkele thema’s zoals duurzame consumptie, mobiliteit en vervoer, en windmolens. Daarbij werd gevraagd naar goede ideeën voor een duurzamere toekomst. Meer op de fiets, betere OV verbindingen, gescheiden afvalbakken op straat, duurzamere kleding, meer tweedehands kopen, financiële compensatie bij windmolens, en nog veel meer ideeën zijn in korte tijd opgehaald.

Het geluid en ideeën van de jongeren geven hoop voor de toekomst. De volgende stap is om dit geluid door te laten dringen in beleidsprocessen, zoals bij de Regionale Energie Strategie. Deze Klimaattop is een goede start. Als BMF werken we aan een plan om dit geluid nog duidelijker in Brabant te laten klinken.

Laatste Nieuws

  • Nieuws
    17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht
  • Nieuws
    12 april 2024 Terug bij de startlocatie van Plan Boom
  • Nieuws
    05 april 2024 Maak nú scherpe keuzes voor de toekomst van Brabant: reactie BMF op Perspectiefnota 2025
  • Nieuws
    26 maart 2024 Gedreven Brabanders duiken in de omgevingswet met training ‘Vergroen je buurt met de omgevingswet’
  • Nieuws
    25 maart 2024 Verbinding en inzichten bij coalitiedag Boer&Buur met natuur

Meer nieuws