Brabantse natuurorganisaties bieden waterschappen oplossingen voor droogtecrisis

Nieuws | Thema: Natuur & Landschap

mei 28, 2020

Brabantse natuurorganisaties bieden waterschappen oplossingen voor droogtecrisis

Foto ter illustratie

TILBURG – Het is alweer een droog voorjaar, met het vooruitzicht op een mogelijke derde droge zomer. Dat baart de Brabantse Milieufederatie, Natuurmonumenten en Brabants Landschap grote zorgen. Om de droogtecrisis aan te pakken doen de organisaties concrete suggesties aan de Brabantse waterschappen om de schade aan de natuur te verkleinen.

Het droge weer lijkt het nieuwe normaal te worden en waterschappen zijn er nog steeds niet op voorbereid. De negatieve gevolgen van de droogte en de lage grondwaterstanden zijn overal merkbaar, maar vooral in de natuur. Want de landbouw kan dit watertekort met beregening aanvullen, de drinkwater- en industriesector kan extra pompen, de natuur niet. En deze droogte komt bovenop de al structurele verdroging.

Brabantse natuur als oplossing

De beste oplossing is het vergroten van de watervoorraad, zo schrijven de drie Brabantse natuurorganisaties in een gezamenlijke brief. “Er valt genoeg water maar er moet meer water worden opgeslagen in de bodem. De bestaande en nog te realiseren Brabantse natuur biedt hiervoor een oplossing. In de natuur op bijvoorbeeld de Maashorst en de Drunense Duinen wordt veel water geconserveerd. In natuurlijk ingerichte beekdalen kunnen neerslag- pieken beter worden opgevangen en geïnfiltreerd dan in rechtgetrokken beken.”

De Brabantse natuur is een integraal onderdeel van een robuust watersysteem. Naast maatregelen in natuur pleiten de organisaties ook voor actie buiten de natuur om de verdroging op te lossen. Het gaat dan onder andere om adaptief maaibeheer, flexibilisering van de schouw en een evenwichtige verdeling van de (grond)watervoorraad.

Waterbehoefte van natuur

Zolang de (grond)watervoorraad niet voldoende is voor de watervraag van landbouw én natuur, vragen de natuurorganisaties om te sturen op een evenwichtige verdeling van het (grond)water, vooral in de kritische droge maanden.

Het kwantificeren van de waterbehoefte van de natuur, zoals dat voor de landbouw en andere onttrekkers al eerder is gebeurd, wordt momenteel door de terreinbeherende organisaties en Brabantse Milieufederatie uitgevoerd en is naar verwachting voor de zomer afgerond.

LEES DE HELE BRIEF

Tags:

Neem contact op

Profiel Misha Mouwen

Misha Mouwen

Water & Klimaat en adjunct-directeur

Het laatste nieuws

  • Nieuws
    17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht
  • Nieuws
    12 april 2024 Terug bij de startlocatie van Plan Boom
  • Nieuws
    05 april 2024 Maak nú scherpe keuzes voor de toekomst van Brabant: reactie BMF op Perspectiefnota 2025
  • Nieuws
    26 maart 2024 Gedreven Brabanders duiken in de omgevingswet met training ‘Vergroen je buurt met de omgevingswet’
  • Nieuws
    25 maart 2024 Verbinding en inzichten bij coalitiedag Boer&Buur met natuur

Meer nieuws