Vanaf 21 mei | Basiscursus voedselbossen incl. praktijkdag

Basiscursus voedselbossen incl. praktijkdag (vanaf 21 mei 2024)

Foto door: Max Houwing, genomen in buurtvoedselbos Waspik

Brabanders houden van lekker en goed eten. Dat voedsel kunnen we ook duurzaam produceren in ons eigen voedselbos. Wil je zelf aan de slag met een voedselbos? Meld je nu aan voor de basiscursus voedselbossen inclusief praktijkdag!

AANMELDEN | Programma | Praktische informatie | Organisatie

Voedselbossen zijn productiebossen en bestaan uit zeven tot negen productieve lagen. Deze lagen vormen samen een zelfstandig ecosysteem dat gebruikt maakt van natuurlijke processen en kringlopen. Het principe uit de permacultuur speelt hierin een grote rol: werk de natuur niet tegen, maar werk ermee samen. Er wordt dan ook geen gebruik gemaakt van pesticiden en er wordt niet bemest. Zo wordt er bijvoorbeeld voor gekozen luizen met lieveheersbeestjes te bestrijden en wespen met vogels. Om niet te hoeven bemesten wordt gebruik gemaakt van natuurlijke processen en kringlopen die een rijke en voedzame bovenlaag creëren uit afgevallen bladeren: de humuslaag.

Voedselbospionier Wouter van Eck verzorgt samen met John Vermeer de basiscursus voedselbossen. Allebei hebben ze jarenlange ervaring met permacultuur en het creëren van voedselbossen. Zo is Wouter van Eck een van de mensen achter het grootste voedselbos van Europa, het voedselbos in Schijndel. In drie avonden leren ze je de basisprincipes om zelf aan de slag te gaan met een voedselbos. De cursus wordt afgesloten met een praktijkdag, waar je drie voedselbossen bezoekt.

Voedselbossen: Ontdek de voordelen voor natuur, milieu en klimaat

Er is de laatste jaren meer en meer aandacht voor voedselbossen. En terecht. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan het oplossen van het klimaatprobleem. De bossen binden CO2 in het hout en de bodem, daarnaast houden ze water vast. Kortom: een mooi voorbeeld van natuurinclusieve landbouw.

Programma

In drie avonden en één praktijkdag leer je de basisprincipes om zelf aan de slag te gaan met het maken van een voedselbos. Tijdens deze praktijkdag bezoek je verschillende voedselbossen.

Permacultuur en voedselbossen
Datum: dinsdag 21 mei 2024
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Locatie: Fysieke bijeenkomst in Tilburg (nabij station)

Voedselbossen 1 
Datum: dinsdag 28 mei 2024
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Locatie: Online bijeenkomst

Voedselbossen 2 
Datum: dinsdag 11 juni 2024
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Locatie: Online bijeenkomst

Praktijkdag
Datum: zondag 23 juni
Tijd: 10.00 – 17.00 uur
Locatie: Fysieke bijeenkomst

Tijdens de praktijkdag ga je langs bij drie voedselbossen: Green Heart Nature Farm (Geffen), Den Food Bosch (Sint Michielsgestel) en Voedselbos Schijndel.

Praktische informatie & inschrijven

Voorbereiding

Na opgeven ontvang je een aantal dagen voor de start van de training het programma en nadere informatie.

Inschrijven

De training inclusief praktijkdag bedraagt € 249,-. Mocht er na aanmelden blijken dat je toch niet kunt deelnemen, kun je tot twee weken van tevoren de cursus kosteloos annuleren.

Er zijn maar beperkt aantal plekken in de cursus. Bij genoeg aanmeldingen gaat de training door.

Aanmelden

Organisatie

Deze training is een initiatief van de Brabantse Milieufederatie.

Wil je meer weten?

Mocht je interesse hebben, of je hebt nog vragen, neem dan contact met ons op.

JE HOEFT NIETS TE MISSEN
Ontvang updates met nieuws, cursussen, workshops, lezingen en nog veel meer!