Vanaf 18 oktober | Basiscursus voedselbossen incl. praktijkdag

Project | Thema: Voedselbossen

Basiscursus voedselbossen incl. praktijkdag (vanaf 18 oktober 2022)

Brabanders houden van lekker en goed eten. Dat voedsel kunnen we ook duurzaam produceren in ons eigen voedselbos. Wil je zelf aan de slag met een voedselbos? Meld je nu aan voor de basiscursus voedselbossen inclusief praktijkdag!

RESERVELIJST VOORJAAR 2023

Voedselbospionier Wouter van Eck verzorgt samen met Martijn Ballemans de basiscursus voedselbossen. Allebei hebben ze jarenlange ervaring met permacultuur en het creëren van voedselbossen. Zo is Wouter van Eck een van de mensen achter het grootste voedselbos van Europa, het voedselbos in Schijndel. In drie avonden leren ze je de basisprincipes om zelf aan de slag te gaan met een voedselbos.

Voedselbossen zijn productiebossen en bestaan uit zeven tot negen productieve lagen. Deze lagen vormen samen een zelfstandig ecosysteem dat gebruikt maakt van natuurlijke processen en kringlopen. Het principe uit de permacultuur speelt hierin een grote rol: werk de natuur niet tegen, maar werk ermee samen. Er wordt dan ook geen gebruik gemaakt van pesticiden en er wordt niet bemest. Zo wordt er bijvoorbeeld voor gekozen luizen met lieveheersbeestjes te bestrijden en wespen met vogels. Om niet te hoeven bemesten wordt gebruik gemaakt van natuurlijke processen en kringlopen die een rijke en voedzame bovenlaag creëren uit afgevallen bladeren: de humuslaag.

Programma

In drie avonden en één praktijkdag leer je de basisprincipes om zelf aan de slag te gaan met het maken van een voedselbos. Tijdens deze praktijkdag bezoek je verschillende voedselbossen.

Permacultuur en voedselbossen* 
Datum: dinsdag 18 oktober 2022
Tijd: 19.30 – 21.30 uur (nazit tot 22.00 uur)
Locatie: Fysieke bijeenkomst in Tilburg

Voedselbossen 1 
Datum: dinsdag 1 november 2022
Tijd: 19.30 – 22.30 uur
Locatie: Online bijeenkomst

Voedselbossen 2 
Datum: woensdag 9 november 2022
Tijd: 19.30 – 22.30 uur
Locatie: Online bijeenkomst

Praktijkdag*
Datum: zondag 13 november 2022
Tijd: 10.00 – 17.00 uur
Locatie: Fysieke bijeenkomst

Praktische informatie & inschrijven

Voorbereiding

Na opgave ontvang je een aantal dagen voor de start van de training het programma en nadere informatie.

Inschrijven

De training inclusief praktijkdag bedraagt € 199,-. Er is slechts plaats voor 30 deelnemers, de cursus start vanaf minimaal 20 deelnemers.

RESERVELIJST VOORJAAR 2023

* Onder voorbehoud van de dan geldende coronamaatregelen, de Brabantse Milieufederatie behoudt het recht om de cursus online te geven, of te verplaatsen naar een later moment, als de coronamaatregelen daarom vragen.

Organisatie

Deze training is een initiatief van de Brabantse Milieufederatie. De ontwikkeling van deze cursus is mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant.

Wil je meer weten?

Mocht je interesse hebben, of je hebt nog vragen, neem dan contact met ons op.

JE HOEFT NIETS TE MISSEN
Ontvang updates met nieuws, cursussen, workshops, lezingen en nog veel meer!