10 x Brabantse natuurboeken voor je verlanglijstje

Blog | Thema: Persoonlijke tips

november 30, 2020

10 x Brabantse natuurboeken voor je verlanglijstje

Zoek je nog een leuk cadeau, voor jezelf, of voor een ander? Voor de liefhebbers van natuurschoon hebben wij een lijst opgesteld van 10 interessante Brabantse natuurboeken. De boeken zijn lokaal en regionaal, maar bovenal met passie gemaakt door een van de lokale milieu- en natuurorganisaties in Brabant.

Wil je meer weten over de maar liefst 151 Brabantse landgoederen, avifauna in de Biesbosch of hoe de Bredase turfvaart zijn sporen heeft nagelaten in ons landschap? Dit en meer is te vinden in onze lijst.

1. De rijke natuur van Altena (Altenatuur)

Op 5 november 1980 werd Altenatuur opgericht. Ter gelegenheid van dit jubileum is een jubileumboek uitgebracht: ‘Biodiversiteit in kaart – de rijke natuur van Altena‘. Het geeft informatie over de ontwikkelingen van de natuur van de laatste decennia op het eiland. Het is ook bedoeld als een duwtje in de rug om zelf aan de slag te gaan om een goede biodiversiteit te ontwikkelen of te herstellen.

Het boek is te koop bij verschillende lokale adresjes of via altenatuur@gmail.com.

2. Landgoederen in Noord-Brabant (Brabants Landschap)

Elk landgoed heeft zijn eigen geschiedenis, verhaal en schoonheid. Wie wonen er nu en hoe blijven al die kastelen, landhuizen en omliggende natuur voor de toekomst behouden? Het boek ‘Landgoederen in Noord-Brabant’ omvat de verhalen van alle 151 (!) landgoederen in Brabant. Het boek is uitgegeven in het kader van het 80-jarige bestaan van Brabants Landschap en het 20-jarige bestaan van Brabants Particulier Grondbezit (BPG).

Bestel het boek via de website van Brabants Landschap

3. De Peel in 4 seizoenen (Werkgroep Behoud De Peel)

Jan van de Kam is al zijn hele leven geboeid door de natuur en de samenhang tussen planten, dieren en landschappen en heeft in de loop van de jaren alle aspecten hiervan in de Peel vastgelegd. Een selectie van deze ‘Peelcollectie’ is samengebracht in dit fraaie fotoboek van ruim 200 pagina’s aan schitterende foto’s.

Het boek is beschikbaar in de boekhandel en op depeelin4seizoenen.nl.

4. De Kaaistoep (KNNV Tilburg)

Al 25 jaar onderzoeken leden van KNNV-afdeling Tilburg heel nauwkeurig de natuur in de Kaaistoep. Er zijn zelfs nieuwe soorten voor Nederland en zelfs voor de wereld gevonden! Ter gelegenheid van het 25-jarig onderzoek is het boek De Kaaistoep uitgegeven.

Het boek is te koop bij de boekhandels Livius en Gianotten in Tilburg en Buitelaar in Goirle, en online te bestellen bij KNNV Tilburg.

5. Brabantse natuurgebieden (Ecologische Kring Midden-Brabant)

In het boek ‘Natuurgebieden in Noord-Brabant‘ worden de belangrijkste natuurgebieden in Brabant besproken. Hoe zijn die gebieden ontstaan? En hoe heeft de mens in de loop der tijd deze landschappen veranderd? Ten goede, maar ook ten kwade. In de natuurgebieden is veel werk verzet om de neergaande tendens om te buigen. Er wordt gedetailleerd beschreven in welke mate men daarin is geslaagd.

Het boek omvat 496 pagina’s en is te koop bij jouw lokale boekhandel en via uitgeverij Picture Publishers.

