22 mei | Lezing Jaar van de Hermelijn

Lezing Jaar van de Hermelijn

Foto: Luuk Vermeer | Saxifraga

Het jaar 2024 is uitgeroepen tot het Jaar van de Hermelijn. Ter ere hiervan organiseren we op woensdag 22 mei samen met IVN Oisterwijk en de werkgroep kleine marterachtigen van de zoogdiervereniging een lezing over de hermelijn. Wat kunnen we doen om het leefgebied van deze soort te verbeteren? En hoe doe je eigenlijk onderzoek naar de snelle, kleine roofdieren?

De kans is groot dat je nog nooit een hermelijn bent tegengekomen. Toch leven kleine marterachtigen als de hermelijn al lange tijd zij aan zij met ons in het buitengebied. De kleine roofdieren maken voor hun verblijfplaatsen dankbaar gebruik van houtstapels, oude rommelschuren of dichte takenhopen. Ondertussen houden ze de boerderij waar ze verblijven plaagdiervrij, door de muizen en ratten die er rondscharrelen op te eten.

Helaas hebben de kleine marterachtigen in Nederland het zwaar. Langzaam verdwijnen ze uit ons landschap door versnippering van hun leefgebied, de intensieve landbouw en het verlies aan biodiversiteit. Dat geldt niet alleen voor de hermelijn. Ook met wezels en bunzings, andere kleine marterachtigen, gaat het niet goed.

Sprekers

Tijdens de lezing vertellen sprekers Jeffrey Peereboom, Danielle Koopman, Emily Mensink en Joyce Verschoor van de Werkgroep Kleine Marterachtigen meer over deze oer-Hollandse dieren. Hoe is het verspreidingsgebied van kleine marterachtigen over de jaren veranderd? En hoe kun je zelf bijdragen aan het verbeteren van de leefomgeving voor de kleine marters?

Tijdens en na de lezing is er de mogelijkheid om te sparren over ideeën en het delen van kennis. De uitgelezen kans om meer te leren over deze slimme rovers dus.

Ben jij er ook bij?

Aanmelden

 

Praktische informatie

Datum: Woensdag 22 mei

Tijd: 19:30 – 22:00 (inloop vanaf 19:00)

Locatie: IVN Oisterwijk

Aanmelden

Het evenement is GRATIS. Het aantal plaatsen is beperkt, meld je daarom op tijd aan. Mocht je toch niet kunnen komen, meld je dan alsjeblieft af. Dan krijgen anderen de kans om deel te nemen.

Aanmelden

Over de organisaties

Deze lezing wordt georganiseerd door IVN Oisterwijk, de werkgroep kleine marterachtigen (WKM) van de Zoogdiervereniging, in samenwerking met de Brabantse Milieufederatie.

Foto: Mark Zekhuis | Saxifraga

Meer weten?

JE HOEFT NIETS TE MISSEN
Ontvang updates met nieuws, cursussen, workshops, lezingen en nog veel meer!