10 x Plasticvrije tips voor gevorderden

Blog | Thema: Persoonlijke tips

februari 2, 2021

10 x Plasticvrije tips voor gevorderden


Door Steffi van Dongen

Zijn de 5 alledaagse beginnerstips uit ons vorige artikel je goed vergaan? Dan ben je waarschijnlijk klaar voor de volgende stap om nog meer plastic te besparen in je routine. De 10 plasticvrije tips voor gevorderden kunnen je daarbij helpen.

1. Gebruik een Safety Razor voor het scheren
2. Draag kleding van natuurlijke materialen
3. Gebruik een waszak voor synthetische kleding
4. Kies voor een plasticvrij ontbijt
5. Neem een herbruikbare koffiebeker mee voor onderweg
6. Kies voor losse thee of plasticvrije theezakjes
7. Kook een plasticvrije maaltijd
8. Maak zelf chips of borrelnootjes als avondsnack
9. Kies voor een plasticvrije gezichtsverzorging
10. Gebruik herbruikbare wattenschijfjes

1. Gebruik een Safety Razor voor het scheren

Gebruik een Safety Razor voor het scheren. Deze bestaat uit een stevig, roestvrijstalen handvat met kop en gaat tientallen jaren mee. De kop kun je openschroeven en daar schuif je dan een schermesje tussen. Dit mesje is in feite niet meer of minder dan een metalen plaatje met gaatjes erin en dat aan beide kanten superscherp geslepen is.

Het voordeel is dat je minder afval hebt, omdat je alleen het mesje vervangt (die volledig recyclebaar is) en doorgaans langer meegaan dan de gewone scheermesjes. Daarnaast zijn ze een stuk goedkoper, want na de investering in de houder, hoef je alleen nog geld uit te geven aan de mesjes.

En die bussen met scheerschuim dan? Daar bestaan ook alternatieven voor! Kies voor een scheerzeep of een andere zachte schuimende zeep. Zo simpel kan het zijn.

2. Draag kleding van natuurlijke materialen

Kijk eens naar het label in jouw kleding. Wat is het materiaal van die heerlijke trui of broek? Is het polyester, polyamide, fleece of een ander synthetisch materiaal? Dan heb je een kledingstuk dat plastic bevat. En tijdens het dragen en wassen van deze kleding komen er miljoenen microvezels vrij. Om dit te voorkomen kun je beter kleding dragen van natuurlijke materialen. Denk hierbij aan materialen zoals katoen, linnen, zijde of wol. Dus kijk vanaf nu altijd even bij het aanschaffen van kleding in het label voordat je het gaat kopen.

Natuurlijk hoef je nu niet gelijk je synthetische kleding weg te gooien. Integendeel, ze zijn al geproduceerd en je hebt ze nu toch al. Maar kijk wel even bij tip 3 hoe je deze het best kunt wassen.

3. Gebruik een waszak voor synthetische kleding

Heb je nog synthetische kleding in je kast hangen? Was die kleding altijd koud en in guppyfriend-waszak. Deze waszak vangt de microplastics op die door wrijving tijdens het wassen vrijkomen. Na het wassen kan deze bij het plasticafval weggegooid worden.

Gebruik als wasmiddel bij voorkeur een bio-afbreekbaar alternatief in een glazen fles die je opnieuw kunt vullen of kijk eens naar wasnoten. Je kan ook altijd nog zelf wasmiddel maken.

4. Kies voor een plasticvrij ontbijt

Plasticvrij ontbijten hoeft niet moeilijk te zijn. Ontbijt je graag met brood, zorg dan dat je jouw brood ongesneden in een eigen broodzak bij de bakker haalt. Ongesneden blijft het brood langer vers. In de ochtend snijd je er een stukje af en besmeer je het met je favoriete beleg. Kies bijvoorbeeld jam of chocoladepasta uit een glazen pot. Ontbijt je graag met havermout? Havermout is verkrijgbaar in papieren verpakkingen. Doe wat havermout in een pannetje met (plantaardige) melk en laat eventjes koken. Maak af met je favoriete toppings.

Een smoothie, ook dat kan plasticvrij. Stop wat fruit in de blender samen met havermout, plantaardige melk of yoghurt (uit glas), honing (of andere zoetstof) en wat kaneel, cacaopoeder of noten. En blenden maar. Het voordeel van een smoothie is dat je het in een glazen pot kunt doen en mee kunt nemen naar je werk als je weinig tijd hebt. Eet smakelijk!

5. Neem een herbruikbare koffiebeker mee voor onderweg

Neem een herbruikbare (koffie)beker mee als je door alle haast in de ochtend nog geen koffie of thee hebt kunnen drinken, maar wel graag een lekker verwarmend drankje op het station wilt halen. Met een eigen beker krijg je minimaal €0,25 korting op warme dranken bij de winkels op de stations in Nederland.

