Ik wil onze kinderen een toekomst geven

juni 8, 2017

Sjef van Dongen: “Ik wil onze kinderen een toekomst geven; met deze manier van landbouw kan dat”

Sjef van Dongen is een van die pioniers die keihard werkt om onder andere met een voedselbos een rendabel bedrijf te maken. Met zijn Fruitz for Life ontwerpt hij eetbare landschappen voor particulieren, boeren en overheden en probeert zelf op 1 hectare zelfvoorzienend te leven. Hij geeft ook advies over permacultuurontwerp en verzorgt rondleidingen. Hij ziet een mooie toekomst in natuurlijke landbouw met agroforestry, permacultuur en voedselbossen.

Sjef heeft een achtergrond in de traditionele landbouw. Hij studeerde Plantenteeltwetenschappen en Bedrijfskunde aan de Universiteit van Wageningen. Na zijn studie werkte hij onder andere voor een grootschalige kippenfokkerij in Brazilië. Toen hij serieuze gezondheidsproblemen kreeg, ging hij op zoek naar ‘echt’ voedsel. “Je bent wat je eet”, zegt Sjef. En wat Sjef eet is onbespoten voedsel, gekweekt zonder kunstmest en met veel mineralen. En die verbouw je nog het beste zelf. Daarom probeert hij met zijn gezin zelfvoorzienend te leven. Met goed resultaat, want hij is genezen, voelt zich jong en vitaal en loopt zelfs marathons.

Hij kwam er gaandeweg achter dat het huidige voedselsysteem niet meer werkt. Sinds hij kinderen heeft, is hij nog gemotiveerder om een natuurlijke manier van landbouw te ontwikkelen voor een duurzame toekomst. “Het is een win-win-situatie als je een goede productie hebt, in een natuurlijke en mooie omgeving” vertelt hij. “Maar het is nog pionieren. Daarom is het zo belangrijk dat de Brabantse Milieufederatie mensen ondersteunt die bezig zijn met agroforestry en voedselbossen. Uiteindelijk kunnen daar productieve en rendabele bedrijven uit ontstaan”. Sjef heeft veel kennis en ervaring uit de agribusiness en bio-industrie meegenomen in zijn huidige werk. Zo zal je bij hem rechte rijen met planten aantreffen en gebruikt hij machines. “Economische en financiële efficiëntie en marketing zijn heel belangrijk”, zegt hij.

Sjefs favoriete polycultuur is groene asperges met kruisbessen in rijen. “Aan het begin van het tuinseizoen worden de asperges geoogst, waarna ze moeten doorschieten om een stevige plant te blijven. Ze zorgen dan voor schaduw bij de kruisbessen. Daardoor durven vogels niet bij de bessen te komen. Daarnaast zorgt de dichte begroeiing ervoor dat de bodem bedekt blijft, en je dus weinig last hebt van onkruid”.

Over de leukste onbekende eetbare plant hoefde Sjef niet lang na te denken: “De Paw Paw! Het is een van de weinige vruchten voor een gematigd klimaat met een tropische smaak. Bovendien heeft het een medicinale werking”.

Door: Marjolein Bezemer

Tags:

Meer weten over voedselbossen? Neem contact op