Cursussen belangrijk voor kennisdeling voedselbossen

Nieuws | Thema: Voedselbossen

juli 31, 2019

Cursussen belangrijk voor kennisdeling voedselbossen

Een bos met vruchten die eetbaar zijn, dat is het concept van voedselbossen. Om mensen hiermee bekend te maken hebben de Brabantse Milieufederatie (BMF) en FoodUp! Brabant de afgelopen jaren verschillende cursussen georganiseerd. Uit onderzoek blijkt dat de cursussen een positief effect hebben op houding, kennis en vaardigheden van de cursisten.

De BMF en FoodUp! Brabant organiseren sinds 2016 voedselboscursussen. Het doel is om meer voedselbossen te realiseren. De bossen worden, samen met agroforestry, gezien als een van de mogelijkheden om invulling te geven aan natuurinclusieve landbouw.

Het onderzoek toont aan dat de cursussen een positief effect hebben op houding, kennis en vaardigheden van de cursisten. Er zijn geen grote verschillen in kennis en vaardigheden tussen de mensen die zelf een voedselbos hebben aangelegd en de respondenten die dat niet hebben gedaan. De redenen waarom mensen zelf geen voedselbos aanleggen zijn heel divers. In de meeste gevallen gaat het om factoren waar de cursus geen invloed op heeft, zoals het ontbreken van grond en voldoende financiële middelen. Ook de onbekendheid met het concept voedselbossen remt de ontwikkeling nog.

In het onderzoeksrapport zijn verschillende verbeterpunten en aanbevelingen opgenomen. Aan het onderzoek hebben 46 oud-cursisten deelgenomen. In totaal waren er ruim 140 deelnemers aan de voedselboscursussen.

DOWNLOAD HET ONDERZOEKSRAPPORT

Voedselbosplatform

Het Brabantsvoedselbosplatform bestaat nu uit ruim 1200 leden. John Vermeer, cursusleider voedselbossen, schat dat er in totaal meer dan 100 hectare voedselbos is in Brabant. De voedselbossen werden in het verleden vooral uit ideologische redenen aangelegd, maar steeds vaker is er ook aandacht voor het productiegericht voedselbos. Zo wordt er nu in Schijndel een voedselbos aangelegd van 18,5 hectare.

De BMF en FoodUp! Brabant blijven de voedselbosbeweging stimuleren, bijvoorbeeld via netwerkbijeenkomsten en excursies. Heeft u zelf interesse om een voedselbos aan te leggen? Of wilt u lid worden van het ons platform? Kijk dan op de site van het Voedselbosplatform. Of meld je aan op onze voedselbos-nieuwsbrief.

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

Tags:

Meld je nu aan voor onze najaarscursus "Aan de slag met voedselbossen"

Neem contact op