Helden van Plan Boom: Angela Heetvelt

Helden van Plan Boom: Angela Heetvelt

Plan Boom heeft een missie: samen bomen planten voor een groener en gezonder Nederland. Brabant deed de afgelopen jaren mee met plantacties (een groep vrijwilligers plant een houtwal, struweelhaag of vogelbosje) en met uitdeelacties (natuurgroep deelt boompjes uit aan particulieren). Enthousiaste vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar. Zonder hen geen Plan Boom. We vroegen een aantal van hen naar hun ervaringen en drijfveren: de ‘Helden van Plan Boom’.  

maart 22, 2024

Eén van deze helden is Angela Heetvelt, voorzitter van Natuurgroep Gestel in Sint-Michielsgestel. De natuurgroep deed vanaf het begin van Plan Boom mee met het project. De eerste jaren alleen met de plantactie, het laatste jaar ook met de uitdeelactie.

Angela Heetvelt. Foto door: Erik van der Burgt | VRBLD

Hoe kijk je terug op Plan Boom?

“Ik vond het een fantastisch initiatief. Meteen het eerste jaar dacht ik: we gaan meedoen. Om plantlocaties te vinden ben ik bij mensen gaan aanbellen: ‘We kunnen iets doen aan dat kale perceel van jullie, met een struweelhaag, boomsingel en vogelbosjes.’ Aanvankelijk leek er nogal koudwatervrees te bestaan, het verhaal was haast te simpel om geloofwaardig te zijn: je krijgt bosplantsoen en het wordt ook nog voor je in de grond gezet… Maar de laatste keren kwam er op een klein bericht van ons al volop respons. Je krijgt een zwaan-kleef-aan-effect. Eigenlijk is het een heel laagdrempelige manier om mensen over te halen om te vergroenen.

Wat ik een leuke bijkomstigheid vind: het zet ook mensen aan om zelf meer groen te realiseren. Een jong gezin met een kale tuin in het buitengebied heeft na deelname aan Plan Boom zelf een paddenpoel aangelegd. En iemand waar we een weiland hebben beplant gaat nu een voedselbos ontwikkelen. Het is een duwtje om groener te gaan denken. En als vereniging krijgen we meer naamsbekendheid en goodwill, het is een positief verhaal.”

Hoe gaan jullie te werk?

“Als Natuurgroep hebben we in 2018 een visiekaartje ontwikkeld, met daarin gebieden die voor ons prioriteit hebben om te beschermen, en gebieden waar leegtes zitten. Overal is aangeplant, en zeker ook in de gebieden waar nog weinig natuur te vinden is. Vooral in Den Dungen, dat is een oud cultuurlandschap. Ik geloofde altijd al in lintstructuren. natuur (houtwallen, struiken) die in lange stroken in het buitengebied is aangeplant (denk aan lintbebouwing). Een voorbeeld van lintstructuren zijn ecologische verbindingszones. Deze zones zijn specifiek bedoeld om om natuurgebieden verbinden, zodat dieren makkelijker van het ene naar het andere gebied kunnen bewegen. Dat we daarvan zoveel hebben kunnen planten vind ik echt ontzettend mooi.

We hebben een natuurwerkgroep, die zich van november tot maart vol op snoeien en aanplant stort. Deze mensen gaan voortvarend met spades aan de gang en voor je het weet zitten er een heleboel stuks bosplantsoen in de grond. Ik ben heel trots op ze dat ze zoveel hebben kunnen planten, want ik heb ze voor heel veel werk gezet: afgelopen seizoen alleen al zo’n 4500 stuks voor Plan Boom, en daarnaast het planten en groenonderhoud in andere projecten. Maar ik hoor ook juist uit deze groep veel voldoening – en de saamhorigheid waarmee de groep werkt.”

“We hebben een fantastisch plantteam. Per persoon zetten onze mensen zo’n 75 boompjes per dagdeel in de grond. Kijk je aan het eind van de ochtend om, dan zie je werkelijk al veel staan. ”

Angela Heetvelt

“Een uitdaging is wel het verwachtingsmanagement: we hebben het over het verminderen van hittestress en dan kom je soms met sprietjes aanzetten. Dat moet je dan uitleggen. En het weer werkt niet altijd mee. Gelukkig was het plantmateriaal het laatste jaar wat robuuster, omdat er de maanden voor het rooien voldoende neerslag was gevallen.”

