Ruim 86% van Brabantse bedrijven laat ’s nachts de verlichting aan

Nieuws | Thema: Natuur & Landschap

september 28, 2021

Ruim 86% van Brabantse bedrijven laat ’s nachts de verlichting aan

Ter illustratie, een bedrijfsgebouw waar het licht ’s nachts brandt.

Ruim 86% van de Brabantse bedrijven verspilt onnodig veel energie én geld door ’s nachts het licht te laten branden. Dat blijkt uit een nieuwe steekproef van de Brabantse Milieufederatie en de Natuur en Milieufederaties.

De Natuur en Milieufederaties brengen jaarlijks energieverspilling door kantoorverlichting in Nederland in kaart. Dit citizen science-onderzoek is onderdeel van de bredere campagne ‘Nacht van de Nacht’ waarmee de natuur- en milieuorganisaties aandacht vragen voor lichtvervuiling en lichthinder.

Forse toename lichtvervuiling

In Brabant laat 86% van de bedrijven de lichten ’s nachts branden, zo blijkt dit jaar uit de test. Dat is een forse toename vergeleken met vorig jaar, toen liet 51% van de bedrijven de lichten aan. In totaal zijn er ’s nachts 1.588 bedrijven ad random gefotografeerd in verschillende gemeenten in heel Nederland.

Bedrijven verspillen met deze onnodige nachtelijke verlichting jaarlijks zo’n 536 miljoen kWh aan energie, dat staat volgens een schatting van ECN gelijk aan het stroomverbruik van 150 duizend huishoudens*. Gelukkig is er een simpele oplossing, door sensoren aan te brengen wordt verlichting automatisch gedoofd en springt het aan bij onraad.

Verlichting op sensoren

De meest genoemde reden waarom bedrijven de lichten de hele nacht laten branden, is vanwege ‘veiligheid, tegen inbraak’. In de praktijk blijkt dat inbrekers juist licht nodig hebben bij het inbreken.

Verlichting op sensoren hebben daarentegen een afschrikkende werking. Een onverlicht gebouw, waar bij onraad het licht plotseling aanspringt door een bewegingsdetector, trekt meer aandacht dan een gebouw waar continue de verlichting aan staat.

Duurzame kantoorverlichting

MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof is ambassadeur van de Nacht van de Nacht en hij deed eerder al een dringende oproep aan bedrijven om vaker de lichten te doven. Het bespaart geld, energie en zorgt voor een mooiere sterrenhemel in Nederland. Het is daarnaast ook beter voor (nacht)dieren en de gezondheid van mensen.

De Natuur en Milieufederaties delen binnenkort de foto’s van de bedrijven die tijdens de steekproef zijn gefotografeerd via social media. Het verzoek aan de bedrijven is om de lichten (vaker) te doven en onze aanbevelingen te gebruiken om het kantoorpand duurzaam en veilig te verlichten.

Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl

Laatste nieuws

 • Nieuws
  17 mei 2024 BMF reageert op coalitieakkoord: wij blijven werken aan een mooi en duurzaam Brabant
 • Nieuws
  03 mei 2024 Oprichting voedselbos ‘De Noteneters’ met steun van het BMF activiteitenfonds
 • Nieuws
  17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht
 • Nieuws
  12 april 2024 Terug bij de startlocatie van Plan Boom
 • Nieuws
  05 april 2024 Maak nú scherpe keuzes voor de toekomst van Brabant: reactie BMF op Perspectiefnota 2025

Meer nieuws