6. Vlinders in Het Groene Woud (NMC Schijndel)

Joep Steur heeft met vele jaren veldwerk de vlinderpopulatie in Het Groene Woud in kaart gebracht. Bijna 900 soorten dag- en nachtvlinders heeft hij gespot, verspreid over de natuurgebieden Kampina, Geelders, Mortelen/Scheeken, Wijboschbroek, Prekers, Smaldonk, Kraaienspot, Elderbroek en Dommelbeemden/Moerkuilen.

Het boek ‘Vlinders in Het Groene Woud’ is online te bestellen en per mail via info@nmcschijndel.nl

7. Ontdek de Brabantse Wal (Stichting De Brabantse Wal)

De fotografen en auteurs van het boek ‘Ontdek de Brabantse Wal‘ bezochten zo’n 150 plaatsen op de Brabantse Wal en legden deze in beeld en verhaal vast. Het boek bevat hierdoor een schat aan informatie, zoals kaarten en doorsnedes, en tips om het gebied zelf te bezoeken. Het bevat ook een register met thema’s, plaats- en straatnamen en flora en fauna.

Het boek is te koop bij de bij de plaatselijke boekhandels in Bergen op Zoom, Steenbergen, Woensdrecht en Roosendaal.

8. 400 jaar Bredase turfvaart (Breda Binnenste Buiten)

Het boek ‘400 jaar Bredase turfvaart‘ (96 pagina’s) vertelt het verhaal van de turfvaart in Breda en hoe de aanleg van de turfvaart het landschap volledig op de kop zette. Het boek biedt een reis door ruimte en tijd en is rijk geïllustreerd met foto’s en kaarten. Het boek is mede mogelijk gemaakt door IVN Mark & Donge en KNNV Breda.

400 jaar Bredase Turfvaart is verkrijgbaar in de reguliere boekhandel, bij Princenhaags Museum aan de Haagweg te Breda en per mail via Aat Rietveld, yoga.riet@ziggo.nl.

9. Avifauna van de Biesbosch (Natuur- en Vogelwacht Biesbosch)

In december 2020 is het boek ‘Avifauna van de Biesbosch’ verschenen. Het boek laat zien welke vogels er in de Biesbosch, de aangrenzende polders en woonkernen voorkomen. Vanaf 1900 tot nu. Het boek beschrijft alle 328 soorten die ooit in de Biesbosch zijn waargenomen. Het is daarnaast rijkelijk voorzien van foto’s, verspreidingskaarten, grafieken en trendberekeningen.

Meer info vind je op de site van de Natuur- en Vogelwacht Biesbosch en op biesboschboek.nl.

10. Heel de Peel (Stichting VEEN)

Over allerlei aspecten van het unieke hoogveen-moerasgebied de Peel is al veel gepubliceerd, maar nu is er eindelijk een fraai boek verschenen waar dat allemaal in één band, ruim 400 pagina’s, bijeen is gebracht. Werkgroep Behoud de Peel (WBdP) heeft er enkele hoofdstukken aan meegeschreven. Speciale aandacht is er voor de huidige bedreigingen van de Peelnatuur en de plannen voor natuurontwikkeling, gericht op hoogveenherstel (Héél de Peel!).

Het boek is te koop via www.heeldepeel.nl en te verkrijgen in alle boekhandels in de Peelregio of via de site van VEEN.

Heeft jouw organisatie ook een interessant boek uitgegeven? Of heb je een foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl

Onze laatste blogs

ONTVANG UPDATES

 • Blog
  26 juni 2024 Nat natter natst en droger dan droog: weersextremen, wat doen we ertegen?
 • Blog
  28 mei 2024 Invasieve exoten in Brabant: kans of bedreiging?
 • Blog
  24 mei 2024 6 juni EU-verkiezingen: gelukkig hebben we Europa nog!
 • Blog
  07 mei 2024 Oud-voorzitter Gertjan Endedijk blikt terug
 • Blog
  22 maart 2024 Helden van Plan Boom: Angela Heetvelt

Meer blogs

DOE MET ONS MEE
Samen werken we aan een mooi en duurzaam Brabant!