Waarom vind je het belangrijk om steeds aan Plan Boom mee te doen?

“Wij willen als vereniging meer groen. Meer groen, dat wil zeggen: meer groene verbindingszones, meer stapstenen, meer flora en fauna. Met meer groen kun je ook warmtestress verminderen, al merk je dat misschien niet meteen, maar je moet ergens beginnen. We willen meer groen, niet alleen fysiek vanwege de biodiversiteit maar ook omdat groen fijn is. En ook het educatieve aspect nemen we mee, we willen mensen anders naar groen laten kijken, door uit te leggen dat een verscheidenheid aan bomen veel meer biodiversiteit biedt dan monocultuur met meters laurierkers en geschoren taxushagen. Of doe het allebei, ons doel is hoe dan ook meer groen.”

Wat is je persoonlijke motivatie om hier zoveel energie in te stoppen?

“Wat voor ons als vereniging belangrijk is, is ook voor mij persoonlijk belangrijk. Bomen planten geeft heel veel voldoening: je hebt er allemaal iets aan. En ik profiteer zelf ook mee. Wat me extra enthousiast maakt voor de plantacties is het directe resultaat. We hebben een fantastisch plantteam. Per persoon zetten onze mensen zo’n 75 boompjes per dagdeel in de grond. Kijk je aan het eind van de ochtend om, dan zie je werkelijk al veel staan.

Maar het is niet alleen het resultaat maar ook het feit dat je het samen doet, de samenwerking en het gezamenlijke doel. Groen is niet alleen verbinding in de zin van ecologische verbinding. Groen is ook verbindend, samen aan groen werken is belangrijk, dat is iets wat we niet moeten onderschatten. Lekker samen met je handen in de grond. Dat is heel aards, heel mooi.”

Wat is je wens voor de toekomst van Plan Boom?

“De formule van de plantactie is prima. Wij kunnen nog wel vooruit en we kunnen nog wel genoeg locaties vinden. Ook de plantenkeuze is goed. Het mooiste zou ik het vinden als ze allemaal werkelijk in de eigen regio zijn gekweekt, ook al kun je dan misschien minder soorten hebben.

En wat nog niet zo goed gelukt is: het afgelopen jaar mochten ook agrariërs meedoen. Die bleken toch wat terughoudend, ook al heeft Plan Boom geen wurgcontract (de bomen hoeven niet eeuwig te blijven staan) en zijn er daarnaast mogelijkheden voor compensatie bij verlies van opbrengst als minder akkerland benut kan worden.

Juist in het agrarisch buitengebied zijn veel open gebieden. Ik zou het fijn vinden als we groen op weilanden zouden kunnen aanplanten, meer vogelbosjes, struwelen en houtsingels, in brede zin voor biodiversiteit maar ook als schaduwplaats voor het vee. Daar hebben we een ander verhaal voor nodig, voor ‘een bosje voor de koeien’. Daar kunnen we wel hulp bij gebruiken. Er zijn vast al goede voorbeelden te vinden en kunnen we na de eerste schapen over de dam, de rest laten volgen?”

Wil jij ook een ‘Held van Plan Boom’ worden? Houd het nieuws op onze website in de gaten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan lees je wanneer de acties weer beginnen.

Over Plan Boom

Plan Boom is onderdeel van de grote bomenbeweging in Nederland. Het doel: miljoenen bomen planten door het hele land. Daarmee slaan we veel CO2 op en wordt onze leefomgeving groener, frisser, gezonder én het is goed voor de biodiversiteit.

Het project wordt in Brabant georganiseerd door Brabants Landschap, IVN Brabant en de Brabantse Milieufederatie.

Alle foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Erik van der Burgt | VRBLD

ONTVANG UPDATES

 • Nieuws
  17 mei 2024 BMF reageert op coalitieakkoord: wij blijven werken aan een mooi en duurzaam Brabant
 • Nieuws
  03 mei 2024 Oprichting voedselbos ‘De Noteneters’ met steun van het BMF activiteitenfonds
 • Nieuws
  17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht
 • Nieuws
  12 april 2024 Terug bij de startlocatie van Plan Boom
 • Nieuws
  05 april 2024 Maak nú scherpe keuzes voor de toekomst van Brabant: reactie BMF op Perspectiefnota 2025

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE
Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!