5 x Plasticvrije tips voor beginners

Blog | Thema: Persoonlijke tips

februari 4, 2021

5 x Plasticvrije tips voor beginners

Door Steffi van Dongen

We gebruiken plastic bijna altijd en overal: onder de douche, tijdens het boodschappen doen, in de keuken, onderweg en we dragen het zelfs in onze kleding. Maar jij kunt bijdragen aan een wereld met minder plastic. Deze 5 plasticvrije tips voor beginners kunnen je daarbij helpen.

1. Was je haar met een shampoobar
2. Gebruik een bamboe-tandenborstel en een natuurlijke tandpasta
3. Neem je lunch mee in een herbruikbare trommel of boterhamzakje
4. Gebruik een plastic (en aluminium) vrije deodorant
5. Neem je eigen zakjes en tas mee voor boodschappen

1. Was je haar met een shampoobar

Door je haar te wassen met een shampoobar bespaar je 3 plastic flessen. Kies voor een (huidvriendelijke) plasticvrije shampoobar of zeepblokje die het liefst 100% biologische afbreekbaar is. Zo komen er ook geen chemische stoffen in het milieu terecht. Met ditzelfde blokje kun je ook makkelijk je lichaam wassen, hoewel je huid blijer wordt van alleen water. De bars van bijvoorbeeld Shampoo Bar zijn milieuvriendelijk en volledig plasticvrij.

2. Gebruik een bamboetandenborstel en natuurlijke tandpasta

Met een bamboe-tandenborstel kies je voor een milieuvriendelijk alternatief, omdat bamboe een natuurlijk product is en dus ook door de natuur kan worden afgebroken. Poets je tanden dan het liefst ook met een natuurlijke tandpasta. Want wist je dat er in veel tandpasta minuscule plasticdeeltjes zitten? Zo voorkom je dat je deze deeltjes binnenkrijgt of in de natuur terechtkomen. Om je gebit nog extra te verzorgen kun je ze flossen, gebruik dan een plasticvrij flosdraad. Deze zijn ook nog eens composteerbaar en in refill te verkrijgen.

Voor iedere Humble Brush-tandenborstel die wordt verkocht, ontvangen kinderen in nood een tandenborstel of andere mondzorg.

3. Neem je lunch mee in een herbruikbare trommel of boterhamzakje

Neem je lunch mee in een herbruikbare trommel (het liefst van rvs of aluminium) of steel de show met je herbruikbare boterhamzakje! En inspireer anderen om hetzelfde te doen.

4. Gebruik een plastic (en aluminium) vrije deodorant

Frisse oksels voelen wel zo prettig, maar een deodorant waar aluminium in zit minder. De poriën in je oksels worden hierdoor afgesloten, waardoor bacteriën in je oksels gaan nestelen. Zo heb je juist meer last van geurtjes waardoor je snel naar je deodorant grijpt. Deze vicieuze cirkel zorgt ervoor dat je deodorant snel op is en je weer een nieuwe moet kopen. En die deodorant zit vaak in een plastic verpakking. Gebruik dus een 100% natuurlijke en plasticvrije deodorant van bijvoorbeeld We Love The Planet. Of ga zelf aan de slag met dit eenvoudige recept.

5. Neem je eigen zakjes en tas mee voor boodschappen

Plasticvrij boodschappen doen klinkt heel ingewikkeld, maar ook in de reguliere supermarkt is genoeg te vinden in glas en papier. Ook zijn de meeste groenten en fruit onverpakt. Neem dus je eigen broodzak en groente- en fruitzakjes mee als je boodschappen gaat doen.

Liever lokaal en biologisch eten? Koop dan bij deze 30 Brabantse boeren van de GoodFoodClub.

Meer informatie

Is het gelukt om de beginnerstips toe te passen? Dan ben je goed op weg om je plasticverslaving te verminderen en klaar voor de volgende stap. Lees dan het artikel met 10 plasticvrije tips voor gevorderden.

Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl.

Iconen: Flaticon.

Onze laatste blogs

ONTVANG UPDATES

 • Blog
  07 mei 2024 Oud-voorzitter Gertjan Endedijk blikt terug
 • Blog
  22 maart 2024 Helden van Plan Boom: Angela Heetvelt
 • Blog
  21 maart 2024 Duurzame opleidingen in Brabant
 • Blog
  14 maart 2024 De 'circulaire economie': wat is dat?
 • Blog
  27 februari 2024 Plantaardig uit eten in Noord-Brabant: vijf tips voor een (h)eerlijk etentje

Meer blogs

DOE MET ONS MEE
Samen werken we aan een mooi en duurzaam Brabant!