Ben je te vroeg op het station of heb net je trein gemist waardoor je een half uur moet wachten, neem dan eens een kijkje bij WAAR. WAAR is een duurzame winkel met veel plasticvrije producten. Op veel stations in Nederland is er al eentje te vinden. Ook hier verkopen ze herbruikbare bekers. De rCup is ’s werelds eerste koffiebeker die gemaakt is van… gebruikte koffiebekers.

6. Kies voor losse thee of plasticvrije theezakjes

Je ziet het niet en je proeft het niet, maar als je een plastic theezakje gebruikt, drink je toch echt plastic. Héél kleine stukjes plastic. Dit kun je voorkomen door te kiezen voor losse thee die je koopt bij de kruidenier of verpakkingsvrije winkel. Doe de losse thee in een herbruikbaar theezakje of een thee-ei. Naast losse thee, zijn er ook merken die plasticvrije theezakjes verkopen: Pukka, TEAmwork, Simon Levelt, Organic Flavour, Clipper.

7. Kook een plasticvrije maaltijd

Maak bijvoorbeeld een Thaise curry met seizoensgebonden groenten van de boer, gedroogde kikkererwten van de markt, kokosmelk uit een kartonnen verpakking (of zelfgemaakte kokosmelk) en verse kruiden. Liever een soepje? Koop een tros tomaten, een paar losse uien, een knoflook, verse kruiden en eventueel biologische tomaten passata uit glas. En zo heb je eenvoudig een plastic vrije en gezonde maaltijd in elkaar gezet.

Laat in ieder geval vis links liggen, want de welbekende microplastics die in de zeeën en oceanen zitten, komen in onze voedselketen terecht.

Geen zin om zelf te koken? Je kunt ook eten afhalen in je eigen bakje. Vaak krijg je dan ook nog eens korting, omdat je zo goed bezig bent. Woon je in Tilburg? FoodAtelier is de eerste vegetarische afhaalwinkel van de stad waar je ook erg veel veganistische opties én heerlijke taartjes hebt. De kaart varieert elke week, zo is het altijd weer een verassing wat je kunt afhalen.

8. Maak zelf chips of borrelnootjes als avondsnack

 Zin in een avondsnack? Kies dan bijvoorbeeld voor zelfgemaakte chips van aardappels of borrelnootjes van geroosterde kikkererwten. Mmm, genieten maar!

Zelf maken is niet alleen beter voor het milieu, ook voor je portemonnee én gezondheid!

9. Kies voor een plasticvrije gezichtsverzorging

Je gezicht schoonmaken met water is eigenlijk voldoende, maar wil je net even iets extra? Gebruikt dan een natuurlijk en plasticvrij gezichtszeepje. Gebruik je een scrub voor je gezicht? Kies dan voor een zelfgemaakte scrub op basis van havermout. Reguliere scrubs bevatten minuscule plastic bolletjes. Gebruik je een nachtcrème? Dit zit vaak in een plasticpotje en bevat soms ingrediënten waarvan je de naam niet eens kunt uitspreken. Gebruik liever een zelfgemaakte body- en gezichtscrème of pure en biologische kokosolie uit een glazen pot.

Meer weten over microplastics in make-up en verzorgingsproducten? Bekijk deze aflevering van Keuringsdienst van Waarde.

10. Gebruik herbruikbare wattenschijfjes

Wie make-up gebruikt staat er misschien niet bij stil hoeveel afval dit veroorzaakt, want je moet het er ook weer afhalen en dit doe je vaak met wattenschijfjes. Een rol wattenschijfjes zit in een plastic verpakking en de schijfjes zelf worden ook na eenmalig gebruik weer weggegooid. Niet zo milieuvriendelijk dus.

Kruip zelf achter het naaimachine en maak van een oude lap stof herbruikbare exemplaren die je in de was kunt doen. Dit is ook nog eens beter voor je portemonnee! Of koop ze bijvoorbeeld bij Ecomondo. Dit is een product dat je ondertussen bij veel winkels ziet liggen. Zo verkoopt Holland and Barret ze ook.

Bonustip

Lees het boek “Het Zero Waste Project” van Nicky en Jessie Kroon. Een waardevol boek vol met praktische tips om plasticvrij door het leven te gaan.

Meer informatie

Is het gelukt om ook deze tips toe te passen je routine? Heel goed. Deel je ervaringen met je buren, familie en vrienden. Zo kunnen we met elkaar nog meer plastic besparen.

Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl.

Iconen: Flaticon.

Onze laatste blogs

ONTVANG UPDATES

  • Blog
    22 maart 2024 Helden van Plan Boom: Angela Heetvelt
  • Blog
    21 maart 2024 Duurzame opleidingen in Brabant
  • Blog
    14 maart 2024 De 'circulaire economie': wat is dat?
  • Blog
    27 februari 2024 Plantaardig uit eten in Noord-Brabant: vijf tips voor een (h)eerlijk etentje
  • Blog
    22 januari 2024 10 meestgestelde vragen over Natura 2000-gebieden

Meer blogs

JE HOEFT NIETS TE MISSEN
Ontvang updates met nieuws, cursussen, workshops, lezingen en nog veel meer!