Eerste lichting schoolmoestuincoach is een feit dankzij BMF Activiteitenfonds

augustus 26, 2019

Eerste lichting schoolmoestuincoach is een feit dankzij BMF Activiteitenfonds


Scholen in Tilburg en omgeving die willen moestuinieren, kunnen vanaf nu beroep doen op een moestuincoach. Maar liefst 19 coaches werden de afgelopen maanden opgeleid door Velt, IVN en Jong Leren Eten Noord-Brabant. De opleiding voor schoolmoestuincoach is mede mogelijk gemaakt door het BMF Activiteitenfonds.

Scholen worden gestimuleerd om actief in te zetten op groene speelplaatsen. Dit zijn gezonde, klimaatbestendige, natuurlijke én avontuurlijke schoolpleinen waar ruimte is voor bomen, planten en dieren. Zo’n schoolomgeving leert kinderen structureel duurzame keuzes te maken. Een moestuin kan daar een belangrijke rol in spelen.

Wat is de opleiding moestuincoach?

Een moestuin is een manier om schoolpleinen te vergroenen, maar het roept ook veel vragen op: hoe begin je eraan, op welke plek leg je hem aan? Welke groenten kweek je? Hoe integreer je de moestuin in je lessen en wat kan je met de oogst doen? De moestuincoaches helpen scholen in deze zoektocht.

Tijdens de opleiding verdiepen de coaches niet alleen hun inhoudelijke kennis over moestuinieren, ze doen ook didactische en coachende vaardigheden op. Dan kunnen ze als gastdocent of praktijkbegeleider het moestuinieren op scholen in Brabant stimuleren en ondersteunen.

Wat is de rol van de BMF?

De Brabantse Milieufederatie steunt het project financieel. De bijdrage uit het BMF Activiteitenfonds is gebruikt voor twee gastlessen:

  • Een les over tuintechnische kennis van schoolmoestuinen, door Lieven Davids.
  • Een kookworkshop over het verwerken van de oogst, door een Velt-docent.

Ook moestuincoach worden?

Komend jaar starten twee nieuwe cursussen in Nederland. In september begint de opleiding schoolmoestuincoach in Eindhoven. Meer informatie volgt via de scholennieuwsbrief en Facebookpagina van Veltopschool.

Tags: