Permacultuur-kwekerij Op Goede Grond bestaat 15 jaar

Nieuws | Thema: Voedselbossen

augustus 1, 2019

Permacultuur-kwekerij Op Goede Grond bestaat 15 jaar

Fruitbomenkwekerij Op Goede Grond bestaat dit jaar 15 jaar en dat vieren ze. Je kunt de hele maand oktober langskomen om fruit en fruitproducten te proeven. Eigenaren Jack en Monique laten graag hun permacultuur-kwekerij zien.

Op Goede Grond begon in 2004. “Het was voor ons vanzelfsprekend om dit op een verantwoorde wijze te doen,” zegt Monique. “We kweken nu alweer 15 jaar oude fruitassen zonder enige bemesting of bespuiting, maar gewoon door het verzorgen van een ecologisch evenwicht op het terrein.”

Zo’n tienduizend bomen staan er op het terrein aan de Bigtelaar in Rijsbergen. Tussen de hoge bomen staan de bramen, frambozen en bessen fier overeind. Het is een lusthof van biodiversiteit. Zo is er een vleermuiskelder, een paddenpoel en een moesheuvel met kruiden en meerjarige, eetbare gewassen. Monique: “Ik laat graag zien waar we mee bezig zijn en ook om mensen te overtuigen van de biodiversiteit die je kan bereiken.”

Voedselbos-experiment

Op Goede Grond is een continue voedselbos-natuurexperiment. “Na het werken op het landen vonden wij het leuk om te lezen hoe andere mensen biologisch en ecologisch tuinieren,” zegt Monique over de beginjaren op hun website. “Het boek van Sepp Holzer was een feest van herkenning. Veel van zijn ideeën bleken wij, intuïtief, al toe te passen. Het geheel bleek een naam te hebben: permacultuur.”

De oude rassen die Jack en Monique kweken worden onder andere aangeplant in voedselbossen.

Tags:

Ontvang het laatste nieuws over voedselbossen elke maand in je mailbox!

Neem contact op