Hot Huis Team | Verduurzaam je huis samen met buurtbewoners

Blog | Thema: Duurzame energie

februari 1, 2021

Hot Huis Team | Verduurzaam je huis samen met buurtbewoners

De energie- en warmtetransitie valt of staat met het kunnen bereiken en enthousiasmeren van bewoners. Energiecoöperatie HOT heeft nu een unieke aanpak gelanceerd. Ontdek het geheim van de ‘Hot Huis Teams’.

Het verduurzamen van woningen is een belangrijke stap in de energie- en warmtetransitie. De Brabantse energiecoöperatie HOT (zo’n 230 leden) heeft een nieuwe aanpak ontwikkeld waarbij buurtbewoners gezamenlijk aan de slag gaan om een persoonlijk verduurzamingsplan te maken voor de eigen woning.

Hot Huis Team

De aanpak van het Hot Huis Team De inhoud van de 6 avonden

– Uitleg over het ‘waarom’ en belang van de energietransitie.
– Ken je huis: Wat verbruik je? Hoe kun je besparen? Invloed van gedrag, inclusief een gratis warmtescan.
– Mogelijkheden voor isolatie.
– Verschillende installaties, zoals een warmtepomp, ventilatie en zonnepanelen.
– Presentatie van individuele verduurzamingsplannen aan de groep. Vervolgens gaan we bij ieder plan in op het tijdspad en de subsidiemogelijkheden. Daarmee wordt het plan concreet.
– De laatste sessie is ‘extra’ en gebruiken we als de groep op excursie wil. Dan gaan we bijvoorbeeld kijken naar een voorbeeldwoning. Dit is altijd maatwerk.

Kosten: € 50,- per deelnemer.
bestaat uit zes avonden waarbij buurtbewoners samenkomen om een persoonlijk verduurzamingsplan te maken voor hun eigen woning. Zo leren buurtbewoners met hetzelfde type huis niet alleen hun huis beter kennen, maar ook elkaar.

“Zo’n 60 huishoudens uit de dorpen Helvoirt, Haaren, Esch en Biezenmortel hebben het geheim van de Hot Huis Teams tot nu toe mogen ervaren,” vertellen Gert Visser (trekker Hot Huis Team) en medebestuurslid Joska Zinkweg enthousiast. “De groepjes komen bij voorkeur uit één wijk of straat, omdat dat letterlijk verbindt.”

Vaste onderdelen van het Hot Huis Team zijn een warmtescan van de huizen van alle deelnemers, een bezoek aan een duurzame voorbeeldwoning en deskundige uitleg en objectief productadvies over isoleren, installaties, subsidies en energiebesparing.

Wensen en ambities

Het Hot Huis Team is geschikt voor alle huiseigenaren. Tijdens deze avonden worden alle onderwerpen rond het thema verduurzaming besproken. Van tips om een offerte goed te lezen tot het kiezen tussen verschillende offertes. Daarnaast is er veel ruimte om vragen te stellen, bijvoorbeeld: Hoe stil is een warmtepomp? En hoe maak ik mijn huis energieneutraal?

Gert Visser: “In één Hot Huis Team kunnen uiteenlopende ambities liggen, van iemand die naar Nul Op de Meter (NOM) wil, tot iemand die gewoon kennis wil opdoen voor een volgende woning.”

Unieke aanpak

Het Hot Huis Team is een nieuwe aanpak in het brede aanbod aan adviezen en methoden om inwoners te motiveren om de eigen woning te verduurzamen. Joska Zinkweg: “Veel energiecoöperaties en energieloketten geven eenmalig advies, bijvoorbeeld via een keukentafelgesprek. Er wordt dan één keer een adviesrapport geschreven. Dan moet je maar snappen wat er in staat en hopen dat het beklijft.”

“Het speciale van de Hot Huis Teams is dat het meer een verhaal is. Een verhaal van jouw huis, waarbij je zelf kiest wat je wel of niet gaat doen. We laten mensen in hun waarde en helpen hen bij het realiseren van hún ambities. De kracht zit hem daarbij in de groepswerking, dat is bij HOT sterker aanwezig dan bij veel andere coöperaties.”

HOT wil de deelnemers deelgenoot maken van een lokale leergemeenschap. Joska: “De kennis bouw je lokaal op, je houdt zelf regie. We schakelen lokale leveranciers in als experts. Commerciële belangen en verkooppraat is prima, maar het is ook waardevol om met iemand te praten die géén commercieel belang heeft en onafhankelijk advies geeft.

Energiecoöperatie HOT

Energiecoöperatie HOT heeft zo’n 230 leden en richt zich voornamelijk op de Brabantse dorpen Helvoirt, Haaren, Esch en Biezenmortel. Daarnaast staan ze ook open voor anderen die aan de slag willen met het verduurzamen van hun huis.

Gert en Joska delen hun ervaringen met de aanpak van het Hot Huis Team graag met andere energiecoöperaties. Zij nodigen energiecoöperaties uit om deel te nemen aan een van de vele Hot Huis Team-sessies.

Voor meer informatie, neem contact op met Gert Visser (gert@coophot.nl) of Joska Zinkweg (joska@coophot.nl).

Onze laatste blogs

ONTVANG UPDATES

 • Blog
  22 maart 2024 Helden van Plan Boom: Angela Heetvelt
 • Blog
  21 maart 2024 Duurzame opleidingen in Brabant
 • Blog
  14 maart 2024 De 'circulaire economie': wat is dat?
 • Blog
  27 februari 2024 Plantaardig uit eten in Noord-Brabant: vijf tips voor een (h)eerlijk etentje
 • Blog
  22 januari 2024 10 meestgestelde vragen over Natura 2000-gebieden

Meer blogs

DOE MET ONS MEE
Samen werken we aan een mooi en duurzaam Brabant!