Natuurorganisaties winnen rechtszaak: streep door landhuizen in beschermde natuur

Nieuws | Thema: Natuur & Landschap

augustus 4, 2022

Streep door landhuizen in beschermde natuur, natuurorganisaties winnen rechtszaak

Geplande locatie Landgoed Reuseldal, Moergestel. Het betreffende gebied heeft nu nog agrarische bestemming, maar moet op termijn worden omgevormd naar natuur (Natuurnetwerk Brabant). (copyright Google Maps).

Er komen geen landhuizen langs de Reusel in Moergestel. De Raad van State vernietigt de vergunning voor de bouw van drie kolossale landhuizen in waardevolle, beschermde natuur. De natuurorganisaties halen opgelucht adem.

De Brabantse Milieufederatie (BMF) stapte samen met Vereniging Het Groene Hart Brabant, Brabants Landschap en het Biodiversiteitsteam Oisterwijk naar de hoogste bestuursrechter om te voorkomen dat ruim een hectare beschermde grond uit het geplande Natuurnetwerk Brabant zou worden opgeofferd.

De bouw van de drie landhuizen zou ten koste gaan van het leefgebied van vleermuizen, vossen en tal van andere dieren. Daarnaast zorgt woningbouw in beschermde natuur ook voor licht, geluid en andere vormen van verstoring.

Natuurnetwerk Brabant

Het betreffende gebied aan de Reusel heeft nu nog een agrarische bestemming, maar moet op termijn worden omgevormd naar natuur. De provincie had aangevoerd dat van gronden niet gezegd kan worden of zij wel of niet tot het natuurnetwerk behoren, zolang er geen natuur aanwezig is.

Adriaan van Abeelen van Het Groene Hart: “Gelukkig heeft de Raad van State die redenering niet gevolgd, want daarmee komt de realisatie van het hele natuurwerk feitelijk op losse schroeven te staan. De Provincie heeft zelf de ambitie om het Natuurnetwerk Brabant af te maken, daarbij hoort dan ook de plicht om dat doel helemaal te halen.”

De Raad van State oordeelt dat een wijziging van de begrenzing van het Natuurnetwerk Brabant door de provincie alleen mogelijk is als de oppervlakte van het natuurnetwerk ten minste gelijk blijft. Dat is hier niet het geval. De natuurorganisaties winnen de rechtszaak.

BMF-directeur Femke Dingemans is teleurgesteld dat ze door de provincie Noord-Brabant gedwongen werd om naar de rechter te stappen. “Liever werken we samen met overheden aan oplossingen om de kwetsbare natuur in Brabant te versterken. Grote landhuizen in een beekdal horen daar wat ons betreft niet bij.”

Het laatste nieuws

ONTVANG UPDATES

 • Nieuws
  07 juni 2024 Half juni tussenuitspraak over kwetsbare Regte Heide en drinkwaterwinning
 • Nieuws
  30 mei 2024 4 juni | Hét groene verkiezingsdebat
 • Nieuws
  17 mei 2024 BMF reageert op coalitieakkoord: wij blijven werken aan een mooi en duurzaam Brabant
 • Nieuws
  03 mei 2024 Oprichting voedselbos ‘De Noteneters’ met steun van het BMF activiteitenfonds
 • Nieuws
  17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE
Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!