29-jarige Pim de Boer legt voedselbos aan in Helvoirt

Nieuws | Thema: Voedselbossen

maart 31, 2021

Koepelplan Voedselbossen | 29-jarige Pim de Boer legt voedselbos aan in Helvoirt

Voorjaar 2020 in voedselbos Het Loonse Bos.

Voedselbos Het Loonse Bos ligt ingeklemd tussen de landbouwgronden in het Brabantse Helvoirt. De 29-jarige Pim de Boer tovert daar een schraal aspergeveld om tot levendig voedselbos met steun van het Koepelplan Voedselbossen Noord-Brabant.

Door Koepelplan Voedselbossen Noord-Brabant Het Koepelplan voedselbossen is een maatschappelijk initiatief van Stichting Agroforestry Zuid Nederland, de Brabantse Milieufederatie en verschillende Brabantse organisaties en overheden. Het driejarig programma wordt financieel mogelijk gemaakt door het Deltaplan Hoge Zandgronden, de Provincie Noord-Brabant, Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant, Waterschap De Dommel, Waterschap Aa en Maas, Waterschap Brabantse Delta en Stichting Voedselbosbouw Nederland.

Vol trots loopt de in Boxtel geboren Pim de Boer door ‘zijn’ voedselbos, dat nog volop in ontwikkeling is. Het Loonse Bos ligt tussen de natuurgebieden IJzeren Man en Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen en maakt daarmee onderdeel uit van de ecologische verbindingszone.

“Mijn belangrijkste drijfveer is het produceren van gezonde voeding en het creëren van nieuwe natuur”, zegt Pim vol enthousiasme. En die interesse voor de natuur ontstond al op jonge leeftijd, zo vond hij het altijd al fijn om buiten te zijn in de bossen, te tuinieren en werken in de moestuin.

Het Loonse Bos, aanvulling op de landbouw

Waar voedselbossen zoals deze in Helvoirt nog jong zijn, is het voedselbos an sich geen nieuw fenomeen. Pim heeft tijdens zijn studie Bos- en Natuurbeheer stagegelopen in Midden-Amerika en daar is agroforestry en permacultuur, waar voedselbossen een vorm van zijn, al duizenden jaren onderdeel van de voedselvoorziening. En dat concept probeert hij nu na te bootsen.

“Mijn wens is om uit het voedselbos een volwaardig voedselpakket te halen met zoveel mogelijk voedingswaarden. Hiermee willen we aantonen dat voedselbossen een aanvulling kunnen zijn op de landbouw.”

Als beheerder van Het Loonse Bos heeft Pim van stichting Voedselbosbouw Nederland de kans gekregen om de volledig uitgeputte bodem van het voormalig aspergeveld van 3 ha nieuw leven in te blazen en om te zetten naar een voedselbos dat ruimte biedt aan een grote biodiversiteit van vogels en insecten, en heerlijk voedsel oplevert.

Perceel van Het Loonse Bos toen het nog een aspergeveld was.

Hazelnoten, nashipeer en bijzondere soorten

Zo’n 2 ha van het voedselbos wordt gekenmerkt door planten in strakkere rijen, waarbij de nadruk ligt op de teelt van noten zoals hazelnoten, pecannoten en walnoten en fruitsoorten als olijfwilg, nashipeer en kaki. Het overige deel van het voedselbos wordt wild aangeplant met zoveel mogelijk bijzondere eetbare soorten.

“In het najaar van 2019 zijn de eerste planten gezet, vooral heggen en windsingels, en nu staan ook de eerste 150 fruitbomen. Daarmee hebben we nu zo’n een derde van de kruinlaag staan.”

De komende jaren wil Pim gebruiken om de bodem te laten herstellen, waarbij het droge Brabantse stuifzand nog wel een uitdaging vormt. Zo is een aanzienlijk deel van het plantgoed overleden door de extreme droge zomer van 2020, daarnaast zijn ook de hazen en jonge reeën gek op de jonge boompjes.

Waar veel initiatiefnemers zelf oplossingen moeten vinden voor dit soort uitdagingen, kan Pim terugvallen op zijn studie. Daarnaast heeft hij Wouter van Eck als troef achter de hand. Zijn afstudeeronderzoek heeft Pim uitgevoerd in Voedselbos Ketelbroek van voedselbospionier Wouter van Eck.

Pim de Boer (rechts) aan het werk in zijn voedselbos.

“Zonder steun van het Koepelplan had ik dit nooit kunnen doen.”

Voedselbos Het Loonse Bos is een van de vijf initiatieven die door steun van het Koepelplan Voedselbossen Noord-Brabant mogelijk zijn gemaakt. Het doel is om naast de realisatie ook de kennis over voedselbossen in gematigde klimaten te vergroten. Zo worden er op alle locaties metingen verricht door studenten van HAS Hogeschool naar de effecten van voedselbossen op watervasthoudend vermogen van de bodem en bodemkwaliteit in bredere zin.

Naast het wetenschappelijk belang dat het Koepelplan dient, is het tegelijkertijd een waardevol vangnet voor Pim de Boer om zijn voedselbos überhaupt te kunnen realiseren. Pim: “Zonder steun van het Koepelplan had ik dit nooit kunnen doen.”

“Projectleider John Vermeer en stichting Voedselbosbouw Nederland hebben heel erg geholpen met alle formaliteiten, zoals financiële zaken, het verkrijgen van grond. Daar heb ik zelf gewoon te weinig kennis van,” blikt Pim terug. “Juist in de eerste fase heb je zoveel vragen. Het is dan fijn om mensen achter de hand te hebben waarop je kan terugvallen.”

Zelf aan de slag

Wil je zelf aan de slag met de aanleg van een voedselbos? Een belangrijk tip van Pim is er een die ook voedselbospionier Wouter van Eck deelnemers aan cursussen consequent voorhoudt, heb geduld.

Plantdag met alle partners van het Koepelplan Voedselbossen Noord-Brabant. V.l.n.r: Rob van Roosmalen (HAS Den Bosch), Jesper Bekkers (BMF), René Klerks (DHZ Provincie), Pim de Boer (exploiteert dit voedselbos), John Vermeer (projectleider) (niet op de foto: Ineke Barten namens waterschap De Dommel en Aa en Maas.)

Het laatste nieuws

ONTVANG UPDATES

 • Nieuws
  17 mei 2024 BMF reageert op coalitieakkoord: wij blijven werken aan een mooi en duurzaam Brabant
 • Nieuws
  03 mei 2024 Oprichting voedselbos ‘De Noteneters’ met steun van het BMF activiteitenfonds
 • Nieuws
  17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht
 • Nieuws
  12 april 2024 Terug bij de startlocatie van Plan Boom
 • Nieuws
  05 april 2024 Maak nú scherpe keuzes voor de toekomst van Brabant: reactie BMF op Perspectiefnota 2025

Meer nieuws

JE HOEFT NIETS TE MISSEN
Ontvang updates met nieuws, cursussen, workshops, lezingen en nog veel meer!