Groenwachters op excursie in Tilburg

Nieuws | Thema: Juridische zaken

juni 26, 2023

Groenwachters op excursie in Tilburg

20 juni is een groep groenwachters rondgeleid door een ecoloog en een boomdeskundige van de gemeente Tilburg op het landgoed Vredelust/Heidepark. De groenwachters zijn dit voorjaar opgeleid door de BMF om bomen en groen te beschermen in hun gemeente. Ter afsluiting zijn ze langsgegaan bij het landgoed waar één van de behandelde casussen om draaide.

De avond begon onheilspellend met na weken droog weer een grijze lucht en de hele middag wisselvallige weersvoorspellingen. Gelukkig bleef het bij af en toe een klein buitje, wat de sfeer niet mocht drukken! Tientallen kleine kikkertjes maakten gebruik van de natte omstandigheden om aan land voedsel en schuilplaatsen te gaan zoeken. Ook kwamen we een Iberische grondeekhoorn tegen en kruiste een ree ons pad. De kikkers in de nieuw aangelegde poelen net buiten het landgoed lieten met luid gekwaak ook van zich horen.

Casus landgoed Vredelust/Heidepark

Gedurende de avond kregen de groenwachters toelichting van de gemeente over de casus die ze tijdens de cursus hadden bestudeerd. De casus draaide om de kap van bomen rondom een monumentale villa op het landgoed Vredelust/Heidepark. Het was een complexe casus, omdat er verschillende regels van toepassing waren en er onduidelijkheid was over het bevoegd gezag van de zaak.

Om te beginnen vertelde de gemeente over het proces. Mede vanwege de complexiteit van de casus, was dit niet gelopen zoals het moest. Dat zat zo: de villa en het stuk bos eromheen waren eigendom van de gemeente, maar ze zijn een paar keer doorverkocht. Het gebied lag buiten de bebouwde kom en had deels de bestemming bos, natuur en bebouwing. De gemeente uitte de wens dat er in de monumentale villa een 3 sterrenrestaurant zou komen. Voor dat restaurant er kon komen, moest de villa echter flink gerenoveerd worden. Zouden ze dat niet doen, dan zou de villa zelfs helemaal gesloopt moeten worden.

Voor de renovatie en het kappen van de bomen ontbraken de juiste vergunningen en werden adviezen niet, niet tijdig of bij het verkeerde bestuursorgaan aangevraagd. Uiteindelijk is zogenaamde ‘natuurcompensatie’ opgelegd, wat inhield dat in en buiten het landgoed nieuwe bomen moesten worden geplant ter compensatie van de gekapte bomen. Daarnaast moest aan de rand van het landgoed een nieuwe poel worden aangelegd voor de amfibieën.

Hart voor bomen en natuur

Tijdens deze excursie hebben de Groenwachters gezien hoe de compensatie feitelijk is uitgevoerd, hebben ze vragen kunnen stellen aan de gemeente over hoe zij de casus hebben aangepakt en uitleg gekregen welk nieuw bomenbeleid de gemeente van plan is in te voeren.

Heb je interesse in een volgende training in het teken van de verbetering van je leefomgeving? Meld je nu aan voor de interesselijst en blijf op de hoogte van nieuwe cursussen. 

Meld je aan voor de interesselijst!

Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl

ONTVANG UPDATES

  • Nieuws
    17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht
  • Nieuws
    12 april 2024 Terug bij de startlocatie van Plan Boom
  • Nieuws
    05 april 2024 Maak nú scherpe keuzes voor de toekomst van Brabant: reactie BMF op Perspectiefnota 2025
  • Nieuws
    26 maart 2024 Gedreven Brabanders duiken in de omgevingswet met training ‘Vergroen je buurt met de omgevingswet’
  • Nieuws
    25 maart 2024 Verbinding en inzichten bij coalitiedag Boer&Buur met natuur

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE
Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!