Milieuvergunning megastal Merkske van tafel

augustus 7, 2017

Milieuvergunning megastal Merkske van tafel

Eerder dan verwacht is de milieuvergunning voor de bouw van een megastal in het dal van het Merkske van tafel. Deze week kregen wij namelijk bericht van de Vlaamse regering dat de aanvrager afstand doet van de verleende milieuvergunning. Achtergrond zou zijn dat de aanvrager tot de conclusie was gekomen dat onze beroepen gegrond waren en dat de milieuvergunning vernietigd zou worden.

Dit voorjaar ging de BMF bij de Vlaamse regering in beroep tegen het besluit van de provincie Antwerpen om een milieuvergunning te verlenen voor de bouw van de megastal in het dal van het Merkske. Ook onze Vlaamse partner Natuurpunt Markvallei ging in beroep. Wij vonden dat deze stal een onaanvaardbare aantasting betekent voor dit kwetsbare natuurgebied en dat te weinig rekening is gehouden met de Europese regels over natuur en water.

Wij zijn blij dat de milieuvergunning nu van tafel is. Onze inspanningen en ook de druk van de Nederlandse overheden hebben hierbij zeker geholpen. Toch is de zaak nog niet gewonnen. Alles lijkt erop dat de aanvrager een nieuwe poging gaat wagen, waarbij alles juridisch nog beter wordt dichtgetimmerd. Samen met onze partners van Natuurpunt Markvallei blijven wij deze ontwikkelingen nauwgezet volgen. En natuurlijk zullen we niet aarzelen om opnieuw in beroep te gaan.