Gedreven Brabanders duiken in de omgevingswet met training ‘Vergroen je buurt met de omgevingswet’

maart 26, 2024

Gedreven Brabanders duiken in de omgevingswet met training ‘Vergroen je buurt met de omgevingswet’

De afgelopen maanden hebben zo’n 60 Brabanders onze training ‘Vergroen je buurt met de omgevingswet’ gevolgd. Tijdens de training zijn ze ondergedompeld in de omgevingswet en hebben ze geoefend met participatie en lobbyen.

De deelnemers van de training komen uit heel Brabant. Ze zijn al jaren actief bij de lokale natuur- en milieuorganisatie, of zijn juist op zoek naar manieren om zich in te zetten voor de natuur in hun omgeving. Maar één ding delen ze: de zorg voor natuur en klimaat en de motivatie om hiermee aan de slag te gaan.

BMF-ers Joyce Verschoor, Misha Mouwen en Meghan Rebergen namen de groep in twee avonden mee in de wereld van de omgevingswet. Deze wet is op 1 januari 2024 ingegaan. Dit heeft veel gevolgen voor hoe de gemeente beleid maakt over je leefomgeving.

Een kans voor de natuur?

Uiterlijk 1 januari 2032 moeten gemeentes een nieuw omgevingsplan gemaakt hebben. Bij het opstellen van het omgevingsplan heeft de gemeente meer mogelijkheden om groen en natuur te beschermen. Dit biedt kansen! Maar hoe zet je je hier als burger of natuur- en milieuorganisatie voor in?

In twee avonden kregen de deelnemers online een spoedcursus omgevingswet. De thema’s natuur, stikstof en water- en klimaatadaptatie werden besproken. Allemaal belangrijke achtergrondkennis als je met de omgevingswet je gemeente wil vergroenen.

In de huid van een wethouder, ambtenaar, raadslid of bezorgde burger

Voor de laatste cursusavond reisden de deelnemers af naar Tilburg. Onder leiding van Nanja van Rijsse, trainer bij Stichting Lobby Lokaal, oefenden ze met participatie en lobbyen. Nanja lichtte toe hoe een gemeente georganiseerd is en welke middelen je hebt om je standpunt onder de aandacht te brengen. Met een brief aan de griffie of specifieke raadsleden bijvoorbeeld, of door een journalist uit te nodigen voor een activiteit of actie.

Na de theorie was het tijd om zelf aan de slag te gaan: tijdens een rollenspel kropen ze in de huid van een wethouder, ambtenaar, raadslid of bezorgde burger. Hoe is het om in gesprek te gaan met een wethouder? En hoe is het om als ambtenaar te spreken met een bezorgde burger? Onder het genot van een hapje en een drankje was er tenslotte gelegenheid om elkaar te leren kennen en ervaringen uit te wisselen.

Op de hoogte blijven van activiteiten van de Brabantse Milieufederatie? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg maandelijkse updates!

Blijf op de hoogte

Informatiepunt Natuur & Landschap

Meer weten over deze onderwerpen? Met het Informatiepunt Natuur & Landschap ondersteunt de BMF overheden, Brabanders en aangesloten organisaties door informatie te delen over vraagstukken rondom de thema’s natuur, landschap, biodiversiteit en leefomgeving. Denk aan Natura2000soortenbescherming en de Omgevingswet.

Naar het informatiepunt

Meer weten?

ONTVANG UPDATES

  • Nieuws
    17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht
  • Nieuws
    12 april 2024 Terug bij de startlocatie van Plan Boom
  • Nieuws
    05 april 2024 Maak nú scherpe keuzes voor de toekomst van Brabant: reactie BMF op Perspectiefnota 2025
  • Nieuws
    26 maart 2024 Gedreven Brabanders duiken in de omgevingswet met training ‘Vergroen je buurt met de omgevingswet’
  • Nieuws
    25 maart 2024 Verbinding en inzichten bij coalitiedag Boer&Buur met natuur

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE
Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!