16 oktober | Masterclass Natuurinclusieve Energietransitie

16 oktober | Masterclass Natuurinclusieve Energietransitie


De energietransitie heeft impact op natuur en ons landschap. Dat lijkt soms lastig, maar er is meer mogelijk dan je misschien denkt. Met het integreren van natuur in het ontwerp van energieprojecten sla je twee vliegen in één klap: je wekt duurzame energie op en je zorgt dat je regio aantrekkelijk en leefbaar blijft voor de natuur én je inwoners. Tijdens de Masterclass Natuurinclusieve Energietransitie op woensdag 16 oktober bespreken we hoe je dat kunt doen.

AANMELDEN | Inhoud masterclass | Praktische informatie

De Masterclass Natuurinclusieve Energietransitie is voor ambtenaren ruimtelijke ordening en ambtenaren energie (RES) van Brabantse gemeentes. Tijdens de masterclass bespreken we hoe je als gemeente kunt aansturen op het natuurvriendelijk inrichten van energieprojecten. Ook gaan we langs bij een voorbeeldproject, om te zien hoe natuurinclusieve energieopwekking er in de praktijk uit ziet.

Inhoud Masterclass Natuurinclusieve Energietransitie

De dag bestaat uit drie theoretische blokken en een excursie.

  • Het eerste deel van de ochtend wordt ingegaan op wat een natuurinclusieve energietransitie is en waarom het belangrijk is. Ook wordt besproken wat de belangrijkste aandachtspunten bij het sturen op meer natuur en biodiversiteit in een zon- of windproject. Gastspreker: Friso van der Zee (ecoloog aan de WUR)
  • Tijdens het tweede blok wordt aandacht besteed aan het belang van draagvlak en participatie bij energieprojecten en de bijdrage die natuurinclusiviteit daaraan kan leveren. Ook komt de businesscase van natuurinclusieve energieprojecten aan bod. Gastsprekers: Jeroen Schmaal (ontwikkelaar Sunvest) en een ambtenaar va de gemeente Loon op Zand.
  • In het derde theoretische blok gaan we in op netcongestie: wat zijn mogelijke gevolgen van netcongestie voor het ontwerp van zon- en windprojecten en wat betekent dat in het bijzonder voor natuurinclusieve energieprojecten? Gastsprekers: Johan van Krieken (netbeheerder Enexis) en Sijtse Jan Roeters (adviesbureau Eelerwoude).
  • Na het theoretische deel brengen we een bezoek aan een natuurinclusief ontworpen energieproject. Zo ervaar je hoe natuurinclusief er in de praktijk uitziet. Gastspreker: Bert Branderhorst (lokale energiecoöperatie).
  • We sluiten de masterclass af met een borrel waar je kunt kennismaken en napraten met collega’s van andere gemeenten.

“Vergunningverleners van gemeenten spelen een cruciale (of belangrijke) rol bij het realiseren van zonneparken met biodiversiteit”

Friso van de Zee (biodiversiteit en beleid bij Wageningen University & Research)

Praktische informatie

De ochtend is (voornamelijk) bedoeld voor ambtenaren van gemeenten met als vakgebied duurzaamheid, duurzame energie of ruimtelijke ordening. Het middagdeel is naast voor gemeenteambtenaren ook voor bestuurders en raadsleden.

Kosten & aanmelden

Deelname aan deze masterclass kost €295,- excl. BTW. Mocht je alleen deel willen nemen aan het middagprogramma, bedraagt deelname €149,- excl. BTW.

Bij deelname aan de Masterclass, kun je een tweede gast gratis meenemen. Wanneer je hier interesse in hebt, kun je dit tijdens het aanmelden aangeven.

Mocht je verhinderd zijn, kun je je tot 2 weken van tevoren kosteloos afmelden.

Aanmelden (hele dag)

Aanmelden (middagprogramma)

Vragen? Neem contact op!

JE HOEFT NIETS TE MISSEN
Ontvang updates met nieuws, cursussen, workshops, lezingen en nog veel meer!