Brabantse natuurorganisaties delen 57 duizend gratis bomen uit

Nieuws | Thema: Natuur & Landschap

augustus 17, 2021

Brabantse natuurorganisaties delen 57 duizend gratis bomen uit aan groene vrijwilligers

Vrijwilligers van IVN Veldhoven Eindhoven Vessem planten ruim 325 jonge bomen. Foto: BMF, Erik van der Burgt

Samen met vrijwilligers zetten de Brabantse Milieufederatie (BMF), Brabants Landschap en IVN Brabant zich in voor meer groen in Brabant. Onder de noemer ‘Plan Boom’ delen de organisaties dit najaar 57 duizend gratis bomen uit aan groene vrijwilligers voor lokale plantacties.

De natuur- en milieuorganisaties planten de komende vier jaar in totaal 1 miljoen bomen in tuinen, bermen, plantsoenen, parken, bedrijventerreinen en in het buitengebied. De plantactie door Brabantse vrijwilligersgroepen is een van de succesvolle deelprojecten om dat aantal te behalen. Het afgelopen jaar zijn er al ruim 40 duizend bomen aangeplant op 35 locaties in de provincie.

“Er is onder Brabanders veel enthousiasme om extra bomen te planten in Brabant,” zegt BMF-directeur Femke Dingemans. “Daarmee slaan we veel CO2 op en wordt onze leefomgeving groener, frisser, gezonder én het is goed voor de biodiversiteit. En het is bovenal ontzettend gezellig om dit samen met elkaar te doen.”

Nieuwe bomen planten

Voor de plantacties bieden Brabants Landschap, de Brabantse Milieufederatie en IVN Brabant de Brabantse natuurverenigingen gratis jonge bomen aan. Joris Hogenboom, directeur Brabants Landschap: “Het is echt een project voor en door inwoners. Wij stellen plantgoed ter beschikking, daarna worden deze door de groene vrijwilligers zelf aangeplant.”

Naast de acties met vrijwilligersgroepen, kunnen ook inwoners aansluiten door te kiezen voor meer groen in de tuin. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor bedrijven om bedrijventerreinen te vergroenen. Ook Brabantse gemeenten kunnen aanhaken, bijvoorbeeld door inwoners te betrekken, een plantactie te organiseren en afspraken te maken over het beheer.

PLANT MEE ALS GROENE VRIJWILLIGER

Over Plan Boom

Plan Boom is een initiatief van de Natuur en Milieufederaties. Samen met LandschappenNL, De Gezonde Stad, Duurzaam Den Haag, Milieucentrum Rotterdam, Stichting wAarde, LSA bewoners, Trees for All en heel veel vrijwilligers. Gemeenten, bewonersgroepen en bedrijven haken aan. Juist die samenwerking maakt Plan Boom sterk. Het project Plan Boom wordt mede mogelijk gemaakt door Life Terra en met steun van de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij.

Plan Boom is een initiatief van de Natuur en Milieufederaties. Foto: BMF, Erik van der Burgt

Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl

DOE MET ONS MEE
Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!