Duurzaam aan de slag in de tuin, hoe doe je dat?

Blog | Thema: Biodiversiteit

Duurzaam aan de slag in de tuin, hoe doe je dat?

De tuin is een favoriete klus onder aanpakkers. Logisch ook! Niks zo lekker als buiten bezig zijn. Hoe je je tuin inricht, heeft invloed op jouw comfort en gezondheid, maar ook op de wereld om je heen. Je kunt via je tuin bijvoorbeeld een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit, de warme zomers wat draaglijker maken en wateroverlast bij regen tegengaan! BMF-medewerkers Hanne van de Ven en Joep van Overbeek steken graag de handen uit de mouwen in de tuin en delen hun tips om duurzaam aan de slag te gaan.

Door: Joep van Overbeek en Hanne van de Ven

Wist je dat een groene tuin gezonder is? Aan de slag gaan in de tuin zelf is namelijk gezond, maar ook is gebleken dat in een groene omgeving zijn zowel geestelijk als lichamelijk gezond is. Dit is mede waarom mensen met een groene achtertuin minder last hebben van darm-, hart- en hersenaandoeningen (1). Daar komt bij dat fijnstof zich hecht aan bladeren, waardoor veel groen oppervlak zorgt voor een schonere lucht (2). Van al het groen is ‘biologisch groen’ het beste, want bij biologische plantenteelt komen er geen pesticiden in de lucht, de bodem en ons grondwater terecht.

In een tuin maak je de grootste duurzame impact voor je gezondheid én voor het milieu door je tuin te ‘vergroenen’. Dat betekent: tegels eruit en groen erin. En dan natuurlijk het liefst inheems en biologisch groen! Inheems wil zeggen, plantensoorten die van nature in Nederland voorkomen. Daar houden de Nederlandse tuinbeestjes het meeste van. En biologisch betekent dat er geen chemische middelen op de planten zitten. Je leest er meer over in de blog: Biologische planten, waar vind je ze?

Waar kun je nog meer op letten bij het vergroenen van je tuin? Een paar tips!

Vergeet de schaduw niet!

Bij het inrichten van je tuin, is het goed om niet te vergeten om schaduw in je tuin te creëren. Dat kun je doen met een boom, of parasol. In een tuin met bomen kan het bij hitte wel 10 graden koeler zijn dan in een tegeltuin (3). Dan kun je ook tijdens een hete zomer (en die hebben we best regelmatig tegenwoordig) comfortabel in je tuin zitten!

Maak een tuin vol leven

Jij bent niet de enige die kan genieten van je tuin: het kan ook een waar paradijs zijn voor dieren zoals vlinders en vogels en een fijn thuis voor planten. Maar hoe richt je je tuin zo in dat het een biodivers paradijs kan worden?

  • Vlindervriendelijke tuin

Wil je vooral meer vlinders in de tuin? Bij de Vlinderstichting kan je een gratis boekje ‘tuinieren voor vlinders’ aanvragen met veel tips en lijsten met vlindervriendelijke planten, zoals klimop, vlinderstruik of lavendel. Ook op hun website staat een hoop informatie, dus neem een kijkje!

  • Vogelvriendelijke tuin

Wil je vooral meer vrolijk kwetterende vogeltjes in je tuin? Succes gegarandeerd met een vetbol of pindaslinger. Maar ook door pas zo laat mogelijk te snoeien (februari) en niet alles in één keer te snoeien, help je vogeltjes. Kijk eens op de website van de Vogelbescherming! Ook zij geven tal van tips voor een vogelvriendelijke tuin, bijvoorbeeld qua inrichting en plantensoorten. Zo kan je op basis van je postcode kijken welke vogels in jouw buurt voorkomen en tips krijgen hoe je die naar jouw tuin kan lokken. Een vrijwillige tuinconsulent kan zelfs tegen een bescheiden vergoeding een vogelvriendelijk tuinontwerp voor je maken.

  • Insectenhotels, vogelhuisjes, vleermuiskasten en dierenhotels

Misschien heb je al wel wat insectenhotels en een vogelhuis hangen, maar heb je ook weleens aan een vleermuiskast gedacht? Wat ook helpt: leg een vijver aan, of creëer een dierenhotel waar niet alleen insecten, maar ook kikkers en egels gebruik van kunnen maken! Door hoopjes te maken van bladeren, takken en (pot)scherven, creëer je bovendien fijne plekjes voor egels en insecten.

Insecten- en dierenhotels kun je ook heel goed zelf maken! Dat kan zelfs circulair, door stenen en hout te gebruiken dat je nog over hebt. Let wel op dat je onbewerkt hout gebruikt, zonder chemische middelen.

Insectenhotel

Ga slim om met water in je tuin

Wist je dat jouw tuininrichting invloed heeft op de wateroverlast in je buurt? Met een groene tuin zorg je ervoor dat regenwater de bodem inzakt, wat goed is voor de bodem en wateroverlast voorkomt! Een tegeltuin daarentegen, neemt geen water op. Als tuinen en straten betegeld zijn, kan regenwater voor veel wateroverlast zorgen. Bovendien wordt het regenwater afgevoerd via het riool en krijgt het niet de kans om de bodem in te trekken op de plek waar de regen valt. Daardoor droogt de bodem uit.

Daarom is onze tip: koppel je regenwater af! Oftewel: zorg ervoor dat regenwater lokaal de bodem inzakt. Dat doe je bijvoorbeeld door een regenton te plaatsen, een infiltratiekrat in te graven of een groen dak te creëren. Al helemaal interessant, omdat nu bijna alle Brabantse gemeenten subsidie aanbieden! We hebben alle klimaatsubsidies in Brabant voor je op een rij gezet.

Zo vertelt Hanne: “Zelf heb ik twee regentonnen geplaatst en een infiltratiekrat ingegraven. Een infiltratiekrat is een groot blok bestaande uit opgestapelde lege kratten. De regen die op het dak van ons huis valt, stroomt via de regenpijp een stukje naar beneden en daarna (doordat de regenpijp is losgekoppeld van het riool) het infiltratiekrat in. Het krat kan zich vullen met regenwater, en zorgt ervoor dat het water langzaam de bodem in zakt.”

Hanne vervolgt: “Zo vangen we nu al het regenwater op. Super fijn voor ons, de buurt en het milieu! Met het water uit de regenton geef ik mijn moestuin en binnen-planten water. Er zit kalk in kraanwater, daarom is het beter voor de planten én goedkoper voor ons om regen te gebruiken.”

Heb je vragen of wil je meer weten over klimaatadaptatie en het verduurzamen van je tuin? Neem dan een kijkje op ons informatiepunt klimaatadaptatie.

Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl

ONTVANG UPDATES

  • Nieuws
    17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht
  • Nieuws
    12 april 2024 Terug bij de startlocatie van Plan Boom
  • Nieuws
    05 april 2024 Maak nú scherpe keuzes voor de toekomst van Brabant: reactie BMF op Perspectiefnota 2025
  • Nieuws
    26 maart 2024 Gedreven Brabanders duiken in de omgevingswet met training ‘Vergroen je buurt met de omgevingswet’
  • Nieuws
    25 maart 2024 Verbinding en inzichten bij coalitiedag Boer&Buur met natuur

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE
Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!