Hoe per ongeluk een voedselbos ontstond

Hoe per ongeluk een voedselbos ontstond

“Daar wordt je toch blij van!” Monique zegt het verschillende keren als ze naar de rijkdom van planten, bloemen en bomen wijst, en naar de overvloed van rondvliegende insecten. Het is waarschijnlijk de beste samenvatting die je kunt bedenken voor fruitbomenkwekerij Op Goede Grond. Het is het continue voedselbos-natuurexperiment van Jack en Monique in het Brabantse Rijsbergen.

Twaalf jaar geleden stond er alleen maar gras, nu staan er tienduizend bomen, voornamelijk oude fruitrassen. En een moestuin in de vorm van een labyrint op een aangelegde heuvel, met een vleermuistunnel daaronder, een pluktuin en een paddenpoel. Tussen de distels zit een fazant te broeden en in de valkenkast zijn ze inmiddels aan de tweede leg van dit jaar bezig. Biodiversiteit van zowel planten en dieren staat bewust boven aan de agenda.

In al die jaren is het voedselbos er spelenderwijs gekomen door goed waar te nemen wat er gebeurt. Bessenstruiken doen het beter tussen de fruitbomen, de bomen hebben baat bij meerjarige planten en een begroeide bodem. Een natuurlijke en verbindende werkwijze levert meer op dan frezen en maaien. Zo bleken Jack en Monique per ongeluk aan permacultuur te doen en zo is er per ongeluk een voedselbos ontstaan.

Op 14 oktober organiseert Op Goede Grond samen met Velt een Pluk en Proefdag, voor iedereen die wil kennis maken met deze bijzondere plek.

Door: Paul Linnenbank

Meer weten over voedselbossen? Neem